79 украински бежанци са настанени в почивната станция на “Мини Марица Изток” ЕАД в Старозагорските минерални бани

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

IMG_1039 (Large)IMG_1038 (Large)От днес, 1 юни 2022 г., 79 бежанци от Република Украйна ще бъдат настанени в почивната станция на “Мини Марица Изток” ЕАД в Старозагорски минерални бани. Базата е част от одобрената от правителството Програма за ползване на хуманитарна помощ на лица, търсещи временна закрила в Република България, вследствие на военните действия в Република Украйна.

Съгласно Решение на Министерски съвет № 298 от 5 май 2022 г. се налага отмяна на резервациите в държавните почивни бази за отдих и рехабилитация, както и на планираните в тях възстановителни процедури. “Мини Марица Изток” ЕАД предоставя също почивните бази в курортен комплекс Пампорово и село Главан. Ръководството на Дружеството търси бързи и адекватни решения за компенсиране на служителите на “Мини Марица Изток” ЕАД.

Бежанците от Украйна се нуждаят от нашата солидарност. Нека покажем разбиране и подкрепа на нуждаещите се! – призовават от минното дружество. (Информация от “Мини Марица Изток” ЕАД)

* * *
В почивната станция “Марица изток” на Старозагорските минерални бани днес бяха настанени 83-ма украински бежанци, които пристигнаха в курорта с два автобуса. От тях 46 са жени, а 37 – деца. Под 3-годишна възраст са 5 деца, 2 от тях бебета на по 6 месеца.

Пристигналите бежанци бяха настанени по стаите без проблеми. На място веднага дойдоха и представители на БЧК, Стара Загора. Те проведоха анкети с майките на деца до 3 години, за да разберат от какви хранителни продукти и санитарни материали имат неотложна нужда. Доброволците от БЧК раздадоха минерална вода и вафли и други сладкиши. Майките на най-малките бяха снабдени с памперси.

Украинските бежанци ще се изхранват в хотела. Днес, при пристигането си, някои от жените заявиха, че имат желание да започнат работа. В края на седмицата или най-късно в понеделник в почивната станция ще отиде представител на Дирекция “Бюро по труда”, за да запознае украинките с възможностите им за работа.
(Информация от Областна администрация – Стара Загора)

IMG_1043 (Large)IMG_1044 (Large)IMG_1030 (Large)
#

vvv

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн