Георги Мамалев ще бъде специалният гост на филмовия фестивал „Златната липа“ 2022

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Георги МамалевГолемият български комедиен и драматичен актьор Георги Мамалев ще бъде специалeн гост на IX-ото издание на Международния филмов фестивал „Златната липа“. Актьорът с най-заразителната усмивка, изиграл над 45 роли на големия и малкия екран, ще получи наградата „Златна липа“ за цялостен принос в киното, съобщи създателят на фестивала и негов директор, кинорежисьорът Магдалена Ралчева.

Георги Мамалев ще получи статуетката по време на церемонията за откриване на фестивала „Златната липа“ на 28 май в голямата зала на Държавна опера Стара Загора. На следващия любимият на всички българи актьор ще спази традицията и ще посади своя фиданка в Алеята на липите край операта и ще открие звездна плоча със своето име.

Тази година Георги Мамалев празнува 70-годишен юбилей, а днес – 6 май и имен ден. Затова от сърце му пожелаваме:

Честит имен ден, Георги Мамалев! Бъди здрав и продължавай да ни показваш от сцената светлата страна на живота.

Георги Мамалев е роден на 5 август 1952 г. в с. Мамарчево, Ямболско. Завършва ВИТИЗ в класа на проф. Енчо Халачев. Дебютира в ролята на Апрянин в “Сенки” от М. Салтиков-Щедрин на сцената на Народния театър „Иван Вазов” през 1977 г., където работи и до днес.

В киното Мамалев започва да се снима още в началото на 70-те години, когато прави първите си запомнящи се роли във филми като „Като песен“ (1973), сериалът „Записки по българските въстания“ (1976), където играе ролята на Стефан Стамболов, „Звезди в косите, сълзи в очите“ (1977), „Бъди благословена“ (1978), „Двойникът“ (1980) и много други.

През 1982 г. идва един от най-звездните мигове на актьора с ролята му на барабаниста Гошо в култовата комедия „Оркестър без име“ на режисьора Людмил Кирков. Тази роля и участието му в група НЛО заедно с Велко Кънев и Павел Поппандов бележат завинаги артистичната му биография в киното и на телевизионния екран.

Списъкът със запомнящи се заглавия на български филми с негово участие е много по-дълъг. Сред тях са „Човек не съм убивал“ (1983), „Господин за един ден“ (1983), „Константин Философ“ (1983), „Васко да Гама от село Рупча“ (1986), „13-тата годеница на принца“ (1987), „Адио Рио“ (1989), „Мъже без мустаци“ (1989), „Пантуди“ (1993), „Летете с Росинант“ (2007), „Летовници“ (2016), „Ние, нашите и вашите“ (2017).

Георги Мамалев събира овациите и с десетките си роли на театралната сцена, сред които в „Опит за летене“ от Йордан Радичков, „Сборен пункт“ от Душан Ковачевич, „От ума си тегли“ от Александър Грибоедов – Загорецки, „Чичовци“ от Иван Вазов в ролята на Фратю, „Комедия от грешки“ от Уилям Шекспир, „Сън в лятна нощ“ от Уилям Шекспир, „Великият комбинатор“ по Иля Илф и Евгений Петров и много други.

Наградата „Златна липа“ за цялостен принос в киното досега е връчвана осем пъти. Нейни носители са Мария Статулова (2013), Джанкарло Джанини (2014), Васил Махайлов (2015), Татяна Лолова (2016), Гинка Станчева (2017), Васил Банов (2018), Ян Енглерт (2019), Владимир Пенев (2020). На 28 май 2022 г. до техните имена ще се нареди и това на Георги Мамалев.
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн