Красимир Вълчев, ГЕРБ-СДС: Най-добрата антикризисна мярка е това правителство да си иде възможно най-скоро

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Маноил Манев: Световен прецедент е, че ние като опозиция направихме актуализацията на бюджета вместо управляващите

P1440348Сегашното Народно събрание няма потенциал да формира стабилно, работещо правителство. Най-добрата антикризисна мярка е правителството в оставка е да си отиде час по-скоро. Това заяви пред медиите в Стара Загора днес народният представител от ГЕРБ-СДС Красимир Вълчев. В пресконференцията участваха и неговите колеги от парламентарната група Маноил Манев и Илиана Жекова.

“Това правителство наруши 25-годишния консенсус за водене на благоразумна финансова политика, която осигуряваше среда за развитие и инвестиции, за правенето на реформи и всичко останало – каза още Красимир Вълчев. – Всички правителства през този четвърт век, всички финансови министри може да са имали всякакви кусури, но все пак следваха тази линия. Новата политика обаче е за трайно увеличаване на държавния дълг. Освен че през следващите години ще плащаме много повече за лихви, ние прехвърляме задълженията на днешните управляващи върху бъдещите поколения.

В първоначалния вариант на този бюджет нямаше нищо, което да си заслужава да го подкрепим. С изключение на актуализацията на пенсиите. Те не успяха да направят бюджет, който да има политика по доходите, който да компенсира инфлацията и по-високите цени на енергията за бизнеса. Това беше бюджет, с който те искаха да спечелят време, да отчетат едни социални мерки, които обаче в никакъв случай не предотвратяват инфлацията. В най-добрия случай я следват, в лошия случай я помпят. Тази инфлация, двойно по-висока, отколкото в Европейския съюз, се дължи на политиката на правителството. Тя е “данък промяна”, “данък Асен и Киро”, както го нарекохме. Повсеместен данък, заради който обедняваме всички. Инфлацията можеше да се пресече с компенсации на повишените цени на електроенергията за бизнеса. Реално в момента имаме поне 5% намалена покупателна способност, независимо от увеличенията, дадени от правителството. При инфлация правителството прибира повече, но компенсира само част.

Има занижена събираемост на приходите в бюджета през последните 6 месеца. Това показва, че държавата не работи. Влошават се показателите за контрабандата. По времето на управлението на ГЕРБ имаше постоянна координация между приходните агенции и службите. Всъщност единственото, заради което те връзват бюджета, е инфлацията. Оттам нататък няма нищо друго. Спряха всички проекти, прибраха парите от АМ “Хемус”, въобще няма разходи за развитие и пак не им излиза сметката със 7,6 милиарда лева. Толкова е дефицитът, който те гласуваха на първо четене в Закона за държавния бюджет. За следващите години предвиждат увеличаващи се дългове.

Какво направихме ние в актуализацията на бюджета: От името на ПГ на ГЕРБ предложихме увеличаване на средствата за редица сектори. Най-важната мярка бяха компенсациите за повишените цени на електроенергията. Това ще позволи на българския бизнес да остане малко по-конкурентен, ще пресече инфлацията. Защото, знаете, че инфлацията в цените на производител в момента е 40%. От друга страна инфлацията, която отчита НСИ, е 15%. Разминаването между 15% и 40% означава, че имаме потенциал разликата от цените на производител тепърва да прониква в крайните цени. Така че имаме потенциал за 40% инфлация в страната. Безотговорното ни правителство не внесе предложение за компенсация. Това трябва да се знае – в актуализацията на бюджета нямаше предложение за компенсация. Какво направиха те за два месеца? Вкараха посредници, за да оскъпят газа, и съответно схемите им с горивата, така че всеки от нас да плаща допълнително. Откакто предложиха 25-те стотинки компенсация, горивата скочиха с 40 стотинки на литър. Без да има икономически причини за това – без нефтът “Урал” да е поскъпнал, без други неща да са поскъпнали. Тоест с тези 25 стотинки ние субсидираме частните вериги и едни офшорни сметки. Които рано или късно ще излязат наяве. В момента не можем да ги докажем, но имаме основателни съмнения, че това нещо се случва – с отклоняването на значителни средства от цените на горивата.

Трите основни причини за инфлацията са електроенергията, горивата и газът. Без тях ще имаме много по-малко обедняване. 1500 лева се усещат вече като 1000. Техните плюс 10 процента се усещат като минус 5 или дори минус 10 процента от гледна точка на покупателната способност” – каза Красимир Вълчев. Според него е твърде вероятно още есента или зимата да ни удари газова криза поради неосигурени доставки и вкарването на посредници в логистичната верига, заради които плащаме 100 милиона лева повече. Частни проекти вече се препроектират от газ на ток. От друга страна управляващите предават въгледобива и електропроизводството в “Марица-изток”, оставяйки го наполовина, в полза на проекта за акумулиращи батерии.

Маноил Манев честити днешния професионален празник на всички служители в Министерството на вътрешните работи. “С поправения от опозицията бюджет – това е може би единственият случай в света, в който опозицията направи бюджета на държавата – увеличихме парите за заплати, специално в МВР, с 20 процента. Проблем е, че този министър ще трябва да ги разпределя тези пари. Трябва да се реши по какъв критерий ще бъдат раздадени на колегите. Това трябваше да се решава със синдикалните организации. Но министърът не ще да си говори с тях, защото им е сърдит и ми е много интересно как ще се справи. Дано да е кратък пътят му на министър, че да не стигне до разпределянето на тия пари. Защото – трябва да кажем и недобрите новини за министерството – в момента на колегите им се налага да си плащат застраховките за служебните автомобили от джоба, поръчките за униформи са сринати и те няма да имат униформи в скоро време. В момента и поръчките за гуми на автомобилите им са сринати и няма да имат гуми за служебните автомобили. И така нататък. Министърът каза, че реформата е завършена на 98%. Въобще не съм съгласен. Това, което направи, е да закрие полицейските участъци и управления там, където добре са се справили с борбата с престъпността и с опазването на обществения ред. Защото математическият модел показва, че там работите са добре и няма нужда от полицаи. И трябва да бъдат пратени там, където криминогенната обстановка е лоша. Ефектът от това ще бъде, че там, където е било добре, ще стане зле – тенденцията ще се обърне обратно, след като затворят полицейските участъци и махнат полицаите. И после ще трябва да се мисли друг модел.

Всъщност този бюджет – като структура, като отношение, като зависимости и като баланс го направи екипът на ГЕРБ-СДС – колегите, които разбират от бюджетиране, и Кирил Ананиев. Това е истината – обобщи Маноил Манев.

Илиана Жекова взе отношение по бюджета на НОИ, касаещ актуализацията на пенсиите. “На първо четене бяхме против – припомни тя – защото не е ясно следващите две години откъде ще бъде финансиран увеличеният размер на пенсиите. Не ни беше предоставена тригодишната бюджетна прогноза, откъдето ясно да личи откъде ще дойдат средствата за това през 2023 и 2024 г. Задавахме този въпрос в Комисията по социална политика, след това и от трибуната на парламента. Но никой не ни даде конкретен отговор. С промените, които гласувахме на второ четене, през следващата година ще трябва държавният бюджет да трансферира средства към бюджета на НОИ в размер на 3,4 милиарда лева. А през 2024 г. – още над 4 милиарда. Както знаете, пенсионната система в България е изградена на принципа на разходно-покривния модел. Което означава, че пенсиите се изплащат от осигурителните вноски на днешните работещи българи.

На второ място – ние подкрепихме увеличаването на пенсиите на второ четене, но според нас е погрешно, че добавката от 60 лв. от 1 юли е включена в основния размер на пенсиите, защото това противоречи на пенсионния модел – тези 60 лв. ще се получават и от имащите по-малък осигурителен принос в пенсионната система. Предложихме между първо и второ четене тези 60 лв. да останат като добавка към основния размер на пенсията до края на годината и да бъдат изплащани през Агенцията за социално подпомагане, както това беше правено по времето на управлението на ГЕРБ и министър Деница Сачева и моделът е апробиран, като така се подчертае осигурителният принос на всеки пенсионер вместо разпределянето поравно, но това не беше прието. За несправедливо считаме и включването на въпросните 60 лв. към всяка новоотпусната пенсия. Предложихме също така да не се повишава размерът на максималната пенсия от 3000 на 3400 лв. от 1 октомври, защото получаващият максималния размер ще бъде издържан от много повече хора, които внасят осигуровки.”

#vvv

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн