Варненска лъвица е вече част от Зоопарк Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Косара

Ивелина Илиева и Иванка Стоянова

Ивелина Илиева и Иванка Стоянова

Варненската лъвица Косара от около седмица е част от обитателите на Зоопарк Стара Загора. Причината 11-годишната голяма котка да е настанена сред зеленината на Аязмото е размножителен заем между местната зооградина и варненската. Дамата все още се адаптира към новата обстановка, но е добре физически и все повече се чувства като у дома си. Крайната цел е създаване на двойка и след това поколение със старозагорския лъв Симбаджи.

Варненската царица на животните – Косара, е родена в София, но отглеждана в Морската столица. Тя и преди се е запознавала със старозагорски представител на нейния род. През 2013 година посрещна на своя територия Симба и заедно създадоха поколение през следващата година от три лъвчета – едно женско и две мъжки. Братче и сестриче са преместени в Благоевград, а другото мъжко коте в Хасково.

От ноември 2019 година Косара е без половинка. От варненския зоокът с тъга си спомнят Симба, починал при тях от старост.

Лъвицата, която е близо 200 кг, пропътува разстоянието от Варна до Стара Загора без проблем. Тя бе придружавана от екип специалисти – д-р Михаил Василев и инж. Георги Тодоров, както и от Иванка Стоянова, директор на общинско предприятие „Зоопарк–СЦ“ – Варна.

Документите по преместването на животното прие от варненския си колега новият директор на Зоопарка в Стара Загора Ивелина Илиева. Тя е възпитаник на Ветеринарномедицинския факултет при Тракийски университет. И двамата ръководители на зооградини обявиха, че тепърва предстоят съвместни инициативи, обмяна на идеи и опит.

Старозагорският зоопарк очаква всеки момент да получи лиценз, за да посрещне любителите на разходките и животните в изцяло обновената си обстановка. Зооградината е с площ от 70 дка и е в сърцето на парк “Митрополит Методий Кусев”. Създаден е преди 65 години и е вторият в България след София.
#

svz

spodelime.com


echo
Copyright © 2022 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн