Възобновяване на безплатното саниране на жилищни сгради, повече паркинги и ремонт на междублокови пространства поискаха старозагорски домоуправители

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

42Да бъде възобновена програмата, даваща 100% безплатно въвеждане на мерки за енергийна ефективност, повече ремонтирани паркинги и нови междублокови пространства поискаха от ръководството на Община Стара Загора домоуправители от Административно бюро “Център”. Това бяха част от въпросите, които те поставиха пред зам.-кметовете Йордан Николов, инж. Янчо Калоянов, Иванка Сотирова, Красимира Чахова и Милена Желева.

В срещата, провела се в залата на VI ОУ “Св. Никола”, се включиха и временно изпълняващият длъжността “Главен архитект” арх. Николай Василев и секретарят на администрацията Делян Иванов. “Правим стъпки в посока да бъде запазен редът на сключените до момента договори, както и да остане за тях възможността да се възползват от цялостно финансиране. Все още нямаме категоричен отговор на национално ниво дали и как ще продължи санирането”, уточни секретарят на Общината. Домоуправители поискаха възможност за електронно подаване на протоколите от Общото събрание на етажната собственост за вписване по ред на чл.46Б от ЗУЕС. Секретарят на Община Стара Загора пое ангажимент това да бъде направено и да бъдат улеснени гражданите.

“Продължава програмата за преход към алтернативни форми за отопление, с която се заменят уредите на твърдо гориво. Пилотната фаза показа, че хората имат интерес и реална полза от това”, подчерта ресорният зам.-кмет Йордан Николов. Той съобщи, че през последните пет години в Стара Загора няма превишаване на нивата на фини прахови частици. Към момента освен че се мият улиците по график, е започнато оросяване на натоварените пътни артерии, за да бъде ограничено запрашаването на въздуха. “Намаленият човешки ресурс е една от основните причини да има затруднение при поддържането на озеленяването, но се търсят варианти за справяне” – отбеляза Николов. Сериозен проблем пред поддържащото звено е и недобросъвестното отношение към детските съоръжения и парковата мебел. Със затоплянето на времето и все повечето посетители на паркове и междублокови пространства се забелязва нарастване на броя на вандалските прояви. От администрацията апелират да бъдат подавани сигнали на денонощния Горещ телефон на Общината – 0800 157 37, за да бъдат взимани своевременни мерки.

3По време на срещата стана ясно, че се действа синхронно с органите на реда по темата с преминаването през централната пешеходна зона на електрически тротинетки, особено управлявани от непълнолетни. Предстоят действия в посока ограничаване и санкциониране при нарушения. Освен това към ОД МВР и сектор “Пътна полиция” са предадени над 600 записа от камерите на някои от възловите кръстовища в града за неправомерно преминаване на червен светофар. Работи се и по новата Транспортна схема и се очаква доставката на новите електробуси, с които градският транспорт на Стара Загора ще бъде не само подновен, но и изцяло екологичен.

Друг основен проблем, който бе поставен пред местната администрация, е състоянието на някои от големите улици в града. Инж. Янчо Калоянов даде информация за предстоящия ремонт на бул. “Св. Патриарх Евтимий”, както и рехабилитация на компрометирани участъци по градските улици. Той даде и разяснения за забавянето на големите инфраструктурни проекти, но бе категоричен, че дейностите ще бъдат подновени до дни. Предстои да стартира и вторият етап от Водния проект, който включва подмяната на ВиК мрежата в северната централна част на града.

Въпроси имаше и за срока на ремонта на сградата на СУ “Васил Левски”. На тях отговори ресорният заместник-кмет Иванка Сотирова, която изрази сигурност, че учениците ще имат възможност да влязат в реновирани стаи в началото на новата учебна година.

Участниците в срещата насочиха вниманието на местното самоуправление и към конкретни казуси с проблемни частни и общински площи, необходимостта от премахване на дървета и подрязването на короните, както и подобряване на градската среда.

Срещите с домоуправители продължават. Копие от зададените въпроси и отговори ще бъде достъпно в АБ “Център”, стана ясно в края на събранието.
#

svz

spodelime


echo
Copyright © 2022 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн