Митрополит Киприан възглави Пасхалното богослужение в катедралния храм “Св. Николай” в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

IMG_9444IMG_9439Точно в полунощ в двора на катедралния храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан прогласи Христовото Възкресение. От трибуната той отправи и Пасхалното си послание към стотиците миряни, които бяха дошли, за да вземат частица от Благодатния огън.

„Редно е днес да влезем със сърцата си в радостта, за да осъзнаем и почувстваме колко скъпо сме изкупени и какъв неизплатим дълг имаме към Възкръсналия. С тази истина трябва да почистим и отприщим извора на доброто в душите си, да съхраним спасителните чувства, за „да отхвърлим делата на мрака и да наденем оръжието на светлината“ /Рим 13:12/. Да се покаем за недоброто, което сме извършили и с молитва да бъдем Христови. Нека видим човека до нас и болката му, да не противопоставяме себичността си срещу себичност, омразата срещу омраза. Да не водим така наречени „справедливи войни“, защото ще бъдем без Христос. Той е любов /ср.1Йоан 4:8/ и след като Възкръсва, първият му поздрав е „Мир вам“ /Йоан 20:19/.

Отечески честитим празника на светлото Христово Възкресение, на всички чеда на Старозагорската епархийска църква. Христовата светлина, от която струи мир, благост, светлина и обич, да озарява пътя и бъднините на народа ни. Благодатта на Възкръсналия Господ и наш Спасител да носи радост и топлина в сърцата на всички хора по земята! АМИН!“ – каза в словото си владиката.

В църквата архиереят възглави празничната служба. Днес (24 април), в 11.00 часа отново там ще бъде отслужено Пасхално вечерно богослужение, по време на което по традиция Светото Евангелие се чете на различни езици. В службата ще участват всички свещенослужители от Стара Загора. От 15.00 до 17.00 часа, след двегодишно прекъсване, дверите на Митрополитския дом ще бъдат широко отворени за всички епархиоти.

 

ВЕЛИКДЕНСКО ПОСЛАНИЕ ДО БОГОЛЮБИВИТЕ ПАСТИРИ, ВСЕЧЕСТНИТЕ МОНАСИ И МОНАХИНИ И ДО ВСИЧКИ ЕПАРХИОТИ В СТАРОЗАГОРСКА ЕПАРХИЯ

 

„Да очистим чувствата си и ще видим в  непристъпната  светлина на Възкресението сияещия Христос!“

/Из Пасхалния канон/

 

Обични във възкръсналия Господ Иисус Христос, чеда на богохранимата Старозагорска епархия,

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Великден е, отново и завинаги. Пасха е и „няма човек, който да не е намерил утешение в тържеството на празника“ /Св. Григорий Нисийски/. Пасха е и празнуването й носи духовен полет. Ден, сътворен от Бога да „се зарадваме и развеселим в него“ /Пс.117:24/, светлина за земята и начало на друго вечно битие, в което всички човеци са изкупени и е възстановен пътят  към небесата. „Днес празнува цялата вселена“ /Из стихирите на Пасха/, запалена е вярата и ни е подарена надежда.

Празнуваме най-искрящото събитие в историята на Христовата Църква. Време е за утеха и духовно ликуване, обединяващо възторга и радостта на небето и земята. Празник е и величието му е така необхватно, както Божията любов.

Спасителят с неизказаното Си Възкресение победи завинаги ада, изпълни „казаното за Него в цялото Писание“ /Лк.24:26-27/ и „за умрелите стана начатък“ /1Кор.15:20/. Затова този ден е велик и в църковните химни е възпят като празник на празниците, тържество на тържествата и победа над победите.

В духа на този, нямащ равен на себе си ден, има топлина, от която толкова много се нуждаем. От нас и диренията ни, от свободната воля и усилията ни зависи тази топлина да сгрее сърцата и надеждата ни за вечност, за да бъде в тях жива любовта между човеците. Само с молитва и чисти чувства делничните ни души могат да  отворят духовните си очи и да видят огъня на вярата, така силен по време на изпитание и пламъците му така ясни при кръстоносене. Да почувстват студа от пироните на злото, забивани от слугите му, и парещата болка от дланите на сърцето, висящо на личния кръст. Там ще видят и познаят в лицето на всеки ближен, който подава ръка, образа на Симон Киринееца. Ще се уверят в истинността и силата на думите „Тази е победата, която победи света – нашата вяра“ /1Йоан.5:4/ и в степента на своята чувствителност ще заобичат Възкръсналия. Него, Който е не само изкупителна, но и невинна жертва за спящия в душите ни грях. Христос, Който единствен може да претопи и превърне злото в добро и омразата в обич. Той – молещият се за своите убийци, е истинският Бог и истинският човек – Богочовекът, в Когото вярваме, защото само Той има „думи за вечен живот“ /Йоан 6:68/.

Пасха е факелът на вярата ни „понеже с вяра ходим, а не с виждане“ /2 Кор.5:7/, тя е и вододел – повод за радост, но и за размисъл. Ден на спасение, но и ден за велика благодарност към Спасителя Иисус Христос. Той ни изкупи, като дойде на Земята, премина в послушание през капана на времето, проповядва и страда, лекува и плака за нашите болки и накрая се принесе в жертва.

Умирайки на Кръста Богочовекът произнесе страшните думи „Свърши се!“ /Йоан 19:30/ – всичко е сторено, жертвата е принесена. Неговата смърт замени нашата смърт. Неговите болки запалиха светлините на Празника. Редно е днес да влезем със сърцата си в радостта, за да осъзнаем и почувстваме колко скъпо сме изкупени и какъв неизплатим дълг имаме към Възкръсналия.

С тази истина трябва да почистим и отприщим извора на доброто в душите си, да съхраним спасителните чувства, за „да отхвърлим делата на мрака и да наденем оръжието на светлината“ /Рим 13:12/. Да се покаем за недоброто, което сме извършили и с молитва да бъдем Христови. Нека видим човека до нас и болката му, да не противопоставяме себичността си срещу себичност, омразата срещу омраза. Да не водим така наречени „справедливи войни“, защото ще бъдем без Христос. Той е любов /ср.1Йоан 4:8/ и след като Възкръсва, първият му поздрав е „Мир вам“ /Йоан 20:19/.

Отечески честитим празника на светлото Христово Възкресение, на всички чеда на Старозагорската епархийска църква. Христовата светлина, от която струи мир, благост, светлина и обич, да озарява пътя и бъднините на народа ни.

Благодатта на Възкръсналия Господ и наш Спасител да носи  радост и топлина  в сърцата на всички хора по земята! АМИН!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

С пълнота на Пасхалната радост, оставам Ваш во Христа молитствувател,

+ Старозагорски митрополит КИПРИАН

#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн