Старозагорската опера ще участва във Фестивала OPEN BUZLUDZHA

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

buzldubzhaya-e1657965460510Държавна опера – Стара Загора ще участва във Фестивала OPEN BUZLUDZHA, който се провежда на 19, 20 и 21 август на поляната при хижа “Бузлуджа” в подкрепа на опазването на монумента. Сред основните организатори са фондация „Проект Бузлуджа” и Община Казанлък.

Целта на фестивала тази година е обезопасяването на монумента Бузлуджа и отварянето му за посетители в актуалния му вид. Държавна опера – Стара Загора ще участва в третия фестивален ден, посветен на джаза, с интерактивния концерт-спектакъл “Джазоспекция”.

Концертът-спектакъл „Джазоспекция” е по идея на диригента-пианист и виенски възпитаник Димитър Косев. Режисурата е дело на Славчо Николов. Талантливите артисти ще поднесат музиката на Клод Боллинг в оригинална комбинация с мултимедийни прожекции, базирани на кадри и теми от филма „Baraka“. “Сюитата за флейта и джаз трио” на Клод Боллинг ще прозвучи в изпълнение на Кейко Танака – флейта, Димитър Косев – пиано, Станислав Георгиев – контрабас и Атанас Георгиев – ударни. Темата, която разглежда концертът, е глобална и изключително болезнена – планетата Земя е прекрасна, религиите ни учат на добро, но алчността на хората прави света да е такъв, какъвто е днес, и само от нас зависи какъв ще бъде. Музиката на Клод Боллинг великолепно се съчетава с кадрите, заснети от Рон Фрик в цялостния образ на концерта.

Огромно международно признание за Бузлуджа идва от световния доклад на ICOMOS International – „Наследство в риск“ за периода 2016-2019 година. Измежду всички застрашени обекти в цял свят, между които парижката катедрала Нотр Дам, пожарите в Австралия, засегнали природното и културно наследство, разрушителните урагани в Америка и др., за корицата на изданието е избран именно паметникът Бузлуджа.

“Докладът е предназначен да спаси тези места от непосредствени заплахи чрез повишаване на обществената и медийна осведоменост и насърчаване на международното сътрудничество и помощ. Той представлява спешен апел да се ангажираме и да спасим нашето наследство”, се казва в обявяването на изданието, което се публикува за девети път от 2000 година насам.

Бузлуджа се представя за втори път, като публикуваните доклади са изготвени от наш екип. В тях се посочва историята, социалната и художествена значимост на сградата, първите стъпки в процеса на преоценяване, както и началото на Плана за опазване и управление, по който се работи.

Изданието припомня, че през 2018 г. паметникът беше обявен от Европа Ностра за един от „7-те най-застрашени“ обекта на културното наследство в Европа.

Билети за концерта – в мрежата на Ивентим.
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн