Христо Гаджев: Правилно е, че изнасяме оръжия и боеприпаси за Украйна, но защо правителството крие това?

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Hristo-GadzevНародният представител от ГЕРБ и зам.-председател на Комисията по отбрана в НС Христо Гаджев съобщи пред журналисти в Стара Загора, че има много основания да се твърди, че български боеприпаси се изнасят за Украйна. Неговата реакция е в отговор на статус на министъра на икономиката Корнелия Нинова във Фейсбук, в който тя отрича това.

„От отговор на Корнелия Нинова на наше питане, публикуван на сайта на Народното събрание, става ясно, че от февруари до април износът на оръжия, боеприпаси и стоки с двойна употреба е увеличен три пъти спрямо същия период на миналата година. Става въпрос за над 400 млн. лева повече отколкото 2021 г.“ – обясни Христо Гаджев.

Той уточни, че става въпрос за износ чрез сделки между търговски дружества. „Имаме основания да направим обосновано предположение, че голяма част от този износ е предназначен за Украйна и реално стига до нея. Това е правилно и от ГЕРБ настояваме за това и в Народното събрание, защото България трябва да я подкрепи във войната, която се води на нейна територия. Това обаче се прави по таен и по лицемерен начин от страна на правителството и на лидера на БСП. Защо не се каже истината, за да знаят украинският народ и нашите съюзници, че България помага?“.

Христо Гаджив посочи и конкретни примери и показа документи за извършени сделки с военна продукция и боеприпаси. „На 4 и 5 април с два полета са транспортирани от Летище София до Летище Режов в Полша, което е на 100 км от украинската граница, 600 хиляди 30- и 40-милиметрови боеприпаси на стойност 23,5 млн. лева. Те са по договор между българско и полско дружество за износ на оръжие. Разрешението за износа е издадено на 25 март 2022 г. от Междуведомствена комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение, чийто председател е министърът на икономиката Корнелия Нинова. Снарядите се транспортират до Полша с полет от украинска авиокомпания, факт, който също е установен и налага извода кой е крайният получател.

„Добре е правителството да каже истината. Три дни министърът на външните работи на Украйна беше в България с молба за помощ. Изведнъж се оказва, че им продаваме оръжие“ – каза още народният представител и заяви, че българското правителство не трябва да крие този факт по толкова двуличен начин.
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2023 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн