Протест стрещу замърсяването от ТЕЦ “Брикел” организират граждани на Гълъбово на 13 септември

Стара Загора ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

5432535646Писмо от организаторите, изпратено днес до медиите:

“На 13 септември от 18:00 часа пред входа на ТЕЦ “Брикел” ние – гражданите на Гълъбово, свикваме мирен протест срещу отровния въздух.

ТЕЦ “Брикел” е нарицателно за замърсяване на околната среда. Централата е една от най-старите в страната и от години обгазява град Гълъбово, близкото село Обручище и другите населени места в региона.

На 13 септември ние, жертвите на това системно отравяне, ще се съберем пред централата, за да поставим ултиматум на ръководството на “Брикел” – да подобрят инсталациите си или да затворят ТЕЦ-а! Здравето на хората от региона не може да бъде заложник на частни интереси и финансови изгоди.

В отговор на сигнал РИОСВ-Стара Загора установи, че само за година “Брикел” е изгорил 400 хиляди тона незаконно гориво. Еко-инспекцията потвърди, че съоръженията са „силно амортизирани“. Честите аварии налагат разпалване с мазут всяка седмица, а самите котли имат пробиви и изпускат вредни вещества през покрива, прозорците, газоходите.

Въпреки правителственото решение за принудително спиране, съдът позволи централата да работи, докато тече поредната проверка, която отново ще докаже очевидното – ТЕЦ-ът замърсява въздуха и природата. Това спорно правосъдие, както и продължаващо безпрецедентно обгазяване са част от аргументите за мирния протест пред ТЕЦ “Брикел” на 13 септември между 18:00 и 20:00 часа.”
#vvv

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн