Изложба “Ключовете за къщата на сефарадите” – от 5 май в Регионална библиотека “З. Княжески”

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

342565Идеята за изложбата се ражда през 2019-2020 учебна година, когато Съветникът по образователните въпроси на отдел “Образование” към Посолството на Кралство Испания в България отправя молба към испанските учители, които работят в България, да подготвят инициативи, свързани с честването на 110 години дипломатически отношения между Испания и България.

Росио Серрано вижда възможност да се заеме с проучването на сефарадските евреи, които са били прогонени от Испания по време на царуването на Католическите крале Фернандо II де Арагон и Изабела Кастилска. Принудени да напуснат Иберийския полуостров заради нежеланието си да приемат християнската вяра, сефарадските евреи се насочват към различни краища на света. Предмет на изложбата са сефарадите, които са се установили в България.

През същата учебна година Росио Серрано е ръководетел на група по интереси “Читателски клуб на испански език”. В него участват ученици от XIIб клас на СУ “Максим Горки” – Стара Загора. Росио споделя, че темата за сефарадските евреи е представлявала нейн личен интерес. Но интересът, който проявяват учениците към изследователската дейност и желанието, с което работят съвместно с ръководителя на групата, кара и други ученици от испанските паралелки да се присъединят към проучването.

На изложбата ще научите кои са били сефарадите, откъде са дошли и причините, които са ги принудили да напуснат родните си земи и да се преселят в България. Според Росио Серрано – учител по испански език в СУ “Максим Горки” и автор на изложбата, историята на сефарадските евреи е най-дълбоката човешка връзка, която съществува между Испания и България. Историята им ни учи, че хората притежаваме огромна сила да оцеляваме, да се съвземаме, независимо от тежките условия, в които живеем, да съхраняваме ценностите си и да не забравяме кои сме.

Изложбата ще бъде официално открита на 05.05.2022 г. от 12:00 часа в Регионална библиотека “Захарий Княжески” – Стара Загора.
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн