1401 първокласници влязоха в клас в Община Стара Загора. Две училища са напълно обновени

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

P1440509P1440527Елитното старозагорско Средно училище “Васил Левски” посрещна днес новата учебна година в изцяло обновената си сграда, строена в края на 20-те години на миналия век. Напълно обновено е и СУ “Христо Ботев”.

С приветствия към учениците (сред които има деца на украински бежанци) и учителите се обърнаха Мария Динева – председател на Общинския съвет в Стара Загора, Лина Борисова – директор на училището, Иванка Сотирова – зам.-кмет “Образование, здравеопазване и социални дейности” в Община Стара Загора и Милена Йолдова-Стоянова – началник на Регионалното управление на образованието в Стара Загора.

“Едно от най-значимите училища на Стара Загора днес е изцяло обновено – каза в словото си зам.-кметът Иванка Сотирова. – Благодаря най-напред на всички учители и родители, които понесоха несгодите през учебната година и особено през последните дни, за да подготвят класните стаи по най-добрия начин, за да посрещнат децата днес. Вчера тук за това помагаха и много бивши учители от училището. Една такава връзка между поколенията учители ражда най-добрите показатели в образователната система. Благодарение на умелото управление на училището от директора г-жа Лина Борисова изключителната приемственост ще се доказва във времето с добрите резултати. Сигурна съм, че през следващите години ще бъде трудно да се устоява на наплива на ученици за това училище. То във времето има своята история, която помним.

Уважаеми първокласници, този прекрасен ден ще остане винаги във вашия албум сред многото празници в развитието ви. Нека досегът ви с науката да продължава през цели ви съзнателен живот.

Скъпи родители, бъдете винаги в помощ на учителите и на вашите деца, защото само в една такава връзка можем да постигаме добрите резултати.

Уважаеми учители, позволете ми още веднъж да ви благодаря и да ви похваля от името на кмета г-н Живко Тодоров, който с неимоверни усилия успя да наложи решението това училище да влезе в списъка за ремонт. Предстоящи са още няколко довършителни работи, за да имате и един хубав двор. В училището ще бъде изграден и иновативен STEM център.

Бъдете здрави всички! Нека година бъде присъствена, на добър час и успех на училището!”

Иванка Сотирова връчи поздравителен адрес на директора Лина Борисова от името на кмета Живко Тодоров.

“Днешният първи учебен ден идва с двойна радост за нас – сбъдна се дългоочакваната ни мечта да видим училището ни обновено, красиво, модерно – отговори на приветствието директорът на СУ “Васил Левски” Лина Борисова. – Благодаря на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров за това, че за пореден път показа отношението си към образованието и към децата на Стара Загора. Благодаря и на г-жа Сотирова, защото винаги е до нас, подкрепя ни, съветва ни и ни помага. На г-жа Йолдова, началник на РУО – Стара Загора, за разбирането през изтеклата година, на строителната фирма, която реализира този проект, и не на последно място – огромни благодарности на вас, колеги, и на родителите, които се включиха заедно с вас. Вие направихте и невъзможното за това, днешният ден да бъде толкова хубав и пъстър. Мили деца, вие ще прекрачите след малко прага на първото ваше училище, с първата си учителка. Тя ще е тази, която ще бди над вас, ще ви закриля и напътства. Вслушвайте се в нея и я обичайте! Нека си пожелаем една прекрасна и присъствена учебна година. На добър час!”

„Изключително щастлива съм да ви поздравя от името на Общинския съвет с днешния празник. Пожелавам на всички ви да имате присъствена нова учебна година. Бъдете здрави! Скъпи деца – бъдете силни и любознателни, с желание трупайте знания, защото доброто образование е основната предпоставка утре да бъдете успешни хора“ – каза Мария Динева, председател на ОбС – Стара Загора по време на официалната част на събитието.

Първокласниците в община Стара Загора тази година са 1401 на брой. 1302 от тях са в града. Те получиха музикален диск “Подадена ръка”, специално издание на Община Стара Загора, с поздрав от кмета Живко Тодоров, по музика и текст на Почетния гражданин на Стара Загора фолклориста акад. Крум Георгиев.

Всички училища на територията на общината посрещнаха готови откриването на новата учебна година. Ремонтите на двете старозагорски училища  СУ “Христо Ботев” и СУ “Васил Левски”, които днес отварят врати след обновяване, са на стойност над 4 млн. лева.

Лентата на новата сграда бе прерязана и в СУ „Христо Ботев“. Поздрав към най-малките ученици и вече порасналите възпитаници отправиха директорът на школото Александър Буров, както и официалните гости – Иванка Сотирова и Милена Йолдова. В двора на училището специално  място бе отредено и за учители-ветерани, които с емоция си припомниха годините, в които са преподавали на старозагорските деца.

В празничната програма в XI ОУ „Николай Лилиев“ се включи зам.-кметът на Стара Загора Красимира Чахова. „В този празничен ден съм радостна и щастлива да бъда именно сред вас и да посрещнем заедно първия училищен звънец. Тук, на тази дата, виждам изпълнени с надежда и усмивки лица, готови да посрещнат предизвикателствата пред себе си. Гордея се с децата и техните постижения, с учители и директор, които дават всичко от себе си за по-добри успехи. Вие сте пример за следване, на добър час!“, каза зам.-кметът в словото си. Тя поздрави и учениците в III ОУ „Кольо Ганчев“ и им пожела усмивки, успехи, търпение и отдаденост. Екипът на училището бе подготвил топло и емоционално посрещане, изненади за първокласниците и музикална част.

С добра дума и пожелание за здраве и творчески успехи се обърна към учениците и екипа на НУМСИ „Христина Морфова“ зам.-кметът Милена Желева. Сред гостите бяха и общински съветници, артисти и щастливи родители.

Гост на тържество по повод 15-ти септември бе и гл. архитект на Стара Загора Младен Иванов. Той поздрави учениците в ППГ „Гео Милев“ и ПГСАГ „Лубор Байер“, а секретарят на Общинска администрация Делян Иванов бе част от празника в СУ „Иван Вазов“ заедно с управителя на Международния младежки център в града Весела Марева.

Общински съветници и представители на  различни институции също бяха сред официалните лица на пъстрите тържества в старозагорските училища.

По инициатива на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров за поредна година общественият транспорт, обслужван от общинското дружество „Тролейбусни и автобусни превози” в Стара Загора, днес е безплатен за всички ученици.

P1440522P1440532IMG_7672IMG_7685P1440519P1440502P1440504P1440505P1440506P1440517IMG_7580IMG_7536P1440520P1440508

P1440507P1440537IMG_7733IMG_7764IMG_7744IMG_7758unnamed (1) (1)unnamed (5)unnamed (6)

#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн