60 украински спортисти ползват за тренировки базата на стадион “Берое” в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

P1440276P1440265Група от 60 украински спортисти, треньори, рехабилитатори и членове на семействата на някои от тях са приети да продължат подкотовката си в базата от стадиони “Берое” в Стара Загора. Това е осъществено със съдействието на Европейската атлетика, Българската федерация по лека атлетика, СКЛА “Берое” и Община Стара Загора, стана ясно днес по време на пресконференция на пистата на основния беройски стадион.

Украинските гости, бежанци от войната, са настанени в старозагорски хотел. Осигурен им е транспорт до стадиона, както и безплатни карти за градския транспорт. Пристигнали са тук на няколко групи, като първите са дошли на 9 и 11 април. Ще останат в Стара Загора до средата на август, когато започва Европейското първенство по лека атлетика в Мюнхен. Част от тях се подготвят и за Световното първенство в Юджийн, Орегон, САЩ.

Основната част на групата са юноши на 18 и 20 години, уточни главният треньор по спринт в Украинската федерация по лека атлетика Кристина Ромашчук, като благодари за приема на всички съдействали институции. “С нас тук се отнасят много добре. Предоставени са ни три стадиона и закрита база” – заяви тя. За Великден групата е била почерпена по българска традиция с агнешко.

Базата на стадион “Берое” – Стара Загора е единствената в страната, която приема спортисти от Украйна. “Това е така, защото тя няма аналог в България” – отбеляза Добромир Карамаринов, председател на Европейската атлетика и на БФЛА. “Впечатлен съм от условията в Стара Загора! В близките до Украйна страни няма по-хубава база и по-добри условия” – не скри и дощлият с него изпълнителен директор на Европейската атлетика Кристиан Милц.

“Искам да благодаря на Добромир Карамаринов и на Европейската атлетика за това, че избраха Стара Загора да приеме 60-те украински атлети – каза зам.-кметът на Община Стара Загора Красимира Чахова, самата тя известна лекоатлетка-ветеран с много световни победи в бяганията. – Поздравявам ги и тях за това, че са безкрайно организирани и спазват реда на стадион “Берое” и всички спортни бази, които ползват, включително покритата лекоатлетическа писта и полигона за хвърляния. Съвместно с тях тренират и нашите състезатели от СКЛА “Берое”. Община Стара Загора през последните години инвестира усилено в спортна инфраструктура. Лекоатлетическата писта на стадион “Берое” беше обновена през 2013 г. със средства от Министерството на младежта и спорта и Община Стара Загора, която осигури изцяло и средствата за реновиране на лекоатлетическия полигон и покритата писта. Това позволи Стара Загора да приеме големи европейски, балкански и републикански първенства” – припомни Красимира Чахова.

P1440257
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн