Красимир Вълчев, ГЕРБ-СДС: Плащаме от джоба си за това, което управляващите правят

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

5236“Ние не знаем дали танкерите с американски газ ще дойдат – каза пред медиите днес народният представител от коалиция ГЕРБ-СДС Красимир Вълчев. – Както виждате, и председателят на енергийната комисия не може да даде конкретен отговор. Баламосват ни, че няма да има посредници, но резервирането на мощности показва, че поне един играч е бил информиран и е знаел какво ще стане. Увеличението на цената на газа напълно съвпадна със сметките на нашите енергийни експерти, че ще плащаме 100 милиона допълнително при равни други условия, при една и съща консумация. Това е възнаграждението за посредника и за хората, които са го инсталирали. Идеологът може да е Асен Василев, но солидарна отговорност за това носят всички, които са в управлението.”

ГЕРБ вижда водородните технологии като доминиращи в комплекса “Марица-изток” след 2040 година. “За нас големият проблем е, че не се инвестира и не се предлага решение за междинни технологии – продължи Красимир Вълчев. – Не трябва да се продължава чрез затваряне на мощности, а чрез инвестиране в технологии, които да удължат производството на енергия от въглища. Такова нещо нямаме в момента. Защото “Марица-изток” пречи на лобито на фотоволтаиците и на лобито на батериите. Тоест целта на това, което се предлага в Плана за възстановяване и устойчивост, е по-бързо да се закрие “Марица-изток”. На всички работещи в комплекса, предполагам, е станало ясно – съмненията ни са, че фотоволтаичните мощности, които ще бъдат изградени, няма да бъдат собственост на Мините, както ние предлагаме, със съакционери работещите, чиято работа по въгледобива неизбежно ще намалява, независимо дали до 2026-та или до 2038-2040 г. Нашите съмнения са, че ще се направят смесени дружества, за да се приватизират терените на “Марица-изток”. Това правителство доказа, че не го интересуват интересите на хората, а вместо това доминират бизнес интереси, особено в енергетиката.

Заради схемите им ние ще плащаме повече и за ток, и за газ. Впечатляващо е наистина да сме най-миролюбивата страна, която заедно с Унгария да не е изпратила оръжия в помощ на Украйна, и точно на нас да спрат газа. Това наитина е трудно за постигане. Но и Корнелия Нинова, и Гьоков в Министерския съвет гласуваха позиция да не приемем условията на “Газпром”. Те гласуваха на практика за спирането на газа към България. На същия руски “недемократичен” газ, който и сега потребяваме. Но вече чрез посредник. И всеки от нас ще плаща допълнително от джоба си за това, което управляващите правят. 1500 лв. средна заплата вече се усеща, както казват в прогнозата за времето, като 1200. Инфлацията е “изяла” 300 лв.

За съжаление днес вече е по-трудно да пресечем самовъзпроизвеждащата се инфлация. Започна икономическа криза, обемите на потреблението падат, бизнесът отменя инвестиционни проекти. Има недостиг на предлагането, очакваме икономическа стагнация. Голяма част от инфлацията е точно поради този недостиг на предлагането. Отбелязано е и намаление на средната работна заплата за първото тримесечие на 2022 г. спрямо последното на 2021 г. Постоянно се теглят заеми, бавят се плащания, въпреки че инфлацията е най-силнят данък – тя носи допълнителни приходи в хазната” – констатира Красимир Вълчев.

Правителството няма адекватна политика за бежанците от Украйна – заяви народният представител от ГЕРБ-СДС Илиана Жекова. – Знаем, че до края на май настанените в хотелите ще трябва да бъдат изведени оттам. Но все още не е ясно каква организация ще бъде създадена, къде ще отидат тези хора, в кои населени места, и ще имат ли осигурена здравна грижа и условия да работят, както искат голяма част от тях, тъй като са дошли тук без съответните доходи, от които да се издържат. Управляващите не дават никакъв отговор на това.”

През последните дни социалният министър Георги Гьоков обяви предстоящо увеличение на пенсиите от 1 юли с 21,6%. Но ще доведе ли това до реално увеличаване на доходите на пенсионерите предвид на това, че инфлацията вече изяжда една голяма част от парите, които те получават? – изрази съмнение Илиана Жекова. – Все още не е ясно и какво ще се случи с Ковид-добавката в размер на 60 лв., която пенсионерите получават до 30 юни. Не е ясно и колко пенсионери ще останат под прага на бедност от 413 лв. Не са ясни и вариантите за преизчисляване на пенсиите.”

“Появили са се посредници между украинските бежанци и българите, които искат да им помагат – предупреди народният представител Маноил Манев. – Тези посредници предлагат както работа вместо бюрата по труда, така вече и намеса в разселването от хотелите към вътрешността на България. Услугите им са платени. Това показва колко държавата е абдикирала от задълженията си. Добре поне, че са започнали проверка имат ли сред бежанците криминално проявени лица.”

Маноил Манев критикува намерението на и.д. вътрешния министър да преструктурира областните дирекции, районните управления и участъците на МВР по “математически модел”, който предпомага изтегляне на полицаи от населените места с ниска криминогенност към такива с висока. Което обаче ще влоши обстановката дори там, където сега е спокойно. И моделът ще трябва пак да се обръща.

Кражбите на автомобили са нараснали три пъти за последната година, съобщи Маноил Манев. Миналата седмица имаше въоръжен грабеж в София на 100 хиляди лева, снощи – стрелба на Околовръстното с ранени. Това е резултат от намаленото полицейско присъствие, по думите му. Полицаите работят на предела на силите си, но работата им се ръководи хаотично.
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн