От 13 септември започва поставянето на комбинираната ваксина срещу COVID-19

Стара Загора ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

_Vaksina KoronavirusОт 13 септември бустерна доза от адаптираната иРНК ваксина на Pfizer/BioNTech може да бъде поставена в имунизационните кабинети, разкрити в област Стара Загора:

* Общопрактикуващите лекари

* РЗИ – Стара Загора, ул. „Стефан Караджа“ № 10
Работно време:
от понеделник до петък: от 8:30 до 17:00 часа

* ДКЦ 1 – ЕООД – Стара Загора, бул. „Руски“ № 62
Работно време:
от понеделник до петък: от 10:00 до 12:00 и от 14:00 до 16:00 часа

* МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ ЕООД – Казанлък, ул. „Старозагорска“ № 16
Работно време:
от понеделник до петък: от 8:00 до 14:00 часа

Във връзка с общо изявление на Европейската агенция по лекарствата и Европейския център по превенция и контрол на заболяванията от 06.09.2022 г. за възможността за прилагане на бустерна доза от адаптираната бивалентна ваксина срещу COVID-19 (Comirnaty Original/Omicron BA. и кратките характеристики на продуктите, Експертният съвет по надзор на имунопрофилактиката изготви следните национални препоръки:

За първична ваксинация се прилагат иРНК ваксини Comirnaty срещу оригиналния вариант на SARS-CоV-2, или векторната ваксина на Janssen (JCOVDEN).

За бустерна доза се прилага адаптирана иРНК ваксина Comirnaty Original/Omicron BA.1.

Ваксините могат да се използват при хора на възраст 12 и повече години, най- малко 3 месеца след завършен първичен курс на ваксинация, или след поставена бустерна доза с ваксина срещу COVID-19.

Бустерна доза от адаптирана иРНК ваксина е силно препоръчителна за следните категории лица на и над 12 г., които са получили поне първична имунизация (завършен ваксинационен курс), без значение от вида на приложената ваксина срещу COVID-19:

* Имунокомпрометирани;
* Трансплантирани пациенти, получаващи имуносупресивна терапия;
* Пациенти на хронична диализа;
* Пациенти с онкохематологични заболявания;
* Потребители и персонал в социални заведения, осигуряващи дългосрочна грижа за възрастни хора;
* Медицински специалисти, ангажирани с лечението на пациенти с COVID-19;
* Възрастни хора на и над 65 г.

С кратката характеристика на продукта Comirnaty Original/Omicron BA.1 може да се запознаете на следния линк от страница 71 до страница 94 и информация за пациента на страница 151: https://www.bda.bg/images/stories/documents/Vaccines_Covid19/20220909/comirnaty-epar-product-information_bg.pdf

#
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2023 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн