Операта “Кармен” от Бизе – на 28 юли от 21.00 ч. на Античния форум в Стара Загора

Стара Загора ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

karmen-baletТворческият екип обещава завладяваща интерпретация на едно от най-обичаните заглавия в оперната литература. Бляскавата и жизнерадостна музика, огнените ритми, разтърсващата драма за свободата, за любовта и изневярата, за готовността за саможертва, съчетани в едно, са голямо предизвикателство за всеки, който посегне към нов прочит на музиката на Бизе и неговата опера „Кармен”. На 28 юли зрителите ще видят една класическа „Кармен”, в която изобилстват атрактивни и зрелищни решения. Режисьор е Огнян Драганов. Атрактивните балетни платна с участието на балета на Държавна опера – Стара Загора (на първата снимка) са дело на примабалерината и хореограф Силвия Томова.

Диригент на спектакъла е Сунай Муратов. Той е роден в Плевен.Продължава образованието си в ДМА “Проф. Панчо Владигеров” и се дипломира със специалностите хорово и оркестрово дирижиране при профeсорите Стоян Кралев, Иван Вульпе и Иван Бакалов. Като отличен студент е носител на престижната стипендия “Проф. Георги Димитров”. Диригентският дебют на Сунай Муратов е в продукциите на„Вълшебната флейта“ и „Севилският бръснар“ на сцената на Бургаската опера, където работи в периода 1996-1998 година. През 1996 година той е асистент-диригент на Борислав Хинчев в постановката на операта „Еврейката“ от Фроментал Халеви в Софийската опера. Варненската опера е следващият театър, където през 1998-2000 година младият диригент работи. От края на 1999 година Сунай Муратов се присъединява към екипа на Националната опера и балет – Анкара и се утвърждава като един от водещите оркестрови диригенти в Турция. През 2007 и 2009 дирижира “Набуко” и “Лебедово езеро” в известния международен фестивал “Аспендос”. Маестро Сунай Муратов е един от утвърдените и високо ценени оркестрови диригенти в Република Турция.

На 28 юли в ролята на Кармен е Петя Петрова (на втората снимка), носител на Наградата „Кристална лира“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци. Дебютът й в тази роля бе на 18.02.2020 г. на сцената на Държавна опера Стара Загора.

В ролята на Дон Хосе е Георги Динев (на третата снимка), утвърден солист на Държавна опера – Стара Загора. Участват още: Валери Турманов, Емилия Джурова, Стоян Буюклиев и др.

петя петровапетя петрова и георги динев
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн