170 творци събра Националният конкурс за поезия „Академик Николай Лилиев“

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Pero za pisane170 автори бяха част от тазгодишното издание на Националния конкурс за поезия „Академик Николай Лилиев“. Съревнованието на майсторите на перото се организира от Община Стара Загора, Дружество на писателите – Стара Загора, Фондация „Космос – Димитър Брацов”, Регионална библиотека „Захарий Княжески”. То се провежда всяка година с подкрепата на Народно читалище „Николай Лилиев–2005” – Стара Загора и Народно читалище „Даскал Петър Иванов-1988” – Стара Загора. В състава на конкурсното жури влязоха утвърдени имена от съвременния литературен живот – председател бе Таньо Клисуров, а членове Атанас Капралов, Виолета Бончева, Йордан Атанасов и Йордан Пеев. Медийни партньори на конкурса са списание „Птици в нощта” и вестник „Литературен глас”.

И трите награди бяха спечелени от поетеси от София. Първа награда получава Павлина Йосева за стихотворението си „Криво хоро“. Второто място зае стихотворението „Всичко тече, всичко се променя“ на Красимира Макавеева, а „На арената“ на Елена Ватрачка заслужи третото място.

Журито връчи и поощрения на Женя Димова от Казанлък за стихотворението „Час по литература“ и на Милчо Петров от София за „Лято след черен сняг“. Всички лауреати от конкурса получават Почетна грамота.

От 1 август стартира подаването на творбите за участие в конкурса, чиято цел е да подпомага и популяризира поетичното творчество на автори над 18 години.

Срокът за участие бе до 10 септември, а журито заседава на 18 септември и единодушно отличи най-добрите сред авторите. С обявяването на наградените се дава и своеобразно начало на Есенните литературни дни в Стара Загора. Те ще завършват с отчитането и церемонията на друг обичан и уважаван форум – Националния конкурс за млади поети „Веселин Ханчев“. Награждаването на младите поети в 39-ото му издание ще се състои на 28 октомври.
#vvv

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн