Кметът Живко Тодоров: Млади старозагорци, работете и направете града ни още по-хубав!

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

4325435С церемония за полагането на венци и цветя пред паметника “Защитниците на Стара Загора – 19 юлий 1877 г.” и символичния камък за възстановяването на града започна в 10.00 часа днес тържественото честване на Празника на Стара Загора – Пети октомври. Веднага след това пред сградата на Общината се състоя ритуал за издигане на Националното знаме на Република България. Празничен водосвет отслужи Старозагорският Митрополит Киприан. Кметът Живко Тодоров връчи символичния Ключ на града на новоизбрания Млад Кмет на Стара Загора – Йоана Попова, а в словото си след това градоначалникът каза:

Ваше Високопреосвещенство, официални лица, гости, уважаеми старозагорци,

След битката при Стара Загора градът е напълно унищожен. Всички къщи са опожарени, а хората са избягали. Никой не си е представял, че на това място отново може да има град. Но на 5 октомври 1879 година Алеко Богориди поставя първия камък за възстановяването на Стара Загора. И това е началото на изграждането на модерна Стара Загора – по модерен проект, с прави улици, каквато я виждаме и днес. Въпреки трудностите, неволите, проблемите и несгодите хората тогава са имали волята и решимостта да съградят един хубав и модерен град.

Това ви пожелавам, старозагорци – да имате същата твърдост, воля, решимост, да носите в себе си непоколебимия старозагорски дух. Неслучайно пред Общината птицата Феникс е символът на въскресението на нашия град, на това, че той се издига отново над пепелта, за да грее и да бъде по-хубав отвсякога.

Днес Стара Загора е град освен на липите, правите улици и поетите – и на младите хора. Така че, млади старозагорци – развивайте се, работете и направете града ни още по-хубав в бъдеще. Ние разчитаме на вас! Бъдете живи и здрави! Честит празник!

Честването на Деня на Стара Загора продължи на площада пред Общината с празничен концерт с участието на детски формации под надслов “От децата на Стара Загора – с любов!”, творчески работилници за деца в парк “Пети октомври”, Концерт на Вокална формация „Светоглас“ от 11.00 ч. в Художествена галерия и други прояви.

Следобед от 17.00 часа в парк “Александър Стамболийски” (Алана) ще започне концерт на Общинския духов оркестър. От 18.00 ч. в Изложбена зала “Байер” се открива Есенен салон 2022 – традиционна годишна изложба на старозагорските художници.

От 19.00 часа на площада пред Общината ще започне Празничен концерт с участието на Михаела Маринова и рок група “Фондацията”.
(Цялата програма на проявите за Деня на Стара Загора – тук >>>)
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн