V хоров фестивал “Августа Траяна” в събота, 11 юни

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Avgusta_Trayana_afish2022За поредна година на 11 юни 2022, събота, Стара Загора ще посрещне участниците в V Хоров фестивал “Августа Траяна“.

Организатори на фестивала са Народно читалище “Родина-1860“ и Община Стара Загора. На Лапидариума в Регионалния исторически музей от 16.30 ч. (при лошо време в Драматичния театър) ще звучат произведения от български и чужди композитори. Срещата на десет хорови формации от България обещава да се превърне в един прекрасен празник на хоровата музика. Във фестивала тази година ще вземат участие:

* Хорът при НУМСИ “Христина Морфова” – Стара Загора,
* Женски народен хор “Зора-Зорница” – Хасково,
* Дамски камерен хор “Библиофония” – Стара Загора,
* Мъжки хор “Св. Иван Рилски“ – Дупница,
* Хор на учителките – Добрич,
* Мъжки хор “Стефка Благоева” – Пловдив,
* Смесен камерен хор “Севтополис” – Казанлък,
* Смесен хор “Родна песен” – Бургас,
* месен хор “Родина” – Стара Загора,
* Детско-юношеският народен хор “Жарава” – Стара Загора.

Входът е свободен за всички любители на хоровото пеене.

Малко по-рано през деня, от 13.30 часа, в Хорова зала в НЧ “Родина” ще се проведе семинар на тема “Хоровият диригент като ерудиран, трансформиращ лидер”, воден от д-р Мадлен Бъчварова, професор по музика и директор на хоровите програми, Хановер Колидж, Индиана, САЩ. Диригентите на съставите, участващи в него, ще получат сертификати.

Проф. д-р Мадлен Бъчварова е диригент, пианист, певец, музикален педагог. Ръководител на семинари по дирижиране и хорознание. Член на журита на регионални, национални и международни хорови конкурси. Професор по музика и директор на хоровата програма в Хановер Колидж, САЩ, член на американската Национална академия за звукозаписно изкуство и наука (NARAS), където гласува за наградите “Грами“. Член е и на Изпълнителния съвет на Американската асоциация на хоровите диригенти в щата Индиана.

Мадлен Бъчварова е възпитаничка на музикалното училище в Стара Загора със специалност пиано. Има магистърска степен от АМТИИ – Пловдив. Записва втора магистратура в САЩ и впоследствие придобива степента “Доктор на музикалните изкуства“.
#

svz

бутон за сайт


echo
Copyright © 2022 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн