Теодосий Теодосиев: Човек за да е щастлив, трябва или всичко да има, или нищо да не иска!

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Обществено обсъждане на идеи за бъдещето на Детската академия за таланти в село Розово

10 (12)30„Човек за да е щастлив, трябва или всичко да има, или нищо да не иска!” – каза в приветствието си към участниците в общественото обсъждане в Младежкия дом за бъдещето на Детската академия в село Розово световноизвестният преподавател по физика Теодосий Теодосиев. Философските думи на Тео дадоха начало на общественото обсъждане на идеи за бъдещето на Детската академия. Пред пълната зала с представители на местната власт, бизнеса, общественици, директори на училища, преподаватели и учители, той очерта задължителните условия за успех на амбициозното начинание. Теодосий Теодосиев подчерта, че образованието трябва да е и възпитание: „По-скромно, повече работа и да се учим от хората, които измъкват света от калта!”. Тео сподели, че е възхитен от ентусиазма на розовци, които първи са се включили във възстановяването на сградата на старото селско школо, а после – и Общината с търсене на финансиране и поетапни дейности.

Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова определи Тео като „човек с много опит за организация на работа с талантливи деца, ценен партньор в това начинание, който може да ни даде съвет”. Теодосий Теодосиев пожела да се върне дисциплината в българското училище и отбеляза, че само с теория не става, а трябва и експеримент и най-вече – много сериозна подготовка на преподавателите. “С тежък интелектуален труд трябва да достигнем тавана на възможностите си” – посочи той. Децата ни трябва да умеят да издържат на лишения, препоръча големият учител по физика. „Не може да живеем по сатанински и да чакаме Господ да ни помага. Не бива да чакаме спасител отвън, трябва сами да положим някакви усилия”, заключи Теодосиев.

Галина Стоянова разказа историята на училището, срещата й с инициативния розовец Николай Спиров и появата на идеята за даване на нов живот и смисъл на школската сграда. Тя припомни извършените строителни дейности на три етапа – покрива и външен ремонт със саниране и дограма, вътрешни ремонти и предстоящия трети етап за ВиК и ел.инсталации. Кметът благодари на арх.Николай Николов, който също е розовец и е направил проекта, по който са извършени дейностите по реконструкцията. Галина Стоянова обяви и основните въпроси, на които ще се търсят отговори по време на срещата: Какво ще накара децата и младежите да посещават Академията в Розово? Какво би ги задържало там поне десет дни? Какво би ги направило щастливи след като са били там? Какво би ги мотивирало да препоръчат тази академия и школа на своите съученици и приятели.

Кметът на село Розово Венцислав Колев разказа за съпричастността на местните жители, които първи се включват в подготовката на старата сграда за ремонт и им благодари. Той заяви, че те са дали първата подкрепа за идеята старото училище да се превърне в модерна Детска академия за таланти.

Участниците обсъждаха различни идеи, разделени на групи и изготвяха предложения за разнообразни занимания на децата в мултифункционални десет класни стаи, физкултурен салон и обширно, над три декара дворно пространство.

Преди окончателното изготвяне на концепцията за дейността на “Детската академия за таланти” всички предложения ще бъдат внимателно разгледани.

32 (1)16 (2)
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн