445 бежанци от Украйна са настанени предимно в Стара Загора и Казанлък

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

IMG_0437 (Large)IMG_0439 (Large)В Областна администрация днес се състоя среща на представители на различни институции и неправителствени организации, свързана с бежанците от Украйна. В нея участваха областният управител проф. Наско Василев, зам.-областният управител Любомир Желев, Олег Стоилов – председател на Търговско-промишлената палата в Стара Загора, Вени Петрова – председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите, Стефка Абаджиева – директор на БЧК, директорът на РЗИ д-р Станимир Станков, представители на МВР, РД “Социално подпомагане”, РУО, Агенцията по заетостта.

По данни на МВР към 19 април на територията на Старозагорска област пребивават 445 украински граждани с адресна регистрация. От тях 143 са деца. Статут за временна закрила са поискали 413 украинци. По-голямата част от бежанците са настанени в градовете Стара Загора и Казанлък, само двама са в Раднево. В Стара Загора 59 от украинците са в общински бази, а в Казанлък – 14. Останалите са в частни домове.

“Благодаря на всички български граждани, които помагат на бягащите от войната украинци. Наясно сме с материалната база, с която разполагаме към днешна дата. Получаваме ежедневно информация за очаквания брой бежанци от Украйна, които смятат да дойдат в Старозагорска област. Засега базата е достатъчна, но използваемите имоти – общинска и държавна собственост, са ограничени и при следваща вълна са възможни затруднения с настаняването”, каза проф. Василев.

ОТ МВР съобщиха, че на пунктовете няма опашки за регистрация и няма проблеми с регистрацията на украински бежанци.

Вени Петрова сподели притесненията на хотелиерите във връзка със забавянето на финансовата помощ за хотелиери, приютили бежанци. Друго притеснение в бранша е наближаващият туристически сезон и изтичащата на 31 май държавна програма за настаняване на бежанци в хотелите. От хотелиерския бизнес искат удължаване на програмата.

Представител на Агенцията по заетостта обяви, че към момента в областта има готови над 130 работни места за украинци. Подготвени са анкети за работодатели и за бежанци с цел по-бързо насочване към подходяща работа.

В РУО са постъпили 5 заявления от родители, които желаят децата им да започнат училище, и 6 за записване в детска градина.

IMG_0440 (Large)
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн