Тракийският университет се включи в първата официална работна среща между представители на Google и българските висши учебни заведения

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Екранна снимка (957)Тракийският университет се включи в първата официална работна среща между представители на Google и българските висши учебни заведения, организирана от Центъра за творческо обучение – единствен партньор на Google Cloud със специализация “Образование” в България.

Официална покана за срещата получиха всички университети и колежи в България, като в разговора на 27 април се включиха 77 представители на 25 висши учебни заведения от цялата страна. Целта на срещата беше екипът на Google Workspace да представи възможностите за сътрудничество с българското висше образование и да се представят добри практики от организациите, които вече са внедрили технологии на Google.

Проф. д-р Мирослав Карабалиев, дб – зам.-ректор по научна и международна дейност на Тракийския университет, проф. д.ик.н. Димитър Канев – заместник-ректор на ВСУ “Черноризец Храбър” и Стилян Минчев – УИЦ Пловдивски университет “Паисий Хилендарски” представиха свои върхови постижения при използването на платформата Google Workspace за образованието. И в трите университета платформата е основно средство за комуникация.

Проф. М. Карабалиев, зам.-ректор по научна и международна дейност на Тракийския университет подчерта, че още преди 10 години е въвел използването на приложенията, предлагани от Google, като проследи развитието на тези приложения през това време и как въвеждането им в Тракийския университет непосредствено е следвало създаването им от Google.

Той представи и разработки на програмния език Google App script, с помощта на които се автоматизират голяма чат от дейностите като създаването на акаунтите на студентите и преподавателите, създаването на виртуалните класни стаи в Google Classroom, използвани в обучението в онлайн среда, календари, задания и др. След това проф. Карабалиев демонстрира използването на приложението Google Meet за провеждане на онлайн обучение и начините за контрол на присъствията на студентите по време на онлайн занятия.

“Тази среща беше изключително ценна за нас, защото видяхме как на практика се използва нашата технология. Впечатлена съм от това, което представителите на трите университета представиха и вярвам, че то може да бъде приложено в целия свят”, каза Александра Станева – специалист „Продажби” за Google Workspace в публичния сектор за Европа, Близкия Изток и Африка.

От страна на Google в срещата присъстваха още Фрида Рьосел – ръководител на Google Cloud за публичния сектор в Скандинавия, Централна и Източна Европа и Петр Дупак – ръководител на Google Cloud за индустрията в Централна и Източна Европа.

Центърът за творческо обучение беше представен от управителя д-р Александър Ангелов, а специално участие в събитието имаше и проф. д-р Галин Цоков от Департамента за квалификация и професионално развитие на педагогическите специалисти на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”.
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн