Митрополит Киприан служи в Потопената църква край яз. “Жребчево”

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

IMG_5351IMG_5345Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отслужи Божествена св. Литургия в храм „Св. Йоан Рилски“, по-известен като Потопената църква на „Жребчево“. Тя е съградена през 1891 г. в село Запалня, което се заличава с указ през 1965 г. заради строежа на язовира. Последната служба през миналия век е на 28 април 1963 г., когато се венчава синът на поп Драган Стойков, Стойко Стойков, който и днес не скри вълненията си, че за четвърта поредна година богослужебната традиция за Литургия в първата неделя на месец август се спазва.

Именно през 2019 г. боголюбиви християни започнаха реконструкция и частично възстановяване на храма със собствени средства. Фасадата на църквата е укрепена напълно, подменена е подовата настилка, положен е бетонен под, облицован с камък, поставени са кръст и дограма, почистена е растителността в близост. Сред спомоществователите са известният кулинар и телевизионен водещ Ути Бъчваров, Иван Петров, Николай Георгиев, Петко Петков, Радка Бъчварова, Тодор Азманов, Красимир и Стоян Крълеви и други патриотично настроени християни, помнещи предишното величие на храма. Тепърва ще се разглеждат различните варианти, които могат да спрат влизането на водата в него.

„Винаги трябва да се стараем сърцето ни да излъчва благост и доброта. В този прекрасен ден Бог ни допусна да влезем в дворите на храма на покровителя на цяла България Св. Йоан Рилски Чудотворец, за да измолим милост, благодат и мир и да бъдем всички в онази вяра, която ни дава надеждата и любовта. Благопожелавам на всички здраве и благоденствие!“, завърши словото си в края на службата владиката. В нея участва и Архиерейският хор с диригент Мария Денкова.

IMG_5342IMG_5346IMG_5349 (1)IMG_5344IMG_5343
#vvv

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн