Представена бе системата за видеонаблюдение на възлови места на територията на гр. Чирпан

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

DSC_0045DSC_0041Официално представяне на интегрираното решение на системата за видеонаблюдение на възлови места на територията на гр. Чирпан се проведе днес в мониторинг центъра в сградата на Районното управление на полицията в присъствието на Ивайло Крачолов – кмет на община Чирпан, главен комисар Атанас Илков – директор на Главна дирекция „Национална полиция“ и старши комисар Николай Колев, директор на ОДМВР – Стара Загора.

Проектът е финансиран със средства на Община Чирпан. Системата за видеонаблюдение ще осигури постоянно видеонаблюдение на 11 фокус-точки в централната част и входно-изходните артерии на града с цел подпомагане съблюдаването на правилата за движение по пътищата и обществения ред, и повишаване безопасността на жителите и гостите на града.

Фокус точките са определени по препоръка на РУ-Чирпан след направено обследване на комисия от представители на полицията и общината.

Със самото изграждане на системата са предвидени два центъра за мониторинг и контрол – в сградата на Община Чирпан и в РУ-Чирпан.

*  *  *

DSC_0019Интегрирана система за видеонаблюдение в Чирпан бе открита днес  от кмета на община Чирпан Ивайло Крачолов и директора на Главна дирекция “Национална полиция” Атанас Илков. „Близо 150 хиляди лева от общинския бюджет са инвестирани в системата, чието изграждане цели спокойствие на жителите  и сигурността на града. На 11 опасни кръстовища са монтирани 18 камери“, каза кметът. По думите му проектът, който е реализиран за 50 дни, осигурява 24-часово наблюдение с много добро качество в централната част и входно-изходните артерии на града. Това ще даде възможност за превенция и по отношение на спазване на Закона за движение по пътищата, и по отношение на битовата престъпност. „Целта е да я надградим. Днес откриваме първия ѝ етап, но още в следващия бюджет за 2023 година ще бъдат заложени средства за включване на още няколко точки в града, както и по селата Зетьово и Целина, където трафикът е натоварен поради главния път за Симеоновград“, обясни още кметът.

Директорът на ОД на МВР Николай Колев поздрави общинското ръководство за реализирания проект, който ще бъде в полза както за дейността на Областната дирекция, така и в услуга на гражданите.  „Радостно е, че днес се открива инвестиция, насочена към подобряване сигурността на гражданите. Видеонаблюдението е доказан способ за превенция срещу битовата престъпност. В населените места, където има изградена такава система, се наблюдава спад на престъпленията като регистрация, а и голяма част от извършителите на престъпления, които са трудно доказуеми, се залавят. Видеонаблюдението ще бъде в помощ на всички полицаи“, каза Атанас Илков, директор на Главна дирекция „Национална полиция“, който приветства проекта и благодари на Областната дирекция и на Община Чирпан за съвместната работа.

Гражданите могат да бъдат по-спокойни, а колегите  – с бързи реакции по разкриването на престъпления. Благодаря за инициативата, че сте намерили средства и сили и че възнамерявате да я доразвивате в бъдеще. Можете да разчитате на нас в дейностите по надграждането“, допълни Илков.

„Системата е с отворен тип и може да се надгражда, каквато идея има Общината, интелигентна и устойчива е, пази информация 60 дни на всички камери и точки, разпознава регистрационни номера и други данни в тъмната част от денонощието и има възможност да бъде надграден софтуера и за лицево разпознаване. Със самото изграждане на системата са предвидени два центъра за мониторинг и контрол  в сградата на Община Чирпан и в РУ- Чирпан , допълни Илия Петров, регионален мениджър „Корпоративни продажби“ на фирмата- изпълнител „Виваком“.

На откриването присъстваха Юлиян Петров – началник на РУ, Николай Колев – директор на ОД на МВР – Стара Загора, Николай Стефанов – началник на РС ПБЗН-Чирпан, Орхан Асанов – зам.-председател на Общинския съвет, общински съветници и граждани. Присъстващите видяха как работи системата и как регистрира фокус точките. Изградени са два центъра за мониторинг и контрол  в сградата на Община Чирпан и в РУ- Чирпан.

#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн