Кметът Живко Тодоров: Тръгват десетки инфраструктурни проекти в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

P1440195IMG_8215Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров разказа днес пред медиите за новите проекти, дейности и задачи, които ще се изпълняват през тази година с осигуреното финансиране по новия общински бюджет. Финансовата рамка предстои да бъде разгледана и гласувана на предстоящото редовно заседание на Общинския съвет.

Средствата в размер на 14,5 млн. лв., които Община Стара Загора получи от държавата за изграждане на спортна зала, поради променената ситуация в страната ще бъдат използвани за други цели. Възложеният проект на залата ще се изпълни и заплати според сключения договор, но ще остане като притежание на Общината за бъдещо реализиране в по-подходящо време. Останалите средства, след съгласуване с предишното служебно правителство, ще бъдат пренасочени към инфраструктурата на града, предимно за подобряване на някои улици, които в момента са в много тежко състояние:
* ул. “Промишлена” – основна артерия в Индустриалната зона на Стара Загора;
* ул. “Стойчо Черногорски” – пак там;
* кръговото до “Новотехпром”, което от години е във временен вариант;
* ул. “Св. княз Борис”, която в момента е с паваж, ще се рехабилитира и асфалтира, и ще стане двупосочна, като ще има успоредно паркиране до тротоарите. С десен завой от “Цар Иван Шишман” по нея ще може да се излиза на бул. “Патриарх Евтимий”, което ще разтовари градския трафик. Има място улицата да бъде разширена. Проектът ще се реализира тази година;
* Ще се прокарат нови велоалеи за връзка на кв. “К. Ганчев” с центъра на Стара Загора, както и от Тракийския университет до квартал “Железник”, където в момента свършват изградените досега велоалеи;
* Продължение на бул. “Хр. Ботев” ще свърже района на парк “Артилерийски” с ул. “Капитан Петко войвода”, което също ще разтовари трафика в града;
* 4-те ленти от извършващата се рехабилитация на ул. “Кап. Петко войвода” покрай Руския пазар и до мостчето към кв. “3 чучура-юг” ще се продължат с част от 14-те милиона и половина лева до Калояновско шосе;
* От ул. “Ген. Столетов” до бул. “Хр. Ботев” ще бъде рехабилитиран и бул. “Патр. Евтимий”, който в момента е на кръпки в тази си част.
* След ремонта на ВиК-мрежата в кв. “Самара 1″ до края на годината ще бъдат ремонтирани улици, тротоари и междублокови пространства;
* Пълна рехабилитация ще се направи на ул. “Хрищян войвода” в кв. “Зора”;
* Ще се благоустроят нови междублокови пространства в Стара Загора, като ще се започне с тези около високите блокове срещу МОЛ “Галерия”.

P1440196Отделно от това се работи по ремонта на училище “Васил Левски”. Очакванията са то да е готово до края на лятото и за новата учебна година. Ремонтира се и училище “Христо Ботев”, като срокът е същият и за него. Изгражда се общежитието към гимназията за компютърни науки, което ще се ползва от ученици извън Стара Загора. Стартирана е обществената поръчка за ремонт и укрепване на сградата на Драматичен театър “Гео Милев” след забавяне, свързано с галопиращите цени на строителните материали. Очаква се ремонтът да завърши в рамките на 2023 година.

От година насам се работи по реконструкцията на Летния театър. Очаква се той да бъде открит през лятото – юли или август, с концерт от националното турне на Лили Иванова.

В момента е в ход процедура по лицензиране на Зоопарка, чиято реконструкция приключи в началото на годината. Отстранени са дребни забележки. “Очакваме съвсем скоро да получим лиценз и да го отворим за жителите и гостите на Стара Загора” – каза кметът.

Готов е скейтпаркът в южната част на парк “Артилерийски”. Фирмата-изпълнител е санкционирана със срока на забавяне. Около него в момента и за още седмица-две се изграждат допълнителни алеи. Има изградено видеонаблюдение на скейтпарка, което ще бъде качено на сайта на Общината, по аналогия с камерите на Аязмото и в центъра на града.

Изграждането на новия Руски пазар върви в срок и се очаква да бъде готов до няколко седмици. В момента се изгражда и нова детска градина зад сградата на ЕВН (“Енергото”). Очаква се и тя да бъде завършена в срок, като поеме много деца в центъра на града.

Пусната е обществената поръчка за избор на изпълнител на градските тоалетни в центъра. На процедурата на стойност 150 хил. лв. миналата година не се е явил нито един кандидат. Сега сумата е леко завишена с оглед на повишените цени. Кметът призова строителните фирми да участват. Впоследствие тоалетните (вкл. и тази в Станционната градина, както и кафето и тоалетните на Зоопарка) ще се експлоатират от фирма, която ще плаща наем на Общината.

1 милион лева в новия общински бюджет са заложени за ремонти на дворове на детски ясли. Самите сгради бяха ремонтирани на по-ранен етап. Едновременно с това се правят ремонти на пенсионерски клубове и читалища по селата. Очаква се съвсем скоро обществена поръчка за едногодишен ремонт на сградата си да обяви и Гимназията по облекло и хранене.

Общината ще работи активно с ВиК, за да не се усети от града започващата голяма подмяна на водопроводни и канализационни тръби. Целта е там, където ще се разкопава, да се възстановява по най-бързия възможен начин. Асфалтирането, включително цялостно, ще е задача на Общината. Министерството на спорта трябва да уточни ще се прави ли ремонт на загряващата лекоатлетическа писта над стадиона.

До края на 2022 г. се очаква да пристигнат и 33-те нови електрически автобуси, които ще допринесат за по-чист въздух по старозагорските улици.

В пресконференцията участие взеха още зам.-кметовете Йордан Николов, Янчо Калоянов, Красимира Чахова и Иванка Сотирова, главният архитект Виктория Грозева и секретарят на местната администрация Делян Иванов.
#

vvv

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн