Премиерът Кирил Петков установи обезпокоителни факти при изненадваща инспекция на ТЕЦ „Брикел“

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

IMG_20220719_170942IMG_20220719_173108Министър-председателят Кирил Петков направи изненадваща проверка на ТЕЦ „Брикел“ в Гълъбово. Премиерът посети лично обекта заедно с вицепремиера и министър на околната среда и водите Борислав Сандов, който преди няколко дни не беше допуснат до мястото и направи фрапиращи констатации във връзка с опита му да установи реалната ситуация в „Брикел“.

В рамките на днешната инспекция също бяха направени силно обезпокоителни констатации, въпреки че капацитетът на ТЕЦ-а е бил намален до 20%. Министър-председателят посети мобилната станция за измерване на атмосферния въздух, като нивото на отчетения серен диоксид беше 5600 милиграма на кубичен метър, което според проверяващите екипи на място е над 15 пъти по-високо от нормите. Стойността на измерените фини прахови частици беше 1367 мкг/м3 при норма 50 мкг/м3 за този вид обекти.

Заедно с премиера Кирил Петков и с вицепремиера Борислав Сандов в проверката днес участваха представители на редица институции: РИОСВ – Стара Загора, РИОСВ – Хасково, ГД „ПБЗН“, Инспекцията по труда, Националният център по обществено здраве и анализ. От всички институции министър-председателят изиска подробни доклади и бърза реакция. Премиерът Петков ще изиска и доклад от ДАНС, за да се установи кой е действителният собственик на „Брикел“ и дали е налице връзка с г-н Христо Ковачки, която не е декларирана по надлежния ред.

Вицепремиерът Борислав Сандов от своя страна изтъкна, че през последните шест години срещу ТЕЦ «Брикел» има 51 наказателни постановления. Голяма част от тях не са обжалвани на втора инстанция и Сандов допусна, че вероятно са написани така, че да падат в съда.

IMG_20220719_171008IMG_20220719_172224
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн