Стара Загора празнува своя ден

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони И ОЩЕ СНИМКИ >>>

IMG_9066С церемония за полагането на венци и цветя пред паметника “Защитниците на Стара Загора – 19 юлий 1877 г.” и символичния първи камък за възстановяването на града бе дадено начало на празничната програма за 5 октомври. Тържествено бе издигнато Националното знаме на Република България пред сградата на Община Стара Загора.

Празничен водосвет отслужи Старозагорският митрополит Киприан. „Празникът на Стара Загора е памет и дух. Редно е в този ден да отворим душата и очите си, за да видим как нашите предци пренасят с достойнство българския живец – като вечната им опора е в Бога и вярата. Да се вгледаме в топлата пепел на опожарената Стара Загора, за да почувстваме родолюбието и единението им в името на новия бъдещ град, в който живеем днес. И в любовта, която е стоплила студенината, превърнала го в основа на днешната светла и прекрасна перла на България. Честит и благословен празник, Стара Загора!“, каза в словото си пред старозагорци Негово Високопреосвещенство Митрополит Киприан.

„След битката при Стара Загора градът е напълно унищожен. Всички къщи са изпепелени, а хората са избягали, не са имали къде да живеят. Никой не си е представял, че на това място отново може да има град. Но на 5 октомври 1879 година Алеко Богориди поставя първия камък за възстановяването на Стара Загора. И това е началото на изграждането на модерна Стара Загора – с правите ѝ улици, каквато я виждаме и днес. Въпреки трудностите, проблемите, неволите и несгодите, които срещат, хората тогава са имали волята и решимостта да съградят един хубав и модерен град. Това е моето пожелание днес към всички старозагорци – имайте същата твърдост, решимост, носете в себе си непоколебимия старозагорски дух. Неслучайно птицата Феникс е символът на възкресението на нашия град, на това, че той се издига отново над пепелта, за да грее и да бъде по-хубав отвсякога. Стара Загора е град на липи, прави улици и поети, тя е град и на младите хора. Работете, развивайте се и правете града си още по-хубав“ – обърна се към празнуващите на площада кметът на общината Живко Тодоров. Той отправи поздрав и към всички учители, които днес отбелязват своя международен професионален празник.

По традиция навръх 5-ти октомври се връчва отличието „Почетен гражданин на Стара Загора“. Тази година негов носител посмъртно е творецът и преподавател доц. Злати Златев. Наградата прие Георги Златев. „Искам да благодаря на всички, които спомогнаха за това решение – на представителството на Съюза на българските художници в нашия град, на екипа на кмета Живко Тодоров, на общинските съветници. Доц. Златев щеше да е много горд. Благодаря на всички ви!“, каза той, приемайки символите на отличието.

IMG_9115IMG_9124По време на официалното тържество Ключа на града от градоначалника на Стара Загора получи кметът на Млада Загора. 11-класничката Йоана Попова, възпитаник на Спортно училище „Тодор Каблешков“, прие с благодарност отговорността да води младите хора на града. „Честит празник, Стара Загора. Пожелавам заедно да градим стабилното бъдеще на нашия град. Където и да бъдем, нека се връщаме у дома. Да бъдем обединени, преминавайки през трудностите на живота“ – каза Попова пред съгражданите си. 27-мият кмет на Млада Загора тренира конен спорт и днес отбелязва своя рожден ден.

Специално за празника в Стара Загора са и делегации от градовете Крушевац и Цариброд, Република Сърбия. Представителите на побратимения Крушевац и сръбския Димитровград бяха посрещнати в Община Стара Загора от кмета Живко Тодоров и заместниците му Иванка Сотирова, Красимира Чахова и Милена Желева, както и от директора на Дирекция „Инвестиции и европрограми“ Георги Симеонов и началника на отдел „Административно-стопански дейности“ Боян Даскалов. Гостите се включиха в празничните прояви, а по-късно ще се запознаят с богатото културно-историческо наследство в района.

Целият ден е изпълнен с празнични емоции и десетки пъстри събития. Малко след официалната част на площада пред Община Стара Загора започна празничен концерт под надслов „От децата на Стара Загора – с любов!”. Творчески работилници за деца изпълниха парк „Пети октомври”, а концерт на Вокална формация „Светоглас“ в Художествената галерия разкри магията на българската полифония.

От 17.00 часа започва Безплатен градски тур под мотото „Парковете разказват своите истории“. По същото време в парк „Александър Стамболийски“ ще има музикален поздрав от Общински духов оркестър. В старозагорския квартал „Зора“ от 17.30 часа ще има концерт на ОФА „Загоре“. От 18.00 часа в изложбена зала „Байер“ ще се състои тазгодишното издание на „Есенен салон“ – традиционна изложба на старозагорски художници.
От 19.00 часа на сцената пред Община Стара Загора ще качи Михаела Маринова, заедно с рок групата „Фондацията“.

Няколко спортни събития допринасят за настроението под липите – днес започна Турнир по футбол за деца от 9 до 12 години на игрищата с изкуствена настилка зад Централна поща, стадионите „Берое“ и „Трейс Арена“, както и бе открит Турнир по конен спорт на конната база на Тракийския университет. Градът е домакин на IV Балканиада по спортен бридж, както и на Турнир по спортна стрелба с пневматично и огнестрелно оръжие.

IMG_8900IMG_8904
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн