На тържествена церемония връчиха тази вечер наградите Млада и Стара Загора в Лапидариума

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

IMG_0686IMG_0721В навечерието на един от най-светлите и обични български празници – 24 май, Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, на тържествена церемония бяха връчени наградите “Стара Загора” и “Млада Загора”. Празничното тържество се състоя в Лапидариума на Регионалния исторически музей. Отличените за високи художествено-творчески постижения в духовния живот и сферата на образованието и науката, както и всички гости бяха поздравени музикално от Добромир Добрев, възпитаник на НУМСИ “Христина Морфова.

За присъждане на индивидуална награда “Млада Загора” в направление “Наука и образование” постъпиха 27 предложения. Отличието получиха: Сюзан Руменова Милева – ученичка от XII клас на ГПЧЕ “Ромен Ролан” – лауреат на Националната олимпиада по френски език за 2022 г., и дванадесетокласникът Даниел Пламенов Пеев – възпитаник на ППМГ “Гео Милев”, за завоювани призови места на национални състезания в областта на информатиката, математиката, английския език и лингвистиката, стипендиант на Колумбийски университет.

Отличието на Сюзан Милева връчи зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова. “Виждате какво богатство е създадено и се създава в Стара Загора. Това е благодарение на всички вас – родители, учители, както и на представителите на институциите, които се радваме и подкрепяме младите хора. Поздравявам всички с предстоящите празнични дни – така значими за всеки българин. Нека се радваме на още по-големи успехи занапред”, каза тя по време на тържеството. Признанието за успехите на Даниел Пеев бе поднесено от Валентина Бонева – председател на Постоянната комисия по образование, наука и защита правата на децата в Общински съвет Стара Загора.

В това направление няма постъпили предложения за колективна награда.

По време на церемонията грамота получиха учениците от ППМГ “Гео Милев” – Стара Загора Мартин Чешмеджиев, Христо Арабаджиев, Василена Николаева, Кристин Чакърова, Габриела Георгиева и Мирослав Минчев за участие в национални олимпиади и състезания през настоящата учебна година.

В направлението “Култура и изкуство” бяха направени две предложения:

Тереза Донева, ученичка в НУМСИ “Христина Морфова”, XII клас, с профил “Балет”, възпитаничка на Балетна школа “Па де Кре”, отличена с множество награди и златни медали от национални и международни балетни конкурси – “Пътят към славата”, “Търновска царица”, “Вълшебен свят”, DanceSun Festival”. Спечелила честта да представлява България на международната сцена в “Dance World Cup” в Испания в категориите “Класически балет” и “Съвременен танц”. Носител на приза “Най-техничен изпълнител” на национален балетен конкурс. Номинацията за наградата “Млада Загора” е дело на Кремена Костова-Гайдарова, ръководител на Балетна школа “Па де Кре”.

Второто предложение бе Симона Бухчева, третокласничка от ОУ “Кирил Христов”, възпитаничка на Балетна школа “Па де Кре”. Отличена е с 5 златни и един сребърен медал на Националния балетен конкурс “Път към славата” – 2022 г. Има привилегията да представя страната ни на международната сцена в “Dance World Cup”. Номинацията е направена от Господин Балакчиев – директор на ОУ “Кирил Христов”.

Индивидуална награда не бе присъдена, а двете талантливи възпитанички на Балетна школа “Па де Кре” получиха Диплом за своите труд и успехи.

За колективното отличие “Млада Загора” имаше само една номинация, която бе направена от Инициативен комитет, сформиран при НЧ “Родина-1860″, за изключителен принос при популяризиране на народното пеене сред децата и юношите на местно и национално ниво от Детско-юношески народен хор “Жарава”. 25 години “Жарава” присъства, развива се и допринася за културния живот. В състава участват деца и младежи на възраст от 6 до 18 години. Детско-юношеският хор има спечелени 41 награди и отличия от международни и национални конкурси. Наградата прие ръководителят на състава Даниела Дюлгерова, а отличието й връчи зам.-кметът по култура, туризъм и младежки дейности Милена Желева. “Днес е истински празник. Приветствам нашите бисери, които греят с ярка светлина в сферата на образованието, науката, културата и изкуството. Децата до мен и тяхната ръководителка създават невероятни емоции и ни прославят на всяка сцена, на която се качат. Адмирации и аплодисменти за тях. Те ги заслужават!”, каза зам.-кметът.

Гостите на церемонията имаха удоволствието да се насладят на две изпълнения на част от талантливите старозагорчета от “Жарава”.

Три бяха номинациите за получаване на наградата “Стара Загора” в направление “Наука и образование”: Николинка Генова – старши учител по музика в ДГ №7 “Светулка”, Марияна Генчева, старши учител по история и цивилизация в ОУ “Кирил Христов” и Теменужка Йонкова, старши учител начален етап в ОУ “Кирил Христов”. Индивидуална награда не бе присъдена, а номинираните получиха Диплом и плакет.

За колективен приз в същото направление бяха получени три номинации: Педагогически състав на ДГ №25 “Ален мак”, ТГ “Княз Симеон Търновски” и ПГКНМА “Проф. Минко Балкански”. Два колектива получиха високото отличие от ресорния зам.-кмет Иванка Сотирова – Търговската гимназия по повод 100-годишната отвоювана традиция да подготвя водещи кадри в икономическата сфера и за високи постижения в учебно-образователния процес, както и ДГ “Ален мак” за постигнатите високи резултати в обучението и възпитанието на децата и заслужените призови отличия в художествено-творческата дейност. Наградите приеха с удоволствие и вълнение директорът на ТГ Снежана Танева и директорът на “Ален мак” Меглена Бакърджиева.

Индивидуално отличие “Стара Загора” в направление “Култура и изкуство” получиха за изключителния си принос към духовността и книжовността двама от най-емблематичните поети на града – Йордан Пеев и Мария Донева, както и актьорът и режисьор с 50-годишен сценичен творчески път Ивалин Димитров. Поздрав към отличените и гостите на събитието отправиха, връчвайки наградите, директорът на Държавен куклен театър и председател на Постоянна комисия по култура, туризъм и вероизповедания в Общински съвет Стара Загора Дарин Петков и областният управител проф. Наско Атанасов.

Колективната награда заслужено бе присъдена на творческия състав на танцовата мистерия “Сънят на Пилат” – една изключително въздействаща продукция на Държавна опера Стара Загора. Един от създателите на уникалната балетна премиера и знаков спектакъл – директорът на Операта под липите – Огнян Драганов, благодари сърдечно на всички, които са допринесли да се сбъдне мечтата на хората, в които тлее любовта към изкуството – световна слава на Старозагорската опера. Отличието бе връчено от зам.-кмета Милена Желева.

IMG_0794IMG_0852IMG_0873IMG_0903IMG_0915IMG_0951IMG_0702IMG_0765IMG_0821
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн