Властите следят внимателно мигрантският натиск, констатира Областният съвет по сигурност в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

IMG_2326 (Large)IMG_2321 (Large)Заседание на Областния съвет по сигурност под председателството на областния управител Иван Чолаков се състоя днес в Стара Загора. То бе свикано във връзка със засилващия се мигрантски натиск върху България в последните месеци и евентуалното увеличаване на бежанската вълна предвид сложната международна обстановка.

Директорът на ОД МВР Стара Загора старши комисар Николай Колев съобщи, че тази година се наблюдава двойно увеличение на задържаните в Старозагорска област бежанци, влизащи у нас през южната ни граница. През 2021 г. те са били 535, а тази година са задържани 1048 бежанци.

Прогнозите на специалистите са, че натискът от юг към България тепърва ще се увеличава през есенно-зимните месеци. ОД МВР има разработен план за действие при засилване на мигрантската вълна, стана ясно от думите на старши комисар Колев.

Той съобщи още, че към момента официално регистрираните украински граждани на територията на областта са 1107. От тях 845 са поискали статут за временна закрила. Украинците са концентрирани предимно в градовете Стара Загора и Казанлък. В почивната база на „Мини Марица-изток“ към днешна дата има настанени 37 души, предимно майки с малки деца. В базата на Областното пътно управление в Павел баня има 29 украинци. Прогнозите са за увеличаване на мигрантския натиск и от Украйна. Това сочат наблюденията през септември.

Павлина Делчева, директор на „Социално подпомагане“, каза, че до този момент на 335 украински семейства са отпуснати еднократни помощи. Дирекцията е одобрена по проект като бенефициент и до края на годината на лица с придобит статут за временна закрила ще бъдат предоставени по 100 лв. еднократна помощ.

От данните на РУО стана ясно, че 33 украински деца са записани и ходят в детски градини, а други 33 деца посещават различни училища. Няма технически проблем в градини и училища да бъдат записани още желаещи.

Областната организация на БЧК е обгрижила досега 1358 души, бежанци от Украйна. Някои от хората са получавали помощи във вид на санитарни материали, храни, лекарства и др. повече от един път. Помощите се осигуряват преди всичко от дарения на български граждани и фирми.

Г-н Чолаков заяви в края на заседанието, че обстановката в Старозагорска област по отношение на бежанците се следи денонощно и при рязко засилване на бежанската вълна към областта ще бъдат предприети съответните мерки.

IMG_2322 (Large)IMG_2327 (Large)
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн