Живко Тодоров: “Териориалният план е много лош, затрива региона. Кой го направи? Ние ще го променим!”

Стара Загора ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

2026 г. е абсолютно нереалистична за промени в “Марица-изток”, не сме готови за това

P1440420Пресконференция по повод одобрения от Еврокомисията План за възстановяване и устойчивост за България, съответно на териториалния план за региона на Стара Загора, дадоха днес кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров, водачът на листата на коалиция ГЕРБ-СДС в 27-ми избирателен район Красимир Вълчев и експерти.

“През последните седмици се изговориха много различни неща, затова искаме да внесем яснота по темата какво е направено до момента и съответно да разобличим някои от неистините, които се тиражират в медиите” – анонсира Живко Тодоров. Той припомни, че проектът на Плана за възстановяване и устойчивост, изработен при управлението на ГЕРБ-СДС през април 2021 г. и оставен на следващото служебно правителство, не включваше никакви междинни или крайни срокове за затварянето на мощности в комплекса “Марица-изток”. Този план е наличен за проверка онлайн.

При миналогодишното служебно правителство в Плана се появи тезата за паро-газова централа в “Марица-изток”. Правителството на Кирил Петков я премахна от плана и вкара на нейно място проекта за голяма акумулираща мощност от батерии. Но освен това в текста на така наречената “Реформа 10″ за декарбонизация на енергийния сектор, част от Плана за възстановяване и устойчивост, за пръв път се появява дата 2025 година като междинен отчетен период за намаляване на въглеродните емисии в електропроизводството с 40% спрямо изходните нива от 2019 г., респективно на мощностите, работещи на въглища – отчетено в данните през 2026 г., каза Живко Тодоров.

Той предостави на медиите разпечатка от Плана за въстановяване и устойчивост, от която се вижда, че за област Стара Загора като референтни точки са взети 2026 г. (намаляване на емисиите от въглищните ТЕЦ) и 2038 г. – най-късната планирана дата за приключване на поетапното извеждане от експлоатация на въглищните мощности. “През първата референтна година (2026-та) най-малкото 12 хиляди работни места ще трябва да бъдат прехвърлени към други икономически сектори поради намаляване на търсенето на въглища от ТЕЦ-овете. До 2038 г. се очаква да бъдат засегнати още 15 хиляди работни места поради спирането на използването на въглища” – е записано от Главна дирекция “Реформи” на Европейската комисия в таблица с индикативната хронология на засегнатите работни места в област Стара Загора към Териториалния план за Стара Загора.

“Затова преди няколко седмици алармирах и се събрахме с кметовете на Раднево и Гълъбово, като изпратихме общо становище до вицепремиера Пеканов и до служебния министър на енергетиката Росен Христов, в което изразяваме несъгласие, първо, с посочената 2026 г. (която е неясно как е измислена въобще като междинна дата) за намаляване дотогава на производството на енергия от въглища, плюс намаляване на работните места. От друга страна в самия план няма абсолютно никаква конкретика – нито бюджет, нито разчет на финансовите разходи по съответните стълбове и мерки и съответно откъде ще дойдат те – каза Живко Тодоров. – Няма и срокове. Тоест – “предлагаме ви да съкратим работните места, предлагаме ви да намалим произведената енергия от въглища, но за сметка на това няма никаква конкретика в какво ще инвестираме” – обобщи той – дали ще има соларни паркове, кога ще бъдат изграждани и на каква стойност, върху каква земя, колко декара? Батериите къде ще бъдат позиционирани? Абсолютно никаква конкретика там няма. По отношение на водорода – също. Има само пожелателни изречения, че трябва да развиваме тези сектори, но ние не можем да вярваме на обещания и пожелания, защото през годините сме се нагледали на различни правителства, които си играят с темата и накрая може да се окажем в положение след 3-4 години да има някакво правителство, което да заяви, че написаното не може да бъде изпълнено. Затова когато се правят тези планове, в тях трябва да е заложена конкретика относно източниците на финансиране, сроковете и абсолютно всичко, за да знаят хората какво ще се случва с тях, какви работни места ще имат и съответно – какво ще трябва да правят те, за да си изкарват препитанието.”

P1440422

“Така че датата 2026 г. е абсолютно нереалистичнаНе сме готови за това и тя трябва да бъде променена. Освен това целият план трябва да бъде преработен, защото той в момента представлява един хвърчащ документ, който няма абсолютно никаква стойност, освен че ни обвързва като държава и регион да се откажем от определени придобивки, които имаме към момента” – обобщи Живко Тодоров, като под “конкретика” обясни, че кметовете разбират например “индустриална зона Марица-изток”, “индустриална зона Летище Стара Загора”, които трябва да бъдат развити с конкретни срокове и инвестиции, и да създадат работни места.

“Не може днес, 2022 г., когато сме пред избори и не знаем дори дали ще има редовно правителство, за 2-3 години да направим такава голяма трансформация, каквато никога не е правена в един регион в България” – заяви старозагорският кмет.

“През последните дни видях какви ли не твърдения. Народният представител от “Има такъв народ” казва, че е против този териториален план, и му се обадих да го поздравя за позицията му – каза още Живко Тодоров. – Защото този териториален план наистина е много лош за Стара Загора. Той просто погребва региона. Така че след като от ИТН са против, а те бяха в управлявалата 6-7 месеца коалиция - кой тогава го е изготвил този териториален план и как се поставя на обсъждане? Техният министър на енергетиката би трябвало да е в течение на това. След като ИТН са против, кои остава да са го направили? Потърсете мненията на “Продължаваме промяната” и на “Демократична България”, защото някой трябва да излезе и да застане с името си зад териториалния план и да каже защо иска да затрие цял един регион. Защото преход не се прави по този начин. Трябва да се подходи много по-отговорно. Намерете кой го е съставил този план и кой го протектира! – обърна се Тодоров към медиите. – В интервю на Кирил Петков онзи ден видях, че той се разграничава от това, заявявайки, че те подкрепят миньорите. Как ги подкрепят, като в същото време правителството приема този План за възстановяване и устойчивост, в който пише 2025 година? Така ли подкрепят миньорите? Да не говорим пък, че общественото обсъждане е от последния ден на мандата на предишното правителство с краен срок 23 август – за 20 дни в отпускарския период, та ако може да мине така, под масата и да не се разбере нищо.”

“Ние като отговорни хора трябва да защитим позицията на Стара Загора, защото това, което се прави, е много опасно да не остави региона без работни места, без хора и без перспектива. Синдикатите КНСБ и КТ “Подкрепа” са солидарни с това, което казваме, и ще обединим усилията си с тях, за да защитим българските централи, които произвеждат много по-евтина електроенергия от тази, която е на пазара сега. Искаме да има плавен, справедлив преход, направен интелигентно, а не да обезличат региона”, заключи Живко Тодоров. Той заяви, че едно бъдещо правителство на ГЕРБ-СДС ще се противопостави категорично на Териториалния план с неговата “Реформа 10″ и хоризонта й 2026 г. Той трябва да бъде изцяло преработен със срокове и бюджет, и да бъде обсъден от местните общини. При всеки друг сценарий ще последва подписка и гражданско неподчинение. “И аз ще бъда на първа линия – ако не го направя ще е предателство спрямо хората от региона” – категоричен бе Живко Тодоров.

Жечо СТАНКОВ, бивш зам.-министър по енергетика в правителството на ГЕРБ-СДС по време на 44-то Народно събрание:
Асен и Кирил решиха да изтеглят голяма част от средствата за Маришкия басейн и да ги насочат към проект за батерии

Моята работна седмица като зам.-министър започваше с телефонен разговор със старозагорския кмет Живко Тодоров и завършваше по същия начин.

Стара Загора е едно от важните сърца на енергетиката. Без Маришкия басейн и без АЕЦ “Козлодуй” енергийната ни система не е способна да работи. Без “Марица-изток” няма как да я балансираме. В момента виждаме как в цяла Европа се отварят стари въглищни мини, заработват стари тецове. Ние имаме едно съкровище, което го съхранихме. С бизнеса, неправителствените организации и научните среди и благодарение на Красимир Вълчев, тогава министър на образованието, създадохме и ситуирахме в Стара Загора център за устойчиво развитие, насочен към съхраняване максимално дълго на Маришкия басейн с производствените му мощности. Делът на “Марица-изток” през зимата в националното електропроизводство достига до 44-50 процента. Така че съхраняването на тези мощности достатъчно дълго, за да имаме необходимите технологии за улавяне, съхранение и преработване на въглеродния диоксид, беше основна цел, която си поставихме пред нас. Еврокомисията настойчиво искаше България да посочи дата за това. Но ние успяхме да я убедим, имаме го записано черно на бяло, и в един момент тя каза – “ОК за вашето предложение, което е за непосочване на дата за намаляване или закриване на производството, но за сметка на това – стартиране на множество проекти, за индустриални зони, за производство на зелен водород в региона, за стартиране на проучвания за нови възможни технологии за съхранение и преработка на СО2, които между другото могат да спомагат и за развитието на нови индустрии в региона, включително газопроводи със специално прокритие от вътрешната страна, за да могат да пренасят и зелен водород”. С Германия водихме преговори този 100% зелен водород да може да се транспортира чак до там, защото те имат нужда от него. Така че Маришкият басейн от сърце на енергетиката да се превърне в едно от големите сърца на индустрията в дългосрочен план. Съществуващите централи имат изключително голям потенциал за топлинни мощности, които в момента отиват във въздуха с кулите за охлаждане. С тях могат да се захранят различни типове индустриални зони – за тежка промишленост върху рекултивираните територии, за хранителна промишленост… така че да има създаване на голяма добавена стойност, работни места и модерни технологии.

Така че – на първо място, никога не сме поемали ангажимент, въпреки ожесточените дискусии, за дати, за намаляване на капацитета или за затваряне на централите. Напротив - ЕК се съгласи с нас, че не трябва да има такива дати, а да бъдат отпуснати допълнителни средства за съпътстващи дейности, за да може преходът, който може да отнеме 10,20 или 30 години, да се случи по естествен начин и да няма никакво социално или енергийно напрежение в региона. Защото социалното напрежение ще се съсредоточи в областите Стара Загора, Сливен и Хасково, но енергийният проблем ще е на територията на цялата страна. И България от нетен износител на енергия щеше да започне да прави планове като Белгия и Германия днес – кога да си включвате лампите, радиаторите и бойлерите. В България да сте забелязали това да се случва.

Улисани обаче, меко казано, в далаверите си, Асен и Кирил решиха да изтеглят голяма част от средствата, които бяха предвидени за Маришкия басейн по Плана за възстановяване и устойчивост, свързани с газопроводи, индустриални зони и развитие на нови производства, и да ги насочат за… батерии. Помните аферата “Джемкорп“, която беше писмо за намерения, после стана уж договор, и накрая го разтрогнаха този договор, защото си пролича, че тази офшорка имаше задачата да усвои 1 милиард евро, които трябваше да дойдат тук, в Маришкия басейн. Те предлагаха 6000 карго контейнера да бъдат струпани и отровни батерии, които след 5 години трябваше да се рециклират или да бъдат заровени някъде в територията на “Марица-изток”. Никъде в света няма такива мощности от батерии. И те не са необходими, защото това е незряла и скъпа технология.

Красимир ВЪЛЧЕВ, водач на листата на ГЕРБ-СДС, ексминистър на образованието и науката:
Петков и Василев продадоха интересите на България срещу корупционния проект за батериите. Ако ги оставим, ще затрият “Марица-изток”

Bonchev-Stankov-Todorov-ValchevСпомням си как на 13 септември миналата година Асен Василев и Кирил Петков дойдоха в Раднево и излъгаха, че ще работят за запазване на минно-енергийния комплекс “Марица-изток”. Преди няколко дни го направиха още по-нагло. Признавам си, удивен съм от таланта им да създават разкази и фикции и да баламосват, съчетано обаче с особена наглост. Защо? Защото прези изминалите месеци те бяха водещи управленци в държавата, но работеха за закриването на комплекса.

Най-добрият пример за това е проектът на Плана за възстановяване и устойчивост. Това, което те направиха, трябва ясно да го кажем, е, че предададоха, продадоха комплекса, интересите на района, интересите на енергийната ни система, интересите на България срещу корупционния проект за батериитеТози проект е ужасяващо нерентабилен, имали сме възможности да ви го кажем. 40 пъти по-ефективно е да се инвестира в помпено-акумулираща ВЕЦ (ПАВЕЦ) като средство за съхранение на енергия. От друга страна – веднъж ще ги платим тези батерии, като ги купим, втори път ще ги платим, за да ги рециклираме, като ще ги ползваме 6 години, докато една ПАВЕЦ ще се ползва 100 години и е 5 пъти по-евтина. Европейската комисия го знае това.

Една от основните причини за забавянето на проекта на Плана за възстановяване и устойчивост, заради което впрочем ще загубим средства, тъй като има междинни цени и очакваната загуба е около 1 милиард, е точно това – да се натамъни корупционният проект за батериите в Плана. Само това ги интересува. Въобще не ги интересува “Марица-изток”, бъдете убедени в това. Напротив – на тях “Марица-изток” им пречи. Защото пречи на фотоволтаичните лобита и бизнесмени, които представляват.

От друга страна обаче “Марица-изток” им трябва, за да балансира системата. Те осъзнават, че не могат без комплекса. От трета страна натиска Европейската комисия. Ние имаме неофициална информация от европейско ниво, че проектът за батериите е одобрен единствено и само срещу обещанието за закриване на “Марица-изток”. Или закриването му наполовина в краткосрочен план и по-скорошното му закриване в дългосрочен план. Това е единствената причина този проект да получи одобрение и да остане в Плана за възстановяване и устойчивост. Това ги интересува тях. Готови са да жертват комплекса, както бяха готови да жертват много други неща. Вкараха ни в газова криза, без да им мигне окото ще ни вкарат и в енергийна криза.

Те ако бяха честни, въпреки че е крайна несъвместимост да говорим за честност и “Продължаваме промяната”, трябваше да кажат – “Спазарихме комплекса срещу батерии. Ще работите само зимата, за останалото време си търсете работа като сервитьори, комбайнери, строители”. Защо само зимата? Защото обещаното намаление на емисиите от 2025 година с 40% (то на практика е над 50% заради базовата 2019-та година) може да се постигне по два начина – да се закрият мощности (или да работят частично), или да се инвестира в технологии.

В нашата програма предлагаме точно това – инвестиции в технологии през междинния период, които да удължат живота на комплекса като минно-енергиен, да удължат производството на енергия от въглища при намаляване на емисиите от въглероден диоксид.

Има разработени 4 модела за енергиен преход. Единият е от българските академични среди. Правителството на Кирил Петков не стъпи на нито един от тези модели. Преди да имат План за “справедлив” преход (в който всъщност няма нищо справедливо), ние трябва да имаме модела за справедлив преход. Такъв модел нямаме. Стъпиха на лобисткия проект на една частна фирма за батерии.

Всички разработени модели бяха отхвърлени с лека ръка, защото предполагаха инвестиции в междинни технологии. Можете да чуете думите на президента на КНСБ Пламен Димитров, той неведнъж го е повтарял. От друга страна и президентът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов каза, че това, което готвят с батериите, е мафия и бизнес от най-гадно олигархично естество. Това не са наши думи, а на двамата президенти на синдикалните конфедерации. Които са много добре запознати и знаят какво се случва в България и в региона. Това е все едно да ви кажем – ще намаляваме емисиите от автомобилите, но няма да стимулираме покупката на по-екологични автомобили, а ще карате през ден. Или половината ще карате колите си, а другата половина – няма да карате. Това са обещали. Най-откровено го каза екоминистър Сандов, мисля, че беше декември 2021 г. – централите ще работят през зимата. На тях батериите им трябват, за да може през останалото време да не работят централите, но зимата няма достатъчно слънце и няма да могат да правят сезонно балансиране с батерии. Чух го лично и на парламентарен блиц-контрол от вицепремиера Асен Василев. Публикуваният проект на Териториален план за справедлив преход е само признание, нищо повече от признание. Сега разбрах, че ще го променят. Не им вярваме, баламосват. Това е основното, което правят. Иска да продължат след време. Всъщнос да продължат започнатото е да заличат комплекса.

“Марица-изток” е златната кокошка на България в момента, заедно с АЕЦ “Козлодуй”. Милиарди приходи имаме от износ месечно благодарение на най-големите ни енергийни предприятия. Как щеше да се хвали Корнелия Нинова с увеличено индустриално производство, ако ги нямаше “Марица-изток” и АЕЦ “Козлодуй”? Увеличението е от тях. Оръжие и електроенергия. Нищо друго не се е променило.

Същевременно получаваме ужасно тревожни сигнали, че над 15 предприятия на чуждестранни инвеститори се готвят да затворят или да напуснат България заради високите цени на газа. Това ни донесе “Промяната”. Тепърва ще й търпим резултатите под формата на стагнация, по-нисък растеж в резулат на тяхното управление. Ако ги оставим да продължат започнатото, на път са да ни вкарат и в енергийна криза, и да затрият “Марица-изток”. Разбрах, че ще “спасяват” комплекса. Но най-доброто, което могат да направят, е да ни спасят от тях самите.

Живко БОНЧЕВ, дългогодишен енергиен експерт:
Работещите в Мините са изключително притеснени какво ги чака. Пари има, но в дружеството не се инвестира

Тук съм в качеството ми на човек, които иска да изрази притесненията на хората, които работят в “Мини Марица-изток”. Всички са изключително притеснени какво ги очаква. От август 2021 г. до този момент дружеството работи почти на пълна мощност за осигуряване на въглища за ТЕЦ-овете в комплекса. Това означава много добри приходи за Мините. Само че добиват ли се въглища, те първо трябва да се открият от земната маса. Тоест трябва да се наблегне и на разкривката. За съжаление тя изключително много изостава. По ред причини. Никога по сметките на “Мини Марица-изток” ЕАД не е имало толкова [много] пари, но не се правят никакви инвестиции, не се сключват договори за никакви резервни части, не се правят никакви разходи. Очевидно изпълнителният директор, назначен от правителството на Кирил Петков, вече претворява в дела “справедливия преход”. Защото откакто тя е назначена там, изключително и само е концентрирана върху изграждането на фотоволтаични паркове, а напоследък и върху износ на въглища за Сърбия. Неслучайно назначи и някои знакови хора, които ние си знаем от миналото на какво са способни. Можете да проверите, попитайте.

#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн