Пътуваща изложба “Красотата на Япония” гостува в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

118 x69 xПътуващата експозиция е част от първите Пролетни дни на Японската култура в България и ще може да бъде разгледана в Залата за временни експозиции в Художествената галерия в Стара Загора от 18 до 29 април.

Изложбата ще представи пред широката публика цветовете, традициите и уникалността на Япония чрез едно от най-красивите и интересни японски изкуства – “кири-е”.

“Кири-е” е древна японска техника, по която са се правели шаблоните за кимона и други текстилни произведения. От средата на 20-ти век тя вече е популярно изразно средство за много японски творци, но извън Япония е почти непозната. В България изкуството “кири-е” идва през 2012 г. благодарение на Рина Пападопулу и оттогава има група автори, които го популяризират у нас.

Самата техника представлява създаване на картина от един единствен лист хартия, най-често черна, посредством изрязване. Постепенно авторите започват да включват и други цветове в картините, комбинирайки различни японски хартии.

Това е първата изложба с изцяло цветни творби. В нея участват и рекорден брой автори, от които 6 от България и 18 от Япония, което се случва за първи път благодарение на помощта на галерията “Senga Art & Space” в Япония.

Изложба “Красотата на Япония” се реализира с подкрепата на клуб “Нихон Томоно Кай”, Посолството на Япония в България и EU JAPAN FEST.

Krasotata na Japonia Plakat
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн