Отново маски в Стара Загора до дни при по-високи нива на COVID-19

STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Maska COVID 660Днес се проведе онлайн заседание на Областния медицински съвет под председателството на областния управител проф. Наско Василев. То бе свикано по искане на РЗИ – Стара Загора заради увеличаващата се заболеваемост от COVID-19 сред населението на областта.

Д-р Таня Перчемлиева, директор на дирекция „Контрол на заразните болести“, представи последните данни за Старозагорска област. Те сочат, че към 1 август заболеваемостта е 386.47 на 100 000 души и продължава да се покачва. Най-много са диагностицираните болни в общините Стара Загора и Гълъбово, а най-малко в община Николаево.

За периода 1-31 юли в областта с ковид са диагностицирани 1657 души. От тях 112 (6.75%) са хоспитализирани. Десетима пациенти с ковид са починали.

В момента в най-голямата областна болница – УМБАЛ „Проф. Киркович“, са настанени 51 пациенти с ковид, от които 10 са деца. Двама от възрастните пациенти са в тежко състояние.

Очакванията на РЗИ са до 2-3 дни Старозагорска област да навлезе в Етап 2, характеризиращ се с епидемичен подем в разпространението на COVID-19 и трайна тенденция за увеличаване на заетостта на болничните легла.

На заседанието на Областния медицински съвет от РЗИ предложиха при навлизане в Етап 2 на територията на Старозагорска област да бъдат въведени нови, по-строги противоепидемични мерки. Членовете на Съвета се съгласиха с предложението. Мерките ще включват носене на защитна маска на закрито в обекти с обществено предназначение, търговски или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, както и по време на различни образователни, спортни, научни и културни дейности и мероприятия, свързани със струпване на хора. Мерките предвиждат още ограничаване на свижданията в лечебни заведения и в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни. Свиждания ще се допускат само при пациенти с болничен престой над 5 дни по преценка на лекуващия лекар относно здравословното състояние на пациента.

Засега театрите и киносалоните ще продължат да работят с пълния си капацитет.

Заповед на директора на РЗИ за въвеждане на посочените противоепидемични мерки ще бъде издадена след навлизането на Старозагорска област в Етап 2.
#svz

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2022 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн