„Бал с маски” открива оперния сезон 2022/23 година на Старозагорската опера

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Тенорът Александър Шулц в ролята на Рикардо на 14 октомври

Бал с маски2На 14 октомври от 19.00 часа новият оперен сезон 2022/23 започва за Държавна опера-Стара Загора със спектакъла на операта „Бал с маски“ от Джузепе Верди. Изборът на заглавието за официалното откриване на наситения със събития, премиери, престижни международни гастроли нов творчески сезон кореспондира с мотото на Старозагорската опера „Традиция и модерност”, което илюстрира тенденциите в управленската и репертоарна политика на театъра. С премиерата на „Бал с маски“ бе открито 51-вото издание на Фестивала за оперно и балетно изкуство през ноември миналата година. „Бал с маски” отново ще зарадва почитателите на оперното изкуство със своята впечатляваща сценична реализация, в която „постановъчният екип уверено е приел принципите на интерпретиране на модерен театър, на ХХІ век, като се спазва съвършено партитурата. Дори може да се каже, че в известен смисъл „Бал с маски“ надгражда като постановка „Атила“ и „Сънят на Пилат“. Съвършено изчистена сцена, обрано, но точно използване на мултимедия, вкарване на художественото осветление като „действащо лице“, разкриване на характери, социални групи, обществени взаимоотношения чрез цвета на костюма и особено чрез фантастичните маски. Браво на художника Каталин Йонеску-Арборе. Режисьорът Славчо Николов винаги е търсил съвременен прочит на класическото произведение. Този път той открива причината за конфликтите в съвременното общество в липсата на контакти между хората, в отчуждението, в самокапсулирането, в размиването на ценностите. От липсата на комуникация се раждат фалшивите новини, много от които са с фатален край. Николов дистанцира всички действащи лица. Те са обладани от нестихваща жажда за реваншизъм, за мъст, за смърт…(Колко много прилича това на днешното българско общество?!) Единствено забранената любов между Рикардо и Амeлия им разрешава за един миг само да се докоснат…Сетне дългът ги разделя, за съжаление завинаги. Само те двамата и чистият и предан Оскар са в бели дрехи… (И днес, макар и много рядко се срещат чисти човеци).”- написа Росица Ранчева непосредствено след дългоочакваната, два пъти отлагана заради пандемията, премиера на „Бал с маски”.

На 14 октомври зрителите ще се насладят на изкуството на блестящи солисти в главните роли – в ролята на Рикардо за първи път гостува тенорът с международна кариера Александър Шулц. Своя сценичен дебют на родна сцена ще направи в ролята на Амелия сопраното Таня Иванова, а в ролята на Ренато гостува световно признатият румънски баритон Йонуц Паску. В ролята на Оскар зрителите ще видят и чуят Емилия Иванова, а мистериозната Улрика ще бъде Даниела Дякова. Участват още солистите Валери Турманов, Александър Марулев, Евгений Арабаджиев, Костадин Якшев, хор, оркестър на Държавна опера-Стара Загора.

Спектакъла на операта „Бал с маски” ще дирижира Майкъл Енгелбрехт от Нидерландия, носител на Първа награда от VIII Международен конкурс за оперни диригенти Blue Danube/Bela Bartok /Стара Загора 2021/. Майкъл Енгелбрехт печели и първата награда на Международния майсторски клас и конкурс за оркестрово дирижиране в Будапеща, където членовете на MÁV Budapest Symphony Orchestra го избират за победител.

Майкъл Енгелбрехт2МАЙКЪЛ ЕНГЕЛБРЕХТ в момента е главен диригент на Филхармония Гелре в Арнем, Нидерландия. Също така редовно е канен да се изявява като гост-диригент. Именно в това си качество той дирижира наред с други Симфоничния оркестър на Айндховен, професионалния Neos Brass ансамбъл – Амстердам и Нидерландския национален студентски оркестър по време на концерт в Хърватия, където програмата включва Концерта за цигулка на Глазунов със солистка Естер Йоо и Първата симфония на Густав Малер. Участвал е в майсторските класове на Ян Кобер, Иван Мейлеманс, Мариен ван Стаален, Илона Меско и Юка-Пекка Сарасте.

Майкъл Енгелбрехт започва професионалната си музикална кариера на 17-годишна възраст като инструменталист (еуфониумист) в Кралския нидерландски военен оркестър в Хага. Печели престижния Concours Mondial de Tuba et Euphonium в Гебвилер, Франция, докато е още много млад. Завършва с отличие със специалностите еуфониум и оркестрово дирижиране в консерваториите в Тилбург и Маастрихт. Концертира с Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам, Нидерландския филхармоничен оркестър, Ротердамския филхармоничен оркестър, Балетния оркестър, Хагската филхармония и Симфоничния оркестър на Аахен. Той си сътрудничи с диригенти като Рикардо Шайи, Яник Незе-Сегин, Инго Мецмахер, Марк Албрехт и сър Джордж Бенджамин. Изявява се и като солист с оркестри, както и като камерен музикант.

Александър ШулцТенорът Александър Шулц в ролята на Рикардо
Тенорът АЛЕКСАНДЪР ШУЛЦ е роден в Берлин. Завършва Националната музикална академия „А. В. Нежданова“ в Одеса, специализира в оперното студио на Deutsche Oper am Rhein в Дюселдорф/Дуисбург (2003), където дебютира в ролята на Ерик от „Летящият холандец” на Вагнер. От 2004-2007 г. е ангажиран в Kammeroper Дрезден, където пее в ролите на Тамино („Вълшебната флейта” на Моцарт) и Дон Рамиро („Пепеляшка” на Росини). През 2007 г. гостува в Landestheater Neustrelitz, Германия в ролята на Ерик от „Летящият холандец”. През 2008 г. става лауреат на Международния вокален конкурс “Борис Щоколов” в Санкт Петербург. През септември 2008 г. дебютира в Одеския национален академичен театър за опера и балет, Украйна, където впоследствие получава различни ангажименти. Участвал е в продукции на Дойче опер на Рейн Дюселдорф/Дуисбург, Камерната опера-Дрезден, Държавния театър Нойщрелиц, Германия, Пражката национална опера, Лвовската национална опера, Опера Нова Бидгошч, Полша, Естонската национална опера, Михайловски театър, Санкт Петербург, Татарстанската държавна опера, Казан, Националната опера в Одеса и др. Репертоарът му включва водещите тенорови партии в „Тоска“, „Турандот“, „Манон Леско” на Пучини, „Трубадур“, „Травиата“, „Риголето”, „Аида“ на Верди, „Палячи“ на Леонкавало, „Танхойзер“ и „Летящият холандец“ на Вагнер, „Дамата пика“ на Чайковски, „Кармен” на Бизе и много други.
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн