Приключи лятното шествие на Държавна опера – Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Тържествен концерт - На брега на древния Севтополис

Тържествен концерт – На брега на древния Севтополис

Тамара Калинкина - Дездемона, Даниела Нинева - Емилия, Александър Марулев - Лодовико, Джанкарло Монсалве - Отело

Тамара Калинкина – Дездемона, Даниела Нинева – Емилия, Александър Марулев – Лодовико, Джанкарло Монсалве – Отело

И това Лято 2022 за Изкуството и Държавна опера – Стара Загора почти нямаше почивка. Реализирани бяха впечатляващи спектакли, премиери, дебюти. Музиката се качи нависоко в буквалния смисъл на думата – концертът “Джазоспекция” бе представен на сцена в подножието на връх Бузлуджа на 21 август в рамките на тридневния фестивал OPEN BUZLUDZHA.

Месец юни започна още в първия си ден с гостуване на Старозагорската опера в гр.Чирпан със спектакъла за деца “Клинг Кланг” и едноактните опери “Медиумът” и “Телефонът” от Джанкарло Меноти. На 4 юни блестящото сопрано на Старозагорска опера Русалина Мочукова направи забележителен дебют като Тоска в едноименната опера на Джакомо Пучини. Като част от програмата на Международния фестивал на лавандулата в гр.Чирпан на 17 юни бяха представени концертите “С усещане за жена” и “STING THE OPERA”.

Истински фурор, изчерпване на билетите и допълнителна дата – това съпътстваше премиерата на мюзикъла “Есмералда. Парижката Света Богородица” на 30 юни, 1 и 2 юли. Младата поп-звезда Михаела Филева бе Есмералда в две от вечерите. Участието и привлече освен редовните посетители на Операта, многобройна младежка публика, както и зрители от цяла България. За оперните певци-солисти на Старозагорската опера Тереза Бракалова, Николай Моцов, Борис Тасков, Валери Турманов, Марин Русинов и др. първото им участие в мюзикъл от ново предизвикателство се превърна в техен творчески връх. След всеки край на спектаклите творческият екип и изпълнителите бяха горещо аплодирани и в трите вечери на сцената на Античния форум “Августа Траяна”.

Премиера на балета "Одон"

Премиера на балета “Одон”

Даниела Дякова - Кармен

Даниела Дякова – Кармен

Под звездите на Стара Загора на същата сцена успешно преминаха концертът “STING THE OPERA” на 13 юли и спектакълът на операта “Кармен” от Жорж Бизе с великолепната Петя Петрова в ролята на Кармен на 28 юли.

През лятото продължиха и заниманията с деца по програмата на Старозагорската опера “Ние сме музиканти” под ръководството на оперната певица и магистър-логопед Русалина Мочукова. Освен в своя дом – фоайето на Операта, срещите с малчуганите се провеждаха и на открито в уютния двор на Къщата на архитекта до края на месец юли. Своята вълнуваща и емоционална премиера направи и първият видео-клип “Децата на “Ние сме музиканти” с участието на Христослава Колева, реализиран от Старозагорската опера.

Представлението на операта “Отело” от Джузепе Верди на Античния форум на 23 юли бе най-очакваното събитие в оперното лято на Старозагорската опера. За съжаление поради здравословни причини световният баритон Желко Лучич не успя да дойде и да участва в спектакъла, но утвърденият баритон Крум Гълъбов “спаси” спектакъла в последния момент и беше един достоен Яго, а украинското сопрано Тамара Калинкина направи възхитителен и запомнящ се дебют в ролята на Дездемона. В ролята на Отело за първи път в България гостува чилийският тенор Джанкарло Монсалве, който завладя публиката със своето органично превъплъщение. Зрителите отново бяха препълнили новата трибуна, изградена изцяло със средства от бюджета на Операта, с помощта на СНЦ “Настоятелство на Старозагорска опера” и на бизнесмени от града.

За поредна година Държавна опера – Стара Загора откри Летния фестивал “Сцена на вековете” (международен от тази година) във Велико Търново с култовия си спектакъл на танцовата мистерия “Сънят на Пилат” по музика на Стефан Димитров и хореография на Василий Медведев. Дъждът, заради който спектакълът се състоя в залата на Музикално-драматичния театър “Константин Кисимов”, не можа да откаже любопитните зрители да видят и да се насладят на най-голямото постижение на българския балет през този сезон .

Втората премиера за лятото бе предвидена да се състои на 17 август на сцената на Античния форум, но променливото време я “остави” за сцената на Операта, където трите балета “Лейди Джейн”, “Танците на Саломе” и “Одон” бяха представени в целия си блясък с оркестър на живо под диригентството на Антъни Арморе. За първи път четирима талантливи артисти от трупата (Елени Марку от Гърция, Марсело Молина от Мексико, Каито Такахаши и Акари Мориматсу от Япония) имаха шанс да се изявят като хореографи и да поставят ново начало в творческата си биография. Премиерните спектакли се състояха в присъствието на техните автори – новозеландския композитор Джон Робърстсън, автор на музиката и либретото на “Лейди Джейн” и “Танците на Саломе” и композитора Марк Джей Салиба, създал музиката на “Одон”. Двамата споделиха, че са изключително вдъхновени от световните танцови премиери на произведенията си.

“Държавна опера – Стара Загора откри сезона с блестящата световна премиера на танцовата мистерия “Сънят на Пилат” и закри половин час след полунощ отново с блестящ балетен спектакъл” – писа в обширен отзив за спектакъла БТА.

Концертът на младите таланти-възпитаници на Антонина Бонева на 27 август в залата на РБ”Захарий Княжески” представи двойния интегрален албум с етюдите-картини на Рахманинов, издаден през 2022 година с подкрепата на Националния фонд Култура. Както в албума, така и на сцената, девет от технически най-трудните етюди се изпълниха от Елвис Василев, Теодор Пазов и Роберто Илиев – млади пианисти, но вече с богата творческа биография, а останалите осем – от Марина Мравова, Йоана–Лора Василева и Мартин Цветков, ученици в Националното музикално училище “Любомир Пипков”. Ментор на проекта е голямата пианистка и великолепен преподавател Антонина Бонева: “Всеки изпълнител има свой личен опит с клавирната музика на Сергей Рахманинов и този опит носи на всички тях многобройни награди на международни конкурси”.

На 1, 2 и 3 септември 2022 г. за втори път в най-новата история на язовир “Копринка” с опера, оперета и концерт “На брега на Древния Севтополис” се възкреси паметта за едно от най-големите археологически богатства на България. Жителите и гостите на Казанлък имаха шанса от 1 до 3 септември да се потопят в неповторимата атмосфера на Долината на тракийските царе с нейните уникални природни и исторически забележителности, както и да се насладят на възпламеняващо музикално преживяване: на оперетата “Хубавата Елена” от Жак Офенбах с участието на Нети в ролята на Елена, “Кармен” от Жорж Бизе с изключителната Даниела Дякова в ролята на Кармен, Ивайло Михайлов – в неговата коронна роля на Дон Хозе, Валери Турманов (Тореадор) и Емилия Джурова (Микаела) и Тържествен концерт, на който бяха изпълнени фрагменти от “Моление” по музика на Найден Андреев със солист Емилия Иванова и Тържествената увертюра 1812 от П. И. Чайковски, дирижиран от Старозагорски Митрополит Киприан. Музикалните вечери “На брега на древния Севтополис” завършиха с бурни аплодисменти и празнична заря. С поглед към следващото издание на това магично място, където природата, историята и изкуството се сливат…

Следете Старозагорската опера на www.operasz.bg

Нети и Милко Михайлов в "Хубавата Елена" - на брега на древния Севтополис

Нети и Милко Михайлов в “Хубавата Елена” – на брега на древния Севтополис

"Сънят на Пилат" - Сцена на вековете - 3

“Сънят на Пилат” – Сцена на вековете – 3

Есмералда - Михаела Филева, Квазимодо - Борис Тасков

Есмералда – Михаела Филева, Квазимодо – Борис Тасков

Огнян Драганов, Русалина Мочукова, Христослава Колева

Огнян Драганов, Русалина Мочукова, Христослава Колева

Дебют: Русалина Мочукова - Тоска, Александър Крунев - Скарпия

Дебют: Русалина Мочукова – Тоска, Александър Крунев – Скарпия

#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн