Стара Загора отбеляза тържествено 114 години от обявяването на Независимостта на България

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

IMG_8032IMG_7991С тържествен общоградски ритуал, организиран от Община Стара Загора и Втора Тунджанска механизирана бригада в парк „Александър Стамболийски“, бе отдадена почит пред всички, допринесли за обявяването на България за независима държава през 1908 година. С венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните старозагорци бе отбелязано делото, довело държавата до равнопоставеност и подем.

„Преди 114 години на този ден българският народ прави поредната важна крачка към заявяването на своя суверенитет. Обявява своята независимост по категоричен начин. Историците казват, че този момент е бляскав за българската дипломация. България е била и е велика държава. Само след няколко седмици част от кандидатите за народни представители, които са днес сред нас, ще бъдат в управлението на нашата държава. Знайте, че независимостта не е само спомен, не е само исторически факт, който ни събира пред паметниците. Тя е отговорност. Тя бива ценна, когато се чува гласът на народа. Завършвам с думите, които цар Фердинанд произнася на 22 септември 1908 година в църквата ”Св. Четиридесет мъченици” – Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ! Честит празник!“, каза в словото си ресорният зам.-кмет на Община Стара Загора Милена Желева.

В отбелязването на паметната дата се включиха още общински съветници, областният управител на Стара Загора Иван Чолаков, командирът на Втора Тунджанска механизирана бригада бриг.ген. Станимир Христов, десетки представители на местната и държавната власт, политически партии и неправителствени организации, признателни граждани.

Празничната програма продължи с празничен концерт на формации при НЧ „Климент Охридски-1860“ в парк „Александър Стамболийски“ и с пъстър фолклорен поздрав от НЧ „Настроение-2017“ на площада пред Общинска администрация.

Храмов празник отбелязва старозагорското курортно селище Старозагорски бани.

IMG_8002IMG_8066IMG_7979IMG_8079IMG_8040unnamed (2)
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн