Кметът Живко Тодоров: Неведнъж сме доказвали, че обединени сме по-силни. Заедно можем повече!

Стара Загора ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

IMG_6956IMG_6947„Съединението е един от най-хубавите български празници. Ден, в който българският дух тържествува, показвайки непримиримост. Въпреки решенията на великите сили – Източна Румелия и Княжество България се обединяват. С оглед на днешния празник и предстоящите избори – призовавам всички да бъдем по-обединени, да не забравяме, че Съединението прави силата. Нека бъдем до онези, които имат нужда от подкрепа, нека да помогнем в този труден момент на нашите приятели в Карловско. Неведнъж сме доказвали, че обединени сме по-силни, че заедно можем повече“ – каза в словото си кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

По повод 6 септември – Ден на Съединението на Княжество България с Източна Румелия, Община Стара Загора и Втора Тунджанска механизирана бригада организираха общоградски ритуал за преклонение пред делото и подвига на участниците в Съединението с полагане на венци и цветя пред паметника „Защитниците на Стара Загора“ в парк „Пети октомври“. Водещ на събитието бе Светла Тодорова – директор на ДТ „Гео Милев“ – Стара Загора. В честването се включиха още заместник-кметовете на Стара Загора Иванка Сотирова и Милена Желева, общински съветници, областният управител Иван Чолаков, зам.-командирът на Втора Тунджанска бригада полк. Симеон Симеонов, представители на политически и граждански организации, признателни старозагорци.

Малко по-късно на сцената пред Община Стара Загора ОФА „Загоре“ изнесоха пъстър концерт.

Две старозагорски села отбелязват днес своя празник – Пряпорец и Малко Кадиево.

На 6 септември 2022 г. се навършват 137 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. След Берлинския конгрес от 1878 г. България е разделена на Княжество България и Източна Румелия (в пределите на Османската империя). Българското население, останало под османска власт, се стреми към обединяване с освободените българи.

През 1880 г. е създаден Българският таен централен революционен комитет (БТРЦК), който се заема със задачата да осъществи обединението на Княжеството с Източна Румелия. За да се координира работата с местното население, се учредяват комитети “Съединение”.

На 6 септември 1885 г. в Пловдив навлизат отрядите на Чардафон Велики (Продан Тишков) и майор Данаил Николаев. Арестуван е областният управител на Източна Румелия – Гаврил Кръстевич. Създадено е временно правителство начело с д-р Георги Странски, което обявява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България. Два дни по-късно княз Александър Батенберг с нарочен манифест утвърждава присъединяването на областта.

Денят е обявен за официален празник на страната с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г.

IMG_6935IMG_6918IMG_6990IMG_6989
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн