30 хиляди нови специалисти са нужни на IT-сектора в България. AIBEST търси част от тях в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

P1440240Националното роудшоу на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST) се спря днес в Стара Загора със срещи в местната администрация и със студенти в Тракийския университет. AIBEST е част от бързо нарастващия бизнес в сектора на информационните технологии и изнесените услуги (т.нар. аутсорсинг), който към момента формира близо 7% от годишния брутен вътрешен продукт на България (3,3 млрд. евро). Прогнозата към 2024 г. е, че IT-секторът ще продължи да се развива и да бъде основен стълб в българската икономика, като относителния му дял в БВП на страната ще достигне 11,2%.

Нуждата от нови кадри в сектора на информационните технологии обаче в момента е изключително голяма. Търсят се над 30 хиляди души, които могат да бъдат поети веднага. С тази цел пред студентите в ТрУ бяха представени работещи у нас фирми като НР, Sutherland, Experian, Telus, Ingram Micro, ScaleFocus, KBC, Proxiad и A Data Pro.

“Наясно сме, че не всичко може да се случва в София и че на много места в страната има млади хора със знания и умения, които могат да превърнат градовете си в привлекателни дестинации за работа и живот. Стара Загора е едно такова място – каза председателят на УС на AIBEST Илия Кръстев, който е и изпълнителен директор на A Data Pro (в средата на снимката). – Миналата година направихме тук годишната среща на AIBEST и сега продължаваме заедно с Общината съвместната си работа по позициониране на индустрията в Стара Загора чрез развиване на работни места и посрещане в града на компании от сектора – посочи той. – Индустрията на информационните технологии у нас продължи да расте с над 10% годишно дори през последните две години на пандемия и стагнация, като голяма част от заетите се установиха да работят отдалечено, а много други се върнаха в България и по родните си места.”

Затова и в Стара Загора днес разговорът с младите хора беше за това, какви възможности предоставя пред тях IT-индустрията, за да останат и да се развиват в България и в Стара Загора, и това да е полезно за всички. Заетите в сектора у нас са около 80 хиляди души, като средната им заплата е около 2,5 пъти над средната за страната и расте с едни от най-високите темпове. Тези 80 хиляди души генерират 10% от всички заплати у нас.

Единственото, което намалява скоростта на развитие, е липсата на достатъчно заети в IT-сектора. “Това е нещото, което в момента се опитваме да променим, като намерим нови възможности и за нас като компании, и за хората като възможноста за работа. Затова сме днес в Стара Загора” – допълни Илия Кръстев.

“IT-бизнесът е важен за Стара Загора не само защото тук имаме потенциал в лицето на добре образовани ученици и студенти, а и защото искаме градът ни да се развива и да бъде притегателен и за други млади хора – каза Росица Райкова, началник отдел “Инвестиции” в Община Стара Загора. – Фактът, че AIBEST се обръща отново към Стара Загора и към Общината в частност е показателен за това, че ние сме изградили вече доверие в бизнеса с работата, която вършим.”

“Община Стара Загора и AIBEST ще започнат програми, насочени към това, хората да разберат какво е IT-секторът, какви възможности имат за развитие в него и по-специално в компаниите, които са част от Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии – сподели областният координатор на ГЕРБ Радостин Танев. – Ще говорим за спецификата на работните места, които могат да бъдат заети дистанционно в Стара Загора за компании от други градове в страната. Ще се насочим също така към кампании за преквалификация на хора, защото възможностите за работа в сектора са неограничени и голяма част от заетите в него са точно хора, които са се преквалифицирали” – каза той.

Илия Кръстев допълни, че голяма част от IT-компаниите в AIBEST имат собствени академии, които в момента обучават желаещи. Целта е в рамките на една информационна кампания да се очертае картината на това, какъв е човешкият ресурс, за да се структурират адекватни обучения.

*  *  *

DSC_7009DSC_7060При висок интерес от страна на студенти от Тракийски университет и ученици от средните училища в Стара Загора премина първото гостуване и представяне на едни от най-големите български и международни компании в сферата на изнесените бизнес услуги и технологии. Изпълнителни директори и специалисти “Човешки ресурси” представиха възможностите за развитието на индустрията на знанието и добрите възможности за кариерно развитие в сектора.

Събитието беше организирано съвместно с Асоциация за иновации, бизнес услуги и технологии (АИБЕСТ), община Стара Загора и Тракийски университет.

Гостуването на роудшоуто на Асоциацията в Стара Загора е продължение на започналия диалог между бизнеса и местната администрация за създаването на подходящи бизнес условия за развитието на сектора, регионалната експанзия и привличането на нови инвестиции в „индустрията на знанието“.

Преди началото в 14:00 часа гостите от фирмите Telus, Sutherland, Pontica Solutions, HP, Experian, Scale Focus, Proxiad, KBC, Ingram Micro, Cargotec, Alorica и A Data Pro се срещнаха с ректора на Университета доц. д-р Добри Ярков, който посочи една от главните цели пред образованието – дигитализацията. Той покани представителите на сектора активно да канят студенти от различни специалности, да се включат в обучението, да подкрепят образователния процес.

5Тракийският университет се стреми към поетапното въвеждане на все повече специалности в сферата на информационните технологии, които да отговарят на нуждите на бизнеса, администрацията и IT индустрията в региона и страната. Понастоящем се предлагат общо 10 програми в тази сфера, от които 4 бакалавърски програми (“Педагогика на обучението по информационни технологии”, “Информационни технологии в икономиката и управлението”, “Софтуерно инженерство” и “Информационни технологии”), 4 магистърски програми (“Бизнес информациони технологии”, “Информационни и комуникационни технологии в бизнеса и публичната администрация”, “Информационни и комуникационни технологии в образованието” и “Мултимедийни и компютърни системи и услуги”), както и 2 специалности, които с възможност за обучение след средно и висше образование (“Автоматика и компютърни системи” и “Компютърни системи и комуникации”)

След края на презентациите от страна на IT компаниите студентите и учениците имаха възможност участват в интерактивна игра, да задават въпроси и да дискутират в неформална среда с работодатели своето бъдещо кариерно развитие.
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн