13 вида тежко строително оборудване

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
13 vida tezhko stroitelno oborudvaneВсеки строителен проект има идеален набор от машини, които да свършат работата. Подходящото оборудване за всеки проект помага за ефективността, безопасността и качеството на строителството. Поради тази причина е важно да сте на една вълна с екипа си, когато става въпрос за избор на оборудване. Някои машини имат множество приложения, докато други са специфични за конкретната задача.

Така че, ако се интересувате от строителство, ето 13 имена на строително оборудване, които трябва да знаете:

1. Подемник със стрела

Подемникът със стрела е вид въздушна платформа, която се използва за издигане на работниците от земята, за да работят по проект на високо. Този строителен асансьор има кофа, която обикновено е достатъчно голяма, за да могат да застанат един до двама работници, включително и строителните материали, които трябва да се използват например за хидроизолация за покриви могат да се издигнат ролките с битумно-рулонната хидроизолация. За да бъде машината мобилна, се използват колела или непрекъсната лента от стъпала. Кранът, който повдига кофата, се управлява от хидравлична подемна система.

Лентовите подемници използват система от огънати кранове, която използва хидравлични помпи за повдигане на кофа, в която работниците стоят по време на транспортирането. Този строителен „асансьор“ е идеален за всеки проект, който трябва да достигне големи височини.

Съществуват два основни вида подемници със стрела: съчленени и телескопични, но всички те са част от по-голямото семейство “строителни подемници”.

2. Мотокари

Ако материалите трябва да се транспортират на кратко разстояние, може да се използва помощта на мотокара. Той може да премества материали както вертикално, така и хоризонтално. Обикновено се използва в складове, управлява се с помощта на волан и контролни уреди на таблото. Това оборудване е чудесно за товарене и разтоварване на тежки пакети/материали.

Съществуват десет основни типа мотокари, всеки от които има специфична употреба. Например вилковият повдигач с обсег се използва за “достигане” на кашони и други предмети на изключително голяма височина в склада. Електрокарите са изключително ефективни машини, защото са много издръжливи и амортизацията им е по-малка в сравнение с машините задвижвани чрез ДВГ. Именно поради тази причина е по-рядко се налага да се търсят резервни части за мотокари и да се правят ремонти на тези машини.

3. Булдозер

Булдозерите са части от гъсеничното оборудване и имат много различни приложения. Оборудван с метална плоча на кофата, този елемент от тежката техника се използва за бутане, пренасяне и сгъстяване на всякакъв вид насипен материал на обекта. Металната плоча може да се използва и за разхлабване на уплътнени материали и за разбиване на стени или други стабилни конструкции.

4. Багер-товарач

Друг вид багер е багер-товарачът. Оборудван с багер в задната част и кофа отпред, това е многофункционална машина. Подобно на трактор, той се управлява от водач и има възможност да избутва материали, като има и допълнително предимство – да изгребва. Благодарение на малкия си профил и високата си маневреност, багер-товарачът (наричан в индустрията багер) често се среща в градска среда.

5. Багер

Багерът е тежка машина, която се използва за копаене и раздробяване на материали на дадена площадка. Състои се от хидравлична стрела, подобна на кран, с метална лопата, която има остри зъбци в края. Кабината на шофьора е разположена върху въртяща се платформа, което прави машината по-маневрена. Машината е мобилна благодарение на ходовата част, състояща се от гъсенични колела за тежки условия. Въпреки че понякога се нарича “моторна лопата”, багерът и моторната лопата имат своите разлики.

6. Комбайн

Комбайнът или жътварката се използва за събиране на зърно и други подобни култури. Тази машина съчетава жътвата, вършитбата и ваденето в един процес, което я прави ефективна за селскостопанските проекти. Тя помага за отделянето на сламата от самата култура, като свежда до минимум ръчната работа на земеделския производител. Масивен вихров валяк засмуква реколтата и изхвърля стъблата през улей.

7. Тренчер

Тренчерите са идеалният инструмент за прокопаване на канавки, канали или други дълги, тесни отвори за неща като подземни тръби и кабели. Този мощен инструмент е оборудван с тежка метална верига, изработена от невероятно здрава стомана, която използва, за да се врязва в земята и да разкъсва неща като корени, по-малки камъни и пръст. Предлагат се в различни размери и мощности, като например колесен траншеен багер или верижен траншеен багер, който прилича на гигантски верижен трион.

8. Камион с висока проходимост

Камионът за извънпътна експлоатация е специално създаден за работа в тежки условия. Този тежкотоварен самосвал има масивни колела с дълбоки протектори, което му позволява да се движи извън пътя и да подпомага строителни и минни обекти. Той се използва предимно за транспортиране на материали като скали или пръст от един обект до друг. Някои модели използват многоосни самосвали с кофи, за да поддържат още по-тежки товари.

9. Асфалтополагач

Машините, използвани за полагане на асфалт, се наричат асфалтополагачи. Асфалтът се зарежда в асфалтополагача от самосвал, след което се разпределя върху желаната площ, преди да бъде полуразложен – след това те се изравняват напълно с валяк. Обикновено асфалтополагачът се тегли от самосвал, в който се съхранява асфалтът.

10. Машина за премахване на асфалт

Тази машина смила асфалта, като го отстранява от първоначалното му място. Движи се надолу по пространството и взема от положения асфалт, смила го и след това го изстрелва от лентова система в самосвал.

Тези машини помагат да се подготви повърхността за нов асфалт и подпомагат усилията за рециклиране, като възстановяват стария асфалт. Тази машина е обемиста и трудна за маневриране, така че е от съществено значение да се определи правилното разположение на машината при започване на работа, за да се гарантира минимално преместване по време на фрезоването.

11. Компактор/уплътнител

Въпреки че в строителството има много видове компактори, най-често използваният е плочовият компактор. Той има вибрираща основна плоча, която изравнява повърхностите и раздробява неравномерните отломки. Друг често срещан компактор е пътният подвижен компактор.

Пътните уплътнители се използват за изравняване на пътища, за да се подготвят за преасфалтиране или за полагане на основи. Други често срещани уплътнители на строителни обекти са тези за боклук и хидравличните уплътнители.

12. Барабанен валяк

За да се пресоват асфалт, почва и други насипни материали, се използват барабанни валяци. Тази машина обикновено се среща на строителните площадки за изграждане на пътища. Съществуват два вида барабанни валяци: гладки валяци и оребрени валяци.

Гладките валяци осигуряват статичен натиск и използват вибрации за уплътняване на насипни материали. Оребрените валяци, известни още като валяци с овчи крака, също осигуряват статично налягане и вибрации; те обаче генерират и манипулативна сила, което позволява равномерно уплътняване.

13. Скидер/горски влекач

Скидерите се използват при операции по дърводобив. Тези машини за дърводобив отсичат и след това преместват дърветата до площадка за разтоварване, където те ще бъдат натоварени на камион за транспортиране. За разлика от експедиторите, които пренасят трупите на няколко сантиметра над земята, скидерите обикновено влачат трупите до мястото на товарене.

Какъвто и да е Вашият проект, надяваме се, че това Ви е дало повече насоки при вземането на решение какво оборудване ще Ви е необходимо. Важно е да вземете предвид безопасността, както и ефективността, когато избирате оборудването, необходимо за изпълнение на задачата Ви.
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн