Тракийски университет – Стара Загора завоюва 10 медала на Националната универсиада София 2022

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

281284507_732337984631594_5801060250635675285_nСпортистите на Тракийски университет – Стара Загора се завърнаха с 10 медала от Национална универсиада София 2022, в която участват 1250 студенти от 24 висши учебни заведения в България, които се състезаваха в 14 вида спорт – футбол, волейбол, баскетбол, лека атлетика, тенис, тенис на маса, спортно ориентиране, футзал, крикет, плуване, кик бокс, джудо, бадминтон и мажоретни спортове.

На тържествена церемония в аула “Максима” на Университета за национално и световно стопанство, официално беше открит най-големият спортен форум на университетския спорт в България – Националната универсиада София 2022. Организатор на събитието е Асоциацията за университетски спорт “Академик”, домакин бе Университетът за национално и световно стопанство в партньорство с Националната спортна академия „Васил Левски“, Техническият университет София и Лесотехническият университет.

По традиция от името на домакина на предходната Национална универсиада, Тракийския университет – Стара Загора, проф. Димо Гиргинов предаде флага на универсиадата на ректора на УНСС – проф. д-р Димитър Димитров

3 златни, 2 сребърни и 5 бронзови медала са най-новите награди във витрината на спортните постижения на Тракийския университет

Полина Тодорова от ФТТ-Ямбол ни донесе златен медал в дисциплината – 800 м. бягане, а Лили Стойчева от Филиал- Хасково завоюва второ злато за Тракийски университет в дисциплината – мятане на диск. В останалите дисциплини бяхме представени от Кристиана Маринкова, Стефани Стоянова, Катрин Попова, Елена Христова и Александра Стойчева. Отборът бе воден от ст. пр. Нела Гочева, която благодари на момичетата за достойното представяне.

Крикет-спортът направи успешен дебют на Националния университетски шампионат. За наша радост отборът на Тракийски университет по крикет-жени с треньор ст. пр. Нела Гочева победи отборът на Софийски университет и грабна златните медали. Отборът на ТрУ крикет-мъже, воден от треньора Тодор Цветанов, завоюва 3-то място на Универсиада 2022 с победа над НСА.

Спортът крикет е включен за първи път в програмата на Универсиадата.

На Националният университетски шампионат по кикбокс Тракийски университет бе представен от Лалчо Касев и Ара Арзуманян. Лалчо Касев успя да спечели бронзов медал в категория 78 кг., а Ара се размина на съвсем малко от призовата стълбица. Отборът бе воден от ст.пр. Тихомир Андреев.

Нина Чуклева представи Тракийския университет в дисциплината джудо. Тя успя на завоюва сребърен медал в категория 48 кг. Състезателката бе водена от ст.пр. Нела Гочева, която е искрено благодарна за достойното представяне на Нина.

Отборът по волейбол (мъже) на Тракийски университет участва във финалите на Националната Универсиада – София 2022. След изиграните срещи отбора се класира на 7 място.

Три бронзови медала и една отборна купа отвоюва женският отбор по бадминтон при Тракийския университет – Стара Загора. Студентките Паола Кирова – ПФ, Радостина Костадинова- СФ, Ивелина Трифонова – СФ и Мила Чолакова – ВМФ се класираха на трето място в отборното класиране след НСА “Васил Левски“ и шампиона УНСС.

В дисциплината единично жени Паола Кирова отстъпи драматично на Габриела Стоева в полуфиналната среща. Класирането на състезателката от Тракийския университет е значителен успех, защото на първо и второ място са трикратните Европейски шампионки сестрите Габриела и Стефани Стоеви.

Мъжкият отбор се бори с трудния жребии и претърпя контузия на един от състезателите, но и там постигнахме победи. Студентите Фавас Перинкадакат – МФ, Симеон Стефанов – AФ, Иван Кьосов – ВМФ и Димитър Димитров – АФ преодоляха първия кръг от надпреварата.

Отборът по плуване на Тракийския университет, съставен изцяло от студенти на Ветеринарномедицински факултет, се класира достойно в Националния университетски шампионат. В крайното комплексно класиране е на 9-то място от 14 висши учебни заведения в България. Отбора в състав мъже: Георгиос и Александрос Догоритис, Максим Бонев, Галин Станилов и жени: Симона Панова, Ана-Мария Корчева, Величка Сивкова и Симона Манасиева участваха в дисциплините 50 м. и 100 м. бътерфлай; 50 м. и 100 м. бруст; 50 м. и 100 м. свободен стил; 50 м. гръб. Много оспорвани, емоционални и интересни за наблюдаване се оказаха щафетите 4х50 свободен стил и 4х50 смесена съчетана.

В индивидуалните дисциплини представителя при мъжете Георгиос Догоритис остана на крачка от бронзовия медала в дисциплината 100 м бътерфлай с постижение от 1,00,8 мин. С втория си опит за атака на медалите в дисциплината 50 м. бътерфлай студента от ВМФ спечели 5-то място.

Ръководителя на отбора по плуване към Тракийския университет ст. пр. Любен Лападатов благодари на студентите за положените усилия по време на тренировките и показания силен отборен дух по време на състезанието. Благодарности бяха отправени и към ръководството на Тракийския университет за предоставената възможност за спортна изява.

Отборът на Тракийски университет по Баскетбол-жени спечели сребърните медали в състезанието по баскетбол. Отборът бе в състав : Карина Константинова – ПФ, Златка Маданкова – АФ, Калина Иванова – ВМФ, Антония Абаджиева – ПФ, Стелияна Трифонова – ВМФ, Виолета Лазарова – МФ, Кристияна Маринкова – ВМФ, Цветелина Паскова – ВМФ. Ръководител на отбора ст.пр. Мария Иванова

Най-резултатни в игра бяха: Карина Константинова, Златка Маданкова и Калина Иванова. Последователно надделяха срещу отборите на СУ и УНСС, но в последният мач за първо място, отстъпиха на отбора на НСА.

В състезанието по Спортно ориентиране от Националната универсиада, Тракийски университет бе представен от Християна Христова – студентка от ВМФ. В конкуренция с други 21 състезателки в бягането на средна дистанция зае 14 място с резултат от 59,02 мин., а на спринтова дистанция се класира на 15 място с резултат от 18,37 минути.

Ректорското и деканските ръководства на Тракийски университет благодарят на всички студенти за активното и достойно представяне на Националната универсиада, с пожелания за още много успехи във всяко начинание.
#vvv

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн