Предстоят седмици на IT-кариерата в Стара Загора, откриват споделено работно пространство с 30 места

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Община Стара Загора организира серия от събития под мотото „Да задържим младите хора на Стара Загора“

Снимка1 (8)Серия от събития в две последователни седмици между 9 и 20 май са планирани в Стара Загора, съобщи областният координатор на ГЕРБ в Стара Загора Радостин Танев. Първото от тях е насочено към учениците в Стара Загора, Чиррпан и Казанлък. Това ще са поредица от срещи на експерти от компаниите, работещи в сферата на информационните технологии (IT), с ученици в Езиковата гимназия “Ромен Ролан”, ПМГ “Гео Милев”, ПГ по компютърни науки и математически анализи,ПГ по електроника “Джон Атанасов”, училищата “Иван Вазов” и “Васил Левски” – уточни Росица Райкова, началник отдел “Инвестиции” в Община Стара Загора.

Целта на срещите е да бъде насочен интересът на младите към IT-сектора, с оглед на тяхна бъдеща професионална реализация в България. В инициативата ще участват и представители на Тракийския университет, който предлага подходящи специалности за това. Старозагорските ученици ще получат допълнителна информация на място в университета по време на тяхно посещение там на 19 май.

“Имаме IT-компании на световно ниво, така че нека позволим те да се развиват и в Стара Загора” – обобщи Росица Райкова.

На 12 май от 15.30 ч. в Лапидариума IT-общността ще бъде представена в Стара Загора пред местната бизнес общност (организатори КРИБ и Клубът на работодателя) в събитие под надслов “Business to business”, с цел създаване на контакти и начало на бъдещо дългогодишно партньорство под формата на бизнес клъстер между различните браншове. В инициативата ще се включат над 20 компании, включително от Казанлък и Чирпан.

С подкрепата на Общината на 16 май в Културен център “Стара Загора” ще се проведе за втори път среща на IT-общността с ученици от 6-и и 7-и клас и техните родители (“ИТ и ТИ”). Първото й издание миналата година предизвика жив интерес сред младите старозагорци.

Общото желание е до младите хора да достигне посланието, че те могат да получат в Стара Загора качествено образование в Тракийския университет, по време на което, както и след това, да останат да работят тук в едни от водещите фирми в сектора на информационните технологии. “Важно е да представяме нашите компании, в нашия град и нашата област, на нашите хора. Защото развивайки ги тук, гарантираме развитието не само на сектора, но и на целия град” – каза Радостин Танев.

Николай Белчев разказа за инициативата “Coworking Space” (“споделено работно пространство”), тръгнала от Германия и възприета в над 3000 града в 172 страни, в рамките на която всеки може да наеме работно място в офис за ден, седмица или месец. В България споделените пространства са над 50. Такова вече е организирано и в Стара Загора (на ул. “Антон Марчин” 51, в близост до спирка “Чайка”) и до няколко дни ще бъде открито. Насочено е към IT-ентусиастите, предприемачите, фрийлансерите и хората със свободни професии. Под липите е оборудван офис с 30 работни места, три конферентни зали за бизнес срещи, които могат да бъдат наемани, с кухня, кът за отдих и осигурени всички комунални услуги, включени в наемната такса. Експерти от IT-сектора ще могат да споделят опит там с желаещите.
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн