Старозагорската опера представя “Спящата карасавица” в Международния ден на танца на 29 април

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Силвия Томова – 45 години творческа дейност в ролята на Фея Карабос

Анелия Димитрова и Фиорди Лоха

Анелия Димитрова и Фиорди Лоха

Сцена от балета

Сцена от балета

Балетът на Държавна опера-Стара Загора ще празнува Международния ден на танца със спектакъла на приказния балет “Спящата красавица” от П. И. Чайковски, който ще бъде представен на 29 април, от 19.00 часа на сцената на Операта. Изключителната Силвия Томова ще бъде за първи път на старозагорска сцена в ролята на злата фея Карабос. Този спектакъл е и изборът на примабалерината да отбележи в Стара Загора, а след това и в София  (на 31 май) своите изпълнени с творческо посвещение и блестящи завоевания 45 години – като балетен артист, педагог, хореограф, ръководител!

На 29 април в ролята на принцеса Аврора ще танцува примабалерината Анелия Димитрова, а в ролята на принц Дезире ще й партнира Фиорди Лоха от Албания. В останалите главни роли публиката ще види: Клара Ферер от Испания ще бъде Фея Люляк, Синя птица и принцеса Флорина ще изпълнят Каито Такахаши и Акари Мориматсу от Япония. В спектакъла на балета “Спящата красавица“ участва цялата многонационална балетна трупа на Държавна опера-Стара Загора, която през последните творчески сезони бележи респектиращи успехи не само у нас, но и в чужбина. Постиженията на младата трупа под ръководството на примабалерината и педагог Силвия Томова са високо оценени от професионалната критика, от познавачите и от зрителите във всички точки на България и в чужбина.

Силвия Томова не само е творец със силен заряд, ръководител с размах, тя е създател и съзидател. От 17 души през 2016 г. състав балетът на Държавна опера-Стара Загора вече наброява повече от 50 души – международна, млада, жизнена, с огромен потенциал и талант трупа. И това се дължи единствено и само на безспорните качества като ръководител и вдъхновител на Силвия Томова.От пристигането си в Стара Загора през 2016 г. по покана на директора на Старозагорската опера Огнян Драганов тя даде заявка, че е творец с визия и безгранични хоризонти. В репертоара на балета на Държавна опера – Стара Загора вече има 23 заглавия и още толкова заложени в близка перспектива.

Силвия Томова2СИЛВИЯ ТОМОВА e възпитаничка е на прословутата елитна Държавна балетна академия “А. Я. Ваганова” в Санкт Петербург. Нейната успешна творческа кариера е свързана с Националната опера и балет, където е прима балерина и има над 90 изиграни главни роли в класически и модерни балетни заглавия. Емблематични са нейните изпълнения в ролите на Одета-Одилия от “Лебедово езеро”, Мирта от “Жизел”, Маргарита Готие от “Дамата с камелиите”, Демна от “Огненият танцьор”, Елина от “Козият рог”, Есмералда от “Парижката Света Богородица”, Поли от “Бумеранг” и др.

Участва в различни телевизионни и филмови продукции. Лауреат е на Международните балетни конкурси във Варна, Осака, Париж и Москва. Многократно е канена за член на жури на международни балетни конкурси в Добрич, Париж, Люксембург, Варна и Перм. Работила е като асистент-хореограф на Джордже Янку, Марио Пиаца, Фреди Францути, Карла Фрачи, хореограф на Жулиета Канталупи и Кристина Гюрова.

От 1996 година е Председател на Националния комитет за танцово изкуство – България към ЮНЕСКО. Още като прима балерина на Софийската опера и балет, тя се занимава активно и с педагогическа дейност – преподава в Националното училище за танцово изкуство, в НАТФИЗ, Нов Български университет. Нейни ученици са едни от най-изявените български танцьори, носители на престижни награди от конкурси и успешно реализирали се на международна сцена. От 2003 до 2007 година е Художествен ръководител на Националния балет. От 2005 е Изпълнителен директор на Българска балетна асоциация. Като изпълнителен директор на Българската балетна асоциация Силвия Томова инициира различни проекти, свързани с подпомагане на Националния балет, поощряване на международно сътрудничество и представяне на млади артисти и дебютни продукции на млади хореографи, композитори и художници. През периода 2009 – 2010 година е Художествен ръководител на Балета на Пловдивската опера. През последните години е предпочитан гост-репетитор и хореограф, журира престижни танцови конкурси в Италия. Нейни авторски хореографии са високо оценени от публиката и критиката – Силвия Томова е автор и хореограф на балетните спектакли “Ромео и Жулиета” и “Полет към светлината” /2014/, балетните платна в спектакъла на операта “Кармен” /2014/, музикално-танцовият “Реквием” на Моцарт /ММФ “Моцартови празници” – 2015/, балетния спектакъл “Снежанка и седемте джуджета” /премиера декември 2015/, “Танц при изгрев слънце“ /световна премиера 2019/, танцовият спектакъл за деца “Ян Бибиян“ /2020/ и др. През периода септември-октомври 2016 поставя балета “Жизел“ в Прищина, Косово, където често е гост-хореограф.

Силвия Томова със специалната награда на Кмета на Община-Стара Загора Живко Тодоров за принос в развитието на балетното изкуство

Силвия Томова със специалната награда на Кмета на Община-Стара Загора Живко Тодоров за принос в развитието на балетното изкуство

От септември 2013 до октомври 2016 година ръководи балетната трупа на Държавна опера-Русе, а от ноември 2016 е художествен ръководител на Балета на Държавна опера-Стара Загора. През 2017 година е удостоена със специалната награда на Кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров за изключителен принос за развитието на балетното изкуство и културата на Стара Загора. През ноември 2017 получава награда за цялостен принос към световното танцово изкуство като балерина, хореограф и педагог, артистичен директор на международна балетна трупа от Фондация “FINI DANCE”- Ню Йорк – организатор на TIRANA DANCE FESTIVAL 2017. През 2018 година е удостоена с почетен знак “Златен век“ – звезда и грамота за значим принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност.

Балетът “Спящата красавица” на Старозагорската опера е поставен в класически стил, хореографията е на базата на гениалната интерпретация на Мариус Петипа. Постановката и режисурата са на големия танцьор, хореограф, филмов актьор и утвърден балетен предприемач и преподавател Андрей Босов. Декорите на “Спящата красавица“ са дело на именития български художник-сценограф Иван Токаджиев, а приказните костюми проектира Мария Блажева, за която това е втората постановка на “Спящата красавица“ /през 2004 година е автор на костюмите за постановката на Националния балет-София/.

“Спящата красавица“ е четвъртото голямо класическо балетно заглавие, което има в репертоара си талантливата балетна трупа на Старозагорската опера.

“Спящата красавица” се счита за най-красивата балетна музика, написана от Пьотр Илич Чайковски и се превръща в един от най-известните балети от световния класически репертоар. Наред с балетните шедьоври на великия композитор “Лебедово езеро” и “Лешникотрошачката”, “Спящата красавица” присъства задължително в репертоара на всеки авторитетен световен театър. Поставен през 1890 година за първи път на сцената на Марийнския театър-Санкт Петербург, до днес това заглавие е сред най-любимите на малки и големи балети. Приказката на Шарл Перо, представена чрез езика на танца, увлича с великолепната си музика, виртуозност на танца, както и с многообразието от приказни персонажи, което освен танцовото предизвикателство предлага и ярки актьорски изяви. “Спящата красавица” е балет, който се възприема от публиката с лекота, има естествен образователен характер и не на последно място акцентира върху утвърждаването на човешките ценности.

В първия брой на предаването на Старозагорската опера “Зад кулисите” по БНТ2 – Миглена Стойчева и Силвия Томова представят “Спящата красавица”
https://bnt.bg/news/spyashtata-krasavica-baletat-na-baletite-294725news.html
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн