Красимир Вълчев, водач на листата на ГЕРБ-СДС в Стара Загора: Ще положим всички усилия за стабилно и отговорно правителство след изборите

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

P1440549През изминалата досега предизборна кампания кандидатите за народни представители на коалиция ГЕРБ-СДС (за нея се гласува с № 24) в Старозагорския избирателен район са направили срещи и кръгли маси с представители на различни сектори – в сферите на социалната политика, бизнеса, енергетиката, строителството, здравеопазването, спорта. Предстоят още две – в секторите здравеопазване и култура, съобщи областният координатор и председател на предизборния щаб на ГЕРБ Радостин Танев пред медиите в Стара Загора на среща, в която участваха и първите няколко кандидати за депутати от региона – Маноил Манев, Илиана Жекова, Мартин Паскалев и д-р Емил Енчев. “Темите бяха за цените на тока, газа и горивата, за намаляване на административната тежест. Големият проблем за всички е инфлацията. Ние сме отворени за критиките и предложенията на различните браншове, които със своята експертиза могат да помогнат да излезем от кризата, в която се намира държавата. Тези наши срещи ще продължат и след кампанията” – увери той и отново изброи местните приоритети: отсечката от магистрала “Тракия” до Стара Загора, ремонт на пътят за Нова Загора, изграждането на индустриална зона на базата на старото летище и цялостен ремон на УМБАЛ “Киркович” за 20 млн. лева и още 8 милиона за нова медицинска техника. “Водим позитивна кампания и няма да се поддадем на каквито и да било провокации, откъдето и да идват” – допълни Радостин Танев.

Водачът на листата на ГЕРБ-СДС Красимир Вълчев припомни:

“Това са четвъртите парламентарни избори в рамките на година и половина, което е проекция на кризата в държавата. Разговорите ни с хората бяха 90% професионални и приятелски, и под 10% политически. Констатирахме високо сходство в разбиранията за същината на проблемите. Политическата криза е в основата на всички останали. Чувства се безвремието, липсата на реактивност в управлението, проблем е административната тежест. Когато системата се остави на чиновническата инеция, тя става още по-жестока. Всички сектори желаят отговорно, способно управление, с незабавна реакция на пораждащите се проблеми. Това нещо го нямаще последната година и половина. Продължава да е силно чувството на тревожност във връзка с предстоящия отоплителен сезон. Очакванията за 2-3 пъти по-високи сметки са напълно реални. Сметки, които не може да поеме нито един домакински бюджет, нито един бизнес, нито един бюджет на публична организация. Затова максимум до месец и половина след конституирането на Народното събрание трябва да имаме решение за удължаване на компенсациите за тока, решение за компенсации за газа и решение за горивата. Ние сме ги предложили – конкретни решения. Най-лесно е за тока – просто да се удължи действащото решение. Благодарение на това, че имаме фонд “Сигурност на електроенергийната система” ние не минаваме през бюджета и много бързо правим компенсациите. А парите в този фонд ги имаме благодарение на “Марица-изток” и АЕЦ “Козлодуй” най-вече. Не бяха взети свръхпечалбите на производителите на фотоволтаична енергия, защото когато предложихме миналата година покрай мораториума едно изключение, видяхме как бившите управляващи много бързо се задействаха в чат групите им с есемеси да защитят лобистките интереси на спонсорите си.

Продължаваме да твърдим и сме твърдо убедени, че най-добрата социална политика в следващите месеци е да пресечем и намалим цените на горивата, на газа и на електроенергията. За първи път от 25 години имаме реално обедняване и това се чувства. Увеличава нивото на икономическа несигурност, на тревожност у хората. Инфлацията е по-голяма от ръста на доходите, средно за страната. За първи път от 22 години ще бъде отчетена и обратна конвергенция на доходите у нас спрямо средноевропейските, измерени по паритет на покупателна способност. Докато за две десетилетия доходите в България се увеличиха от 28 на 55 процента от средноевропейските, тази година ще имаме раздалечаване заради високата инфлация.

Това, което хората не виждат като проблем, но ние го виждаме, гледайки през числата и държавното управление, и много ни тревожи, е вероятността да изпаднем в бюджетна криза. Имаме предпоставките за това, без още да сме в такава, но сме в навечерието й. Трябва да предприемем действия за стабилизиране на бюджета, най-вече за увеличаване на събираемостта (заявили сме, че няма да увеличаваме данъци, но имаме голям потенциал за увеличаване на събираемостта). 20% в номинално изражение се е увеличило потреблението последната година, а само 2,5% е увеличението в приходите от ДДС, които са функция на потреблението. Тоест имаме 17,5% намалена събираемост. Което е израз на работата на приходните агенции, на увеличената контрабанда и индикатор за престъпления в областта на събирането на приходите. По времето на ГЕРБ всеки ден се събираха службите да се координират. Всяка седмица се координираха лично от министър-председателя. Събираемостта се увеличаваше, имаше пари и за магистрали, и за социални плащания, и за устойчив ръст на доходите. Да, доходите трябва да растат с бюджета за 2023 година, които трябва да се изработи и предложи на идното Народно събрание. Трябва да има политика по доходите, но преди всичко трябва да има и ниска инфлация, за да бъдат устойчиви тези доходи, а не номинални. Най-високи номинални доходи имаше през 1996 г., когато БСП и Румен Гечев фалираха държавата. Ние не искаме да се стига до тази ситуация, затова е толкова важна бюджетната криза. Силно поскъпва и цената на дълга, който България взема – над 5 пъти в сравнение с преди година и половина. Това означава, че пазарите ни оценяват като силно рискова страна и е сигнал е евентуална предстояща ликвидна криза.

“Марица-изток” е, разбира се, е основна тема, която продължава да тревожи работещите в района и бизнеса. Нищо ново не чухме по време на кампанията, но все повече се повтаря това, че не се правят инвестиции, не се правят разкривки в рудниците, тоест като че ли се дават знаци на работещите там, че се подготвя бъдещото им ускорено закриване. Ние поемаме като ангажимент, че ще изработим модел за енергиен преход, което трябва да стане много бързо, защото загубихме време, който да казва по години какво се случва, какви междинни технологии залагаме и какви крайни технологии. Има един модел, изработен от учени, има и критики към него, но все пак трябва да има нещо за основа. През последната година и половина нямаше такава основа – стъпи се на лобистки проект и на концепция за батериите. Трябва да се предоговори ангажиментът за намаляване на емисиите, които беше заложен в Плана за възстановяване и устойчивост – тоест това да стане на по-разумни стъпки и паралелно с технологии за намаляване на емисиите на въглероден двуокис. Планът за справедлив преход трябва да се изработи наново с участието на заинтересованите страни. На европейско ниво също така да се работи за промяна на търговията с емисии, защото ускореното нарастване на емисиите е причина за високите цени на енергията. Ако нямахме “Марица-изток”, ние щяхме да сме нетен вносител и не само че нямаше да можем да компенсираме бизнеса, но и щеше да се наложи бизнесът да вади пари, за да плати високите цени на енергията. Така че е важно не само за региона, но и за цялата икономика, за електроенергийната ни система, максимално да удължим действието на минно-енергийния комплекс “Марица-изток”. Заявихме го това категорично.

Изнанадани бяхме колко много са успели нашите опоненти да внушат на немалко хора, че ГЕРБ е поел ангажимент за закриването на комплекса. Такъв ангажимен няма и никога не е имало. Да, България се солидаризира с така наречената “Зелена сделка” на европейско ниво, но тя включва единствено ангажимент за въглеродна неутралност до 2050-та година. Дотогава има достатъчно време да направим инвестиции и в междинни, и в крайни технологии. Ще се кандидатства и за проекта за водородна долина, мисля, че дори вече е направено. Озеленяването на света е задължително и неизбежно, но то не трябва да става за сметка на самоубийството на региона.

Това, което хората чуха със задоволство от нас, е, че ще се опитаме да бъдем още по-мъдри, най-вече след изборите, когато дойде времето да се прави правителство. Като гласовете, които чуваме, са от “Кога ще ги махнете тези?” – все още има едно усещане, че “Промяната” като че ли управлява, до това, ще успеем ли да съставим правителство след 2 октомври. Ситуацията колкото и да е сходна, от гледна точка на фрагментацията, с предишните избори, толкова е и различна, защото имаме война. Преди за всички европейски лидери, за всички европейски страни руското правителство, руският президент малко или повече са били партньор. Ние сме сключвали сделки с тях, правила го е и Меркел, правил го е и Макрон, и всички евролидери. В момента нещата са като шахматните фигури – черно-бели. Ние сме в нова световна война. Няма да се наемам да прогнозирам каква ще бъде тежестта на фактора “Възраждане”, но факт е, че ГЕРБ не може да бъде “враг на враговете” – нещо, което беше потребно и удобно на нашите опоненти, за да оправдаят нелогичните си политически действия и омразата, която инжектираха в собствените си електорати, в политическата система. Дано да има отрезвяване след изборите у тях, дано да има разум, за да разберат, че периодът на това е свършил и че хората очакват преди всичко стабилно, отговорно, трайно правителство, което не може да се случи без ГЕРБ. Колкото повече подкрепа има ГЕРБ, колкото повече народни представители, по-висок процент на изборите, толкова по-трайно и силно, устойчиво и отговорно ще бъде това правителство. Разбира се, тази отговорност и стабилност е функция и на това, доколко всички ще бъдем разумни да направим такова правителство. Всички трябва да си направим изводите, да намерим разума у нас самите. Смея да твърдя, че ГЕРБ сме в такъв период, в който ще положим максимум усилия, ще проявим разум, за да има такова стабилно и отговорно правителство.

Председателят на партията дефинира стълбовете, на които може да бъде изградено едно такова правителство, респективно дефинира възможните партньори. Те изключват “Възраждане” и БСП” – каза Красимир Вълчев.

Радостин Танев припомни, че референтните дати за намаляване на емисиите от въглищните тецове (2026 г.) с прехвърляне към други икономически сектори на най-малко 12 000 работни места и най-късната планирана дата за “приключване и поетапно извеждане от експлоатация” (2038 г.) са записани в Териториалния план за справедлив преход на област Стара Загора, входиран за обществено обсъждане на 23 август 2022 г. “Всички сме наясно, че по това време не ние управлявахме. Това е доказателство за несъстоятелността на тезата, която нашите опоненти се опитват да прокарат – че ние сме тези, които искаме да затворим тецовете. Трябва да е ясно, че ние сме гарант за скъсването и премахването на този безумен Териториален план, който е вкаран за обществено обсъждане няколко часа, преди да бъде сменено правителството на Кирил Петков със служебното. Народните представители от ГЕРБ няма да продадат региона си за нечии други интереси” – категорично заяви Радостин Танев.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2022 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн