„Зара джаз фанфари“ и тази година озвучи Античен форум „Августа Траяна“

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

IMG_3233IMG_3210Фестивалният химн „Зара джаз фанфари“ от Любомир Денев отново даде началото на „Джаз форум Стара Загора“. Десетото юбилейно издание започна тази вечер за радост на старозагорската публика.

„Тази година фестивалът е специален – 10 години традиция и музика. Един юбилей, който ни кара да се връщаме назад във времето с благодарност, но и да мечтаем за десетилетия напред. Благодаря на всички, които правят това събитие възможно – на Венци Благоев и неговите колеги, на отдел „Култура“ на Община Стара Загора, на всички приятели на джаза, както и на невероятната публика“, каза по време на официалното откриване на форума ресорният зам.-кмет Милена Желева. „Специални благодарности към Музикалния културен институт в София, с чиято подкрепа на тази сцена ще можем да се насладим на нашите унгарски гости – „Modern Art Orchestra“, допълни тя и пожела на добър час на фестивала и времето да е благосклонно през трите дни, в които Стара Загора е джаз.

Венцислав Благоев от Фондация „Джазтет“, инициатор и съорганизатор на проявата, отправи благодарност към екипа на кмета Живко Тодоров и ресорния му заместник за подкрепата през годините и възможността всички фестивални концерти да са с вход свободен за любителите на музиката.

Първата вечер от десетото празнично издание на фестивала е запазена за невероятната комбинация от ритъм – хот джаз, суинг, бибоп, модерен джаз и фюжън, благодарение на утвърдени музиканти като Веселин Койчев, Стоян Роянов Я-Я и Димитър Шанов, както и младите изпълнители Светлина Койчева, Неделчо Нинов и Ивайло Манев. Сред чуждестранните гости са и пианистът Стийв Хамилтън от Шотландия, французите Габриел Пиер – контрабас, и Густав Райхерт – барабани и китара.

В петък, старозагорците и гостите на града ще имат възможност да чуят унгарския Modern Art Orchestra, който пренася в творчеството на Бела Барток с проекта „Петнадесет унгарски селски песни“. А след тях сцената ще озвучи концерт на поколенията „За нашите 10“.

Финалната трета вечер ще бъде за Роял Дикси Бенд от Велико Търново и Военният биг бенд Стара Загора с диригент кап. Цветомир Василев. Те ще си партнират със солистите и любимци на публиката Милица Гладнишка и Цветомир Цанков, водещите тромпетисти Михаил Йосифов и Венцислав Благоев.

И тази година традицията се запазва и за най-малките фенове – „Джаз за деца“ в събота този път ще бъде на Античния форум. Импровизации за ценители са два джемсешъна след основните концерти в четвъртък и петък.

„Джаз форум Стара Загора“ се организира от Община Стара Загора и фондация „Джазтет“. Всички фестивални събития са с вход свободен.
За още новини и допълнителна информация следете сайта на фестивала http://jazzforumsz.com/jazzforum/ и фейсбук страницата https://www.facebook.com/JazzForumStaraZagora

IMG_3177IMG_3226IMG_3145IMG_3188IMG_3234IMG_3155IMG_3152IMG_3215
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн