Разчистват наноси и клони след силната буря снощи в Стара Загора

Стара Загора ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

56563256874Паднали клони и дървета, както и наноси пясък и чакъл от улици и тротоари продължават да разчистват служители на Община Стара Загора след мощната буря, ударила региона снощи. Няма сигнали за пострадали хора, става ясно от справката на Горещия телефон на администрацията. Получени са над 70 сигнала през изминалата нощ във връзка със затруднено преминаване през улици, счупени клони на дървета, както и за наводнени мазета, търговски обекти, гаражи и липса на ток. Днес предстои да се направи оценка на щетите.

„Община Стара Загора има готовност да покрие щетите, нанесени от стихията на автомобил, над който падна клон на дърво в централната част на града“, уточни зам.-кметът Йордан Николов. Той подчерта, че основно проблем е създал изпълняваният в момента мащабен ремонт от ВиК дружеството в града. Изкопите за подмяна на водопровода и канализацията са прелели и земната маса се е свлякла в ниските точки на града, създавайки проблем при дъждоприемните шахти. Има и пропадания, затруднили преминаването на МПС.

Над Стара Загора се изляха 41 литра на квадратен метър дъжд за около 2 часа, придружен със силен вятър, множество гръмотевици и светкавици. По-ниските части на града – ЖП гарата и бул. „Славянски“, бяха залети с вода.

Екипи на пожарната работиха за отстраняване на последствията от проливните дъждове в Стара Загора

На 23.08.2022г. около 21:30 часа на територията на гр.Стара Загора паднаха валежи с изключително висока интензивност, придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра. За времето от 21:30 часа на 23.08.2022г до 08:30 часа на 24.08.2022г. в Оперативен център на РДПБЗН Стара Загора са получени над 70 сигнала за паднали дървета, клони, различни предмети и имущество, в това число дори и бетонни елементи от Водния цикъл, тежащи няколкостотин килограма. Десетки са и сигналите за наводнени приземни етажи на жилищни и търговски обекти. Произшествията и към момента продължават да се отработват от екипите на РСПБЗН Стара Загора, съвместно с екипи на Община Стара Загора и ОДМВР Стара Загора.

Евакурани бяха две възрастни жени, пребиваващи в приземни етажи в различни части на града. От наводнените пътни участъци на ул.”Славянски” и ул.”Калояновско шосе” от автомобили са евакуирани също майка с две деца и двама чуждестранни граждани, като на последните бе осигурен подслон в РСПБЗН – Стара Загора до приключване на валежите.

През нощта приоритетно бяха отводнявани сградите на 3 болнични заведения и през цялата нощ наш екип работи за понижаване на водното ниво и в приземните етажи на ЖП гара Стара Загора.

Към момента екипи на РСПБЗН Стара Загора продължават да работят по отстраняване на последиците от снощната буря, като приоритено се отводняват административни и жилищни сгради, а екипи на Община Стара Загора работят по отстраняване на счупени клони и наноси по градската инфраструктура.
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн