Над 800 бегачи от България и чужбина ще бягат в „Маратон Стара Загора“ 2022 тази неделя

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Maraton 1024Седмото поредно издание на „Маратон Стара Загора“ 2022 ще събере в Града на липите тази неделя, 3 април, елитни бегачи от България и чужбина. Участниците ще могат да избират между три дистанции – класическата от 42,195 км, полумаратон 21км и 10.5 км, което дава възможност всички любители на бяганията да се включат в надпреварата. До момента за участие в надпреварата са се записали над 800 състезатели.

Стартът на Маратон Стара Загора 2022 ще бъде даден в 9:00 часа, пред сградата на Община Стара Загора. Маршрутът продължава по бул. “Цар Симеон Велики“, след което състезателите преминават по бул. „Никола Петков“. В района на магазин „Метро“ правят обратен завой и по същия маршрут се насочват към Община Стара Загора.

И тази година състезанието се провежда под мотото „Бягането като начин на живот“ и е част от веригата маратони в София и Варна. Дължината на една обиколка е 10.550 км.

Участниците в маратона пробягват 4 обиколки, в полумаратона 2 обиколки, а в дистанцията 10.5км. 1 обиколка. Организатори са Община Стара Загора, Министерство на младежта и спорта, Български олимпийски комитет, БФЛА, Асоциация “Спорт в свободното време”, Спортен клуб лека атлетика “Берое” и Спортен клуб “Ракета”.

На маратонска дистанция сред участниците личат имената на победителя през 2020г. Омер Асланоглу от Турция, неговият сънародник Юсиер Сойлемаз, мароканецът Омар Кнуин и на най-добрият български маратонец Шабан Мустафа. На полумаратона в оспорвана битка при жените ще се впуснат Наталия Семьонович от Украйна, победителка в маратонската дистанция през 2020г, Милица Мирчева, Маринела Нинева, Девора Аврамова. При мъжете конкуренцията за призовите места ще е между Богдан Семьонович, Йоло Николов, Стоян Владков, Мирослав Спасов, Иван Попов. На тази дистанция с голям интерес се очаква участието на Благой Тодев. Талантливият български биатлонист през този сезон е сребърен медалист от световното първенство за младежи, европейски шампион за младежи и участник на Олимпийските игри в Пекин.

Не по малко интересно ще бъде и на най-късата дистанция от 10,5км. Там на старт ще застанат сребърният медалист на 1500м. от Параолимпийските игри в Токио 2020 Християн Стоянов, Сава Тодоров, Лиляна Георгиева, Силвия Георгиева и др. Преди участието си на олимпиадата Християн Стоянов проведе своята подготовка в града на липите заради прекрасните условия, които предоставя стадион „Берое“.

По време на Маратон Стара Загора ще се проведе Националния шампионат по полумаратон, който ще излъчи медалистите при мъжете и жените измежду 104 атлети подали заявки.

Желаещите да вземат участие в „Маратон Стара Загора“ 2022 все още мога да се регистрират онлайн на адрес https://www.marathonstarazagora.com/registration.php
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн