Модерна STEM лаборатория откриха в СУ „Иван Вазов“ – Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

IMG_7534IMG_7518Ден преди да удари първият за новата учебна година звънец, в старозагорското СУ „Иван Вазов“ откриха модерна STEM лаборатория. Мотото на високотехнологичното място за учене и творене е „Зелени заедно раSTEM”. Лабораторията за природни науки ще стимулира учениците да развиват своето мислене и умения чрез интересни практически занимания и колаборация между различните обучителни дисциплини.

„Реализирането на тази лаборатория е плод на дългогодишен труд. STEM събира в едно наука, технологии, инженерство и математика. През последните години се забелязва липсата на креативност в часовете – вярвам, че пътят, по който вървим сега, е правилен. Така ще върнем онзи откривателски дух, движил човечеството напред. Благодарение на Националната програма за съвременна образователна среда, бързата реакция на доц. Юлиан Ананиев – декан на Медицинския факултет на Тракийския университет и методологичната подкрепа на Кузман Кузманов – тази лаборатория е факт. Тук децата ще правят опити и ще творят наука, преоткривайки я“, обърна се към гостите, учителите и учениците директорът на СУ „Иван Вазов“ Динко Цвятков. Той показа нагледен пример как от обикновен код в компютъра, благодарение на различни сфери на науката и технологиите, от 3D принтера в ръцете на човек се появява реален предмет.

С изключително атрактивни опити бе представено нагледно предстоящото обучение на възпитаниците на „Иван Вазов“. Преподавателят по биология и химия Стилияна Казълова, с помощта на ученици, разкри няколко от тайнствата на науката. Презентация на целите, които си поставя екипа на училището с новата придобивка, представи друг преподавател от школото – Нина Йорданова.

„Поздравявам ви сърдечно. Представянето на STEM центъра тук е нагледен пример за взаимовръзка между различните нива на наука, образование, институции. Обединеността, която се вижда, е ключът към успеха на всяко едно начинание. Развитието на екипа и на училището заслужава адмирации. Сигурна съм, че ще имате още и нови постижения“, каза ресорният зам.-кмет на Стара Загора Иванка Сотирова.

Поздрав от разстояние към екипа на старозагорското училище отправиха още акад. Петър Кендеров и доц. Тони Чехларова от Българска академия на науките.

Високотехнологичният център в СУ „Иван Вазов“ е оборудван със съвременни уреди и апарати за обучение по физика, химия и биология. Той разполага с образователен софтуер, позволяващ на учителите да създават уроци, фокусиращи интереса на учениците.

На официалното откриване на лабораторията за наука присъстваха още Станимира Димитрова – началник на отдел „Образование“ на Община Стара Загора, Стоян Стоянов – зам.-областен управител на Стара Загора, проф. Галя Кожухарова – директор и председател на Съвета на ДИПКУ, Милена Йолдова – началник на РУО – Стара Загора, д-р Христина Клисурова и част от екипа на Спасителения център за диви животни „Зелени Балкани“, учители и ученици.

IMG_7513IMG_7509IMG_7502IMG_7497IMG_7481IMG_7479IMG_7476
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2023 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн