Детското кино на „Златната липа“ 2022 представя щури тийн комедии

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

"Смотанячки" (Дания)

“Смотанячки” (Дания)

"Жири" (България)

“Жири” (България)

Три от филмите в програмата на Международния фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ влизат в категорията детско кино, но са насочени най-вече към младежите.

Вниманието на най-малките зрители несъмнено ще бъде привлечено от пълнометражния анимационен филм от Дания „Създатели на сънища“ (2020). Рисуваният филм на Ким Хаген Йенсен в продължение на 1 час и 21 минути разказва историята на Мина и нейната доведена сестра Жени, която се оказва доста злобна. Мина открива „Строителите на сънища“ и осъзнава, че може да промени Жени към добро, като промени мечтите ѝ. Това обаче носи своите последствия в реалността.

Тийнейджърите ще имат възможността да гледат новия български игрален филм „Жири“ (2021) на режисьора Петя Йорданова-Хънкинс. Ексцентричната история тече с лудо темпо и в свежарски музикален ритъм, навлизайки до голяма степен в жанра на мюзикъла. Във филма правят дебют група студенти от Софийския университет, които обичат да пеят и го правят впечатляващо добре. В центъра на историята стоят трима приятели, които попадат в музикален любовен триъгълник…

Третият филм от детската програмата на „Златната липа“ също е комедия, насочена към ежедневието на тийнейджърите. Това е филмът от Латвия „Смотанячки“ (2021) на режисьора Марта Елина Мартинсоне.

През 1999 година, с наближаването на новото хилядолетие, на три деветокласнички – Сармийте, Света и Катрина – им е омръзнало да ги тормозят и да им се присмиват в училище. Те решават да променят живота си и до прогимназиалния бал да станат най-популярните момичета в училището.

Пълната програма с филмите по часове на прожекциите вече е качена на сайта на Международния филмов фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ – www.thegoldenlinden.com. Публикувана е и програмата с часовете и местата на съпътстващите събития по време на фестивала.

МФФ „Златната липа“ 2022 ще бъде открит на 28 май с тържествена церемония, която ще започне в 17 часа на западния вход на Държавна опера Стара Загора и ще продължи 5 дни. На 1 юни вечерта на същото място ще бъде церемонията по закриване на фестивала, когато ще бъдат обявени и наградени филмите победители в конкурсната програма.

Входът за всички прожекции, както винаги досега, ще бъде безплатен, благодарение на подкрепата на Община Стара Загора.

Време е да изберете своите филми фаворити, които непременно искате да видите.
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн