Украинските бежанци в региона са 562, в Стара Загора – 367

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

IMG_1004 (Large)IMG_1000 (Large)В Областна администрация днес се състоя заседание на Областната координационна група за бежанците. Областният управител проф. Наско Василев изнесе информация за ситуацията в Старозагорска област към момента. Броят на украинските бежанци с адресна регистрация в Старозагорска област към 30 май е 562. В Стара Загора 367 лица са настанени в частни домове и хотели, а в общински бази – 104. В община Казанлък 61 лица са в хотели и частни квартири, а 26 – в общински имоти. В общините Чирпан и Раднево има настанени по двама украински граждани.

От 1 юни няколко ведомствени и общински бази са заявили готовност за приемане на украинци. В Стара Загора частна фирма, занимаваща се с хотелиерство, е заявила възможност за настаняване в 10 стаи за гости и в 11 апартамента за гости. Изпълнителна агенция “Военни клубове и военно-почивно дело” е заявила 47 места в база в Казанлък и 54 – в Павел баня. Общежитието на ПГЕТ “Г.С. Раковски” в Стара Загора има готовност да настани 20-30 украинци. Академията на МВР може да предостави 236 места в Казанлък.

Хотел “Загоре” на Старозагорските минерални бани и балнеобази в Павел баня могат да поемат общо около 500 души, но само при изключителни обстоятелства, защото те по принцип са за хора, нуждаещи се от балнеолечение. Още 12 общински и ведомствени бази могат да бъдат включени в списъка с възможности за приемане на бежанци, но само след ремонтни дейности.

Иванка Сотирова, зам.-кмет на Стара Загора, заяви, че в Международния младежки център в града в момента пребивават 16 души, а в сградата на бившата Метрология те са 28. Тече обзавеждане и на третия етаж благодарение на фирми, които помагат със средства и дарения. След това в сградата ще могат да бъдат настанени още 100 души.

Проф. Василев обясни, че възможностите за приемане на бежанци от Украйна в бази в Старозагорска област са сравнително ограничени, но засега няма затруднения в тази посока.

От Агенцията по заетост заявиха, че в областта има над 100 свободни работни места за украински граждани. Агенцията ще направи в началото на юни изнесено работно място в сградата на бившата Метрология, за да обясни на желаещите украински граждани какви са възможностите им за започване на работа.

Началникът на РУО Милена Стоянова съобщи, че към 20 май 20 украински деца са заявили желание за записване в образователни институции за следващата учебна година.

IMG_1003 (Large)IMG_1002 (Large)
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн