Как да изберем часовник. Кратко ръководство за ръчни часовници

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Kak da izberem chasovnikТази статия е за вас, ако сте се замислили дали да станете притежател на часовник, или ако вече сте такъв, но знаете много малко за часовника, който носите на китката си. Ще покрием основите на всичко, което винаги сте искали да знаете за избора и носенето на този класически аксесоар- от претеглянето на предимствата и недостатъците на различните видове механизми, през Timer код за отстъпка, до предоставянето на информация за различните стилове мъжки часовници.

Основното ръководство за мъжки ръчни часовници можете да намерите по-долу- цялата важна информация на едно място, представена по достъпен и лесен за разбиране начин.

Дръжте под око задвижването
Когато за първи път започнете да изучавате фактите за часовниците, ще забележите, че думата “движение” се появява често. Движението на стрелките на часовника около циферблата, както и начинът, по който вътрешните му механизми създават този ефект, са част от движението. Движението на часовника е от решаващо значение за неговата работа и отчитане на времето. Може да го считате за “сърцето” на часовника.
Механични, автоматични и кварцови механизми са трите вида механизми на часовниците. Разликите между тях, както и техните предимства и недостатъци, са описани подробно по-долу.

Механични часовници
Механичният тип механизъм на часовника се задвижва от основна пружина, която представлява навита на ръка метална жица. Когато главната пружина е навита, тя се развива бавно и равномерно, като кара секундната стрелка да се движи плавно около циферблата на часовника. Повечето главни пружини са с дължина между 9 и 13 инча. Колкото по-дълга е основната пружина, толкова по-голям е резервът на енергия на механичния ви часовник и толкова по-дълъг е периодът между навиванията. Не всички механични механизми са еднакви. Гладкостта и точността на един часовник се определят от вниманието към детайлите и изработката, които са вложени в него.
Поради традиционното си родословие и сложната работа и инженерство, които трябва да бъдат вложени в създаването им, представителите с този тип механизъм се считат за върха на часовниците от много почитатели. Притежаването на механичен часовник за тези колекционери не е само с цел да отчитат времето, то е и израз на признателността им към историята, изтънчеността и майсторството.

Автоматични часовници
Автоматичните часовници приличат на механичните по това, че се задвижват от основна пружина и движат стрелките на часовника с помощта на сложни зъбни колела, но не изискват от потребителя да навива ръчно часовника, за да продължи да работи. Вместо това основната пружина се навива от вашето движение през целия ден, докато носите часовника. В резултат на това се появява терминът “автоматичен механизъм“. Те се наричат също така “самонавиващи” се часовници.
Как работи часовникът с автоматичен механизъм за самонавиване? Вътре в часовника има малка тежест, наречена “ротор”, която се движи според движението на китката ви през деня. Той е свързан с главната пружина и се движи заедно с нея, като я навива. Устройството за приплъзване на съединителя в автоматичните часовници предотвратява пренавиването на часовника, докато го носите.
Ако не носите автоматичния си часовник, трябва да го поставите в нещо наречено „навивател“. Това е малко устройство, което поддържа навиването на часовника, като го върти с кръгови движения, докато се съхранява. Ако часовникът ви има календар или дата на дисплея, това е особено важно да се направи. Да речем, че имате календар на автоматичния си часовник, но решите да не го носите няколко дни. Захранването ще се изтощи, ако не го съхранявате в „навивателя“ и дисплеят ще се задържи на часа и датата, на които часовникът е спрял да работи. Ще трябва да нулирате и двете стойности, когато решите да носите часовника отново.

Кварцов
Часовникът на китката ви в момента, ако сте като повечето обикновени хора, вероятно е кварцов. Това е така, защото си има причина. Кварцовите часовници са изключително точни и евтини.
Кварцовият механизъм, вместо да се задвижва от навита основна пружина, се захранва с електричество от малка батерия. Електричеството се изпраща от батерията през малък кварцов кристал, който вибрира 32 768 пъти в секунда. Вибрациите се засичат от верига, която ги преобразува в импулс, който движи секундната стрелка на часовника. Кварцовите часовници имат ясно изразено движение “тик-так”, тъй като секундната стрелка се движи чрез електрически импулси. Те нямат същата степен на плавност като механичните и автоматичните часовници.
Кварцовите механизми са много по-точни и могат да издържат на много по-голямо натоварване от механичните или автоматичните часовници, тъй като разчитат на електричество и имат по-малко движещи се части. Поради тази причина кварцовите механизми се използват в повечето “спортни” и “полеви” часовници.
Кварцовите механизми са и изключително евтини. Часовник, който следи времето като шампион, може да бъде закупен за 8 лева. Естествено, ако искате нещо с малко повече сила, ще трябва да похарчите малко повече.
#enl

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн