“Загора Експо” събира за пръв път наесен в Стара Загора производители, преработватели и потребители на етерични масла

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

P1440246Rozi 660Нова инициатива – “Загора Експо” – ще събере за пръв път през септември тази година в Стара Загора производители на етерично-маслени култури, преработвателите – собственици на дестилерии (за лавандула и розоварни), козметични и парфюмерийни фирми, потребители на етерични масла, учени и творци от страната и чужбина.

“На територията на област Стара Загора имаме прочутата в целия свят казанлъшка роза “Дамасцена”, най-качествена лавандула на обширни площи в Средногорието, както и редица други етерични култури, от чиито масла България продава на световните пазари. Съвсем закономерно с традициите си в културата, с историческата си предопределеност и с географското си разположение в центъра на България Стара Загора е най-подходящото място, за да поставим началото на една ежегодна традиция, наред с всички други, с които градът е известен” – каза Нина Гергинова, позната с организираните от нея от 2014 г. фестивали на лавандулата в Средно градище, която сега е сред инициаторите и на “Загора Експо”.

Съорганизатори на новата за областния град проява са Община Стара Загора и Тракийският университет, със съдействието на Областната администрация.

“От миналата година в Община Стара Загора работим по реализацията на този проект. Предвиждаме “Загора Експо” да се състои от 15 до 19 септември и ние ще го подкрепим логистично по всякакъв начин – съобщи Милена Желева, зам.-кмет по култура, туризъм и младежки дейности. – Мястото за провеждането му, което обсъждаме, е в и около новия парк “Артилерийски”. Паралелно с проявата ще има и научен форум за етерично-маслените култури. Една от причините да позиционираме събитието в средата на септември е и това, че статистиката за години назад показва, че месецът е много ненатоварен като заетост на хотелската база от останалите месеци. През пролетта например “Бата Агро” запълва изцяло легловата база дори в съседните общини и области. Затова се насочихме към септември да разработим изложение, което да започне да расте през годините, да се наложи във времето и в Стара Загора да се случват нови хубави неща.”

“Радваме се, че организаторът приема нашата идея да обогатим “Загора Експо” и с разнообразна културна програма. Предстоят разговори с Театъра и Операта да вземат участие в него, за да запълним сцените не само в новия парк, а и в Античния форум, в цялата културна инфраструктура в града и общината” – допълни Милена Желева.

Lavandula 2P1440247Съпътстващ академичен панел ще даде отговори на земеделците, които имат нужда от научна подкрепа в сектора на етерично-маслени култури чрез разработването на нови методологии и практики.

“Тази инициатива ще бъде много полезна не само за Стара Загора, но и за цялата област. Ние в Тракийския университет преди две години стартирахме нова специалност – “Етерично-маслени култури”, която направихме съвместно с Института по розата в Казанлък – сподели ректорът на ТрУ доц.д-р Добри Ярков. – Искаме да дадем пример как работят заедно бизнес, наука и образование. Защото ако няма подготвени хора, няма как да се случват нещата. Нашият университет не само е силен в научно-развойната дейност, той е един от университетите на лидерски позиции в това отношение в България, но нашето голямо предимство е, че ние можем да обучим кадрите, които работят от земята до крайния продукт. И специалността ни “Етерично-маслени култури” се надгражда със специалността “Медицинска козметика”. Така че ние от земята, от розата, до крайния продукт и услуга имаме високо ниво на експертиза и сме единствените със специалност “Етерично-маслени култури” в България, и то в завършен вид.”

“По отношене на научния панел ние имаме готовност с научни разработки и поемаме ангажимента да го организираме, разбира се, с подкрепата на колегите от Института по розата в Казанлък. И съм убеден, че ще дадем някои нови аспекти и посоки на развитието на розо- и лавандулопроизвоството у нас. Проектът е много амбициозен за целия Балкански регион, и към етерично-маслените култури има много сериозен интерес от чуждестранни инвеститори” – каза още доц.д-р Добри Ярков.

Покани за участие организаторите са отправили към посолствата на страните с опит в отглеждането на етерично-маслени култури – Франция, Испания, Италия, Португалия, Турция, Румъния, Гърция, Грузия, както и към Германия и Австрия като едни от най-големите потребители на етерични масла.

Своята подкрепа към “Загора Експо” ще окаже и държавата в лицето на Областната администрация и ресорните министерства, заяви управителят на Старозагорска област проф. Наско Василев.

Бел. ред.: Липата не е етерично-маслена култура, но от емблематичния за Стара Загора липов цвят се прави липов конфитюр, липова вода и, разбира се, сушен липов цвят. Така че градът ни ще има и свой малък запазен сегмент в новия празник на ароматите.
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн