Творческият колектив „На улицата” с богата програма: Превръщат Стара Загора в място за кинообразование

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Урбанисти дадоха рецепти за идентичност на Стара Загора и за съживяване на града

749874987Нов кинопроект започва в Стара Загора с усилията на Творческия колектив „На улицата” и с помощта на Националния фонд „Култура”. Основна цел на проекта е да обособи любителски киноклуб в Стара Загора, който да събира хора с интерес към киното и видеоизкуството. Участниците целят да създадат и старозагорски фестивал на любителското кино, който постепенно да се превърне в ежегоден формат за кино с международно измерение. Един от търсените тематични акценти в него ще бъде архитектурното наследство – постоянен акцент в работата на Колектива.

Зад проекта стоят главно Мирчо Христов, Недко Боянов, Първан Симеонов и Николай Колев, който ще се ангажира с координацията на артистичния киноклуб и програмата му.

Любителският киноклуб ще бъде отворен за всеки, който има интерес към това изкуство. Участието в дейностите ще може да бъде и дигитално, дистанционно. Клубът ще създава късометражни документални и игрални филми, както и популярни вайръл видеа. В рамките на проекта ще се създаде ученическа и “възрастна” секция за произвеждането филми, които да участват в международни любителски фестивали.

Предвидени са ежемесечни отворени срещи за любителска форма на кинокритика и учебен анализ, на които ще присъстват гости с професионален опит в киноиндустрията. Продукцията на клуба пък ще се представя пред старозагорци. В дългосрочен план, това ще помогне на Творческия колектив да обособи Стара Загора като средище за любители на киноизкуството.

Вчера пък В Международния младежки център бяха представени и наградени участниците в поредното старозагорско Филмово предизвикателство – инициатива на неформалната група „Филмарите”. Филмът “Къде ни е щастието” с режисьор Диян Чочев получи награда за вдъхновяващо послание. “Гранични ситуации” на Рая Гънчева спечели наградата за сценарий. Гергана Рускова от филма “Отражение” получи приз за най-добра игра пред камера. Наградата за най-добър филм бе спечелена от “Какво чакаш още” с режисьор Йоан Иванов.

Междувременно, четвъртият ежегоден формат за култура и градско развитие на Творческия колектив “На улицата” събра в последните дни творци, урбанисти и бизнес в Стара Загора. Един от фокусите бе съдбата на пространствата зад Универсалния магазин, пазара и пощата, които от години очакват своето развитие. Бизнеси в района започват инициатива за съживяване на занемарените райони. Поставен бе отново и въпросът за стилно възстановяване на паважа по улица „Св. Княз Борис”. Площадът зад Универсалния магазин пък стана сцена на литературно четене, урбанистична дискусия, артистични намеси и екоизложба.

Специално дойдоха да разкажат своя опит в създаване на идентичност на своите градове популярните арт мениджъри от Габрово и Велико Търнова Маргарита Доровска и Галин Попов, както и урбанистите арх. Мария Бадева (Съюз на урбанистите в България) от Пловдив и арх. Венцислава Недялкова (“Пространствата на Варна”).

Вижте снимки тук https://www.facebook.com/ArtCollectiveStZ/posts/pfbid0hF4sa8RiXtmrNbfhCXUStWugWQuVbpLNHYPuYZipgto5bHxftv3JAczBtamWn9Rfl

Урбанистични разходки кръстосаха града и хвърлиха поглед и върху потенциала на железопътните пространства на Стара Загора.

Събитието е възможно почти изцяло благодарение на доброволните усилия на Колектива, посветени на урбанистичното наследство на Байер и празника на града. В ядрото на Колектива – творческата отсечка “Сава Силов” – междувременно се появи още едно артистично пространство -  Центъра за изкуства и занаяти на “Сава Силов” 41. То стана домакин на изложба-концерт на Мина Нешева.

В следващите седмици пък предстоят поредица събития на Колектива и споделените работни пространства в Стара Загора, посветени на изкуства и дигитални предизвикателства – следете подробностите за тях тук: https://www.facebook.com/events/1365020317368851https://www.facebook.com/events/1421200858392283https://www.facebook.com/events/600957608141097.

Назад в годините Творческият колектив инициира поредица събития за съвременно изкуство и култура. Първата по рода си есенна програма „АРТистично на улицата” пък бе дебют на Колектива през септември 2019 г. Артистичната отсечка „Сава Силов” бе домакин. Благодарение на усилията на творческия колектив, Общината и собственици, през 2019 г. започна и разчистване на къщата на поета Веселин Ханчев, която от години е неподдържана.

#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн